Connecta amb nosaltres
Barça

BARÇA

Les claus del Barça 81 – CSKA 73

Victòria apoteòsica del Barça contra el CSKA en un Palau Blaugrana màgic.

Comparteix

Les claus del Barça 81 – CSKA 73

Victòria apoteòsica del Barça contra el CSKA en un Palau Blaugrana màgic. No és una victòria que amagui debilitats basquetbolístiques del Barça ni que el posi clarament per damunt del CSKA en un escenari de normalitat ja que el partit ha viscut en un ambient d’alteracions constants, però sí que posa de manifest que el conjunt dirigit per Sarunas Jasikevicius ha saldat el deute que tenia amb la mentalitat que el tècnic porta temps treballant per inculcar als seus homes. Després de la distracció contra València Bàsquet, que va acabar derivant en una derrota inadmissible, el Barça ha fet front al partit més exigent de la temporada. Un partit de parcials contra un adversari que serà clar candidat a guanyar l’Eurolliga i que, per primera vegada, disposava del nucli de la plantilla al complet. El CSKA Moscou de Nikola Milutinov, Tornike Shengelia, Iffe Lundberg, Alexey Shved i Will Clyburn. El CSKA De Dimitrios Itoudis.

El Barça 21-22 és un equip d’autor, com tots els de Sarunas Jasikevicius. Però és un equip que intenta aplicar una proposta que en ocasions és antinatural per al perfil dels jugadors i que confronta amb dues competicions que no esperen. Tot el que a vegades manca de consistència i qualitat en la generació d’espais ofensius, així com en la resposta a situacions defensives contra exteriors dominants o interiors de caire finalitzador que trobin un grau d’autonomia contra determinants formats, en un dia com avui s’ha cobert amb jerarquia, coratge, l’aparició d’un líder, una consagració i l’efecte del Palau Blaugrana. Sense Cory Higgins, que encara s’està recuperant d’una lumbàlgia, i també sense Nick Calathes, que als instants finals no ha pogut exercir de far de l’equip a la pista, Jasikevicius i els seus han aconseguit trobar respostes. Una nit per gaudir.

Diferències entre el segon quart i el tercer quart

El partit ha començat molt igualat. Mals atacs i excel·lents defenses han fet que al final del primer període tots intuíssim que viuríem un partit de trinxeres, projecció baixa i molta contenció. El Barça ha trobat solucions ofensives gràcies a un immens Kyle Kuric i la sensibilitat en la passada de Nick Calathes, però l’autèntica clau del parcial que ha fet que el primer temps acabés 38 a 27 favorable als interessos dels catalans ha estat la capacitat per col·lapsar-se. El CSKA d’Itoudis en molts moments ho ha fiat tot a la capacitat interpretativa de Tornike Shengelia per generar superioritats ofensives, i el Barça ho ha entès fins al punt que ha aconseguit tancar-se, fer petita la pista per negar la connexió amb els executors i, amb la inestimable ajuda d’un Nikola Mirotic que ha exhibit picardia durant aquest tram, portar la iniciativa defensiva. Els sistemes que requereixen d’ajudes, però, a vegades pengen d’un fil.

I el Barça ho ha notat al tercer període. Al pal baix i també en situacions de transició. L’excés d’ajudes dels jugadors del Barça ha derivat en una gran quantitat de triples alliberats de Shengelia i Johannes Voigtmann, que era defensat per Sertac Sanli, i aquesta tendència ha fet que es passés del 38-27 a un 51-60 que a mitjans del tercer període semblava que podia ser encara més catastròfic. A partir de llavors Jasikevicius ha decidit renunciar al col·lapse de la pista per tal de negar qualsevol ajuda i fixar millor els tiradors, i a partir d’aquí els blaugrana han contingut millor les escomeses russes. Shengelia se n’ha aprofitat en circumstàncies puntuals, però s’ha evitat que Voigtmann continués fent mal.  Una de les diferències estructurals entre la confecció de la plantilla de la temporada passada i l’actual del Barça és el to físic dels exteriors, i en un dia com avui, contra un CSKA capaç d’alinear jugadors alts, llargs i forts en totes les posicions, s’ha notat especialment en diversos trams.

Nikola Mirotic: un home que té una missió

La temporada de Nikola Mirotic és una barbaritat. Està executant millor que mai, ha assumit el lideratge del Barça en escenaris d’elevada dificultat i se’l veu amb una mentalitat diferent d’altres temporades. Avui, en un partit en el qual l’aficionat blaugrana segurament hauria donat la pilota a Cory Higgins, l’hispanomontenegrí ha protagonitzat un nou cop de puny damunt la taula i ha tornat a demostrar, per enèsim com aquesta temporada, que és el jugador més en forma d’Europa i que, per si això fos poc, la seva simbiosi amb el Palau Blaugrana és inigualable.

https://twitter.com/NikolaMirotic33/status/1461100674167496711?s=20

Mirotic ha estat víctima de la densa defensa del CSKA en el primer període. Continua rebent més faltes que les que xiulen els àrbitres i sovint pateix per guerres subterrànies en el mateix parquet, però tot i això ha trobat vies per ser determinant. Tot i la taca defensiva del tercer quart i les xerrades intenses amb Jasikevicius en la mateixa dinàmica de partit, tothom és plenament conscient de la seva transcendència. És el go to guy d’aquesta plantilla, i avui se l’ha sabut trobar de nou al pal baix i en les àrees d’influència que li agraden. No necessita estar particularment encertat per continuar percutint, erosionar el rival i acabar decantant la balança a favor seu.

La graduació de Rokas Jokubaitis

El Barça està sent molt prudent en el procés d’inclusió de Rokas Jokubaitis a la rotació en dies decisius, però el partit contra CSKA de dimecres és un d’aquests que convalida fases de creixement i accelera la integració de qualsevol. La lesió de Calathes restava possibilitats en la direcció de joc a Sarunas Jasikevicius, que no ha dubtat en concedir les regnes del joc a un Rokas que està completant la transició a la posició a temps complet. El rendiment del lituà ha estat excel·lent. Ha fet una defensa intensíssima de primera línia, ha assumit la pilota en la fase inicial, ha anotat tirs lliures importants i ha explotat perfectament l’única situació en la qual li han regalat la via lliure per finalitzar una penetració amb la mà esquerra. Té un caràcter contagiós i vocació de líder.

Sigui accelerant fases de la seva adaptació o llançant-lo als lleons per imposició, que ningú dubti que estem davant d’una estrella del bàsquet europeu.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a BARÇA

Tradueix »