Connecta amb nosaltres
Bàsquet Girona

GIRONA

Les sensacions del Bàsquet Girona a l’ACB

Analitzem les sensacions del Bàsquet Girona a la Lliga Endesa.

Comparteix

Les sensacions del Bàsquet Girona a l’ACB

A la temporada 2007-2008, l’equip gironí que competia a la Lliga Endesa, el desaparegut Akasvayu Girona, a les set primeres jornades va començar amb un rècord de 4 victòries i 3 derrotes. El més curiós, les victòries i les derrotes van ser consecutives. Aquell conjunt comptava amb un jove Marc Gasol que demostrava al món quin tipus de jugador era. A la tercera jornada de la temporada esmentada va jugar un dels partits més monstruosos de l’any. 27 punts amb un deu de deu en tirs de camp i u d’u en triples. 38 de valoració final. A part del mitjà dels germans Gasol, podem destacar a diversos jugadors d’aquella plantilla com Fernando San Emeterio, Victor Sada i Arriel McDonald. Tot aquest col·lectiu va ser l’últim a defensar Fontajau a l’ACB i podem dir que no hi ha res a veure a la situació d’ambdós equips a la lliga i a la seva història.

El plantejament i la situació del Bàsquet Girona

El Bàsquet Girona ha treballat per compondre un equip de present i futur. Fins a 8 jugadors han fet el debut a la Lliga Endesa aquesta temporada. Èric Vila i Pol Figueras van debutar amb el Barça a la seva etapa de formació, però els he contat igualment, ja que aquests partits van ser un reforç positiu pel bon treball que feien als seus respectius equips. Destacar la mitjana d’edat de l’equip on només tres jugadores superen la trentena d’anys (Marc Gasol, Quino Colom i Josep Franch). Així doncs, podem dir que l’enfocament del club ha sigut crear un bloc de jugadors que puguin aconseguir els objectius aquesta temporada i qui sap si les següents també.

Els jugadors que han debutat a l’ACB aquest 2022, a causa de la seva curta carrera professional o per haver estat jugant altres lligues europees, tenen al capdavant un dels millors entrenadors que ha vist la lliga. Aíto García Reneses, té un gran prestigi com entrenador per diversos motius i tots ells, però el que m’agradaria destacar és una virtut molt diferent. L’entrenador del Bàsquet Girona sap transmetre a la seva plantilla la confiança que diposita en ells i encara que pugui semblar una afirmació molt obvia, no tots els entrenadors tenen aquesta capacitat. És del tot normal, veure equips amb rotacions de vuit o nou jugadors com a màxim. Així mateix, la confiança que aboca en els seus jugadors ho trasllada als joves que esperen la seva oportunitat en el bàsquet d’elit. És a dir, la cohesió Bàsquet Girona i Aíto és un encert d’un calibre molt gran.

Per acabar, portar endavant aquest plantejament requereix una gran paciència. Has de formar els integrants de l’equip en jugadors capaços de fer el treball que necessites i poder executar els sistemes ofensius i defensius. Tot i això, sent coneixedor que l’obtenció de resultats és un tret primordial en aquesta competició tan ajustada i els errors s’apaguen molt cars. Avui en dia, el conjunt gironí està obtenint resultats favorables, per tant, l’equip presidit per Marc Gasol va pel bon camí.

Les sensacions dels líders del projecte gironí

A tots els esports d’equip hi ha rols. Marc Gasol, Quino Colom i Kam Taylor ocupen el rol de líders. Vull parlar dels tres jugadors en aspectes on els hi hem de demanar el màxim rendiment. Quino genera i executa en atac. Kam, ofensivament, executa principalment, ja que no posseeix una gran virtut creant joc pels companys i defensivament és un dels millors jugadors de la lliga. Sobretot a la defensa de l’u per u. I per últim, el jugador més valorat de lliga, Marc Gasol, és un canal de dues vies en atac on pot acabar el sistema o generar-lo. En defensa, on ha tingut un major impacte durant la seva carrera, continua sent un jugador d’elit.

Vull començar per les sensacions que ens ha deixat Quino Colom en les primeres jornades. El base andorrà va arribar a mitja pretemporada procedent de la concentració de la selecció espanyola, sent dels últims jugadors en ser descartat abans de jugar l’Europeu. L’opinió de l’aficionat, i hi podem afegir la meva en un tram curt de competició, era la d’un jugador que arribaria amb un rodatge molt més alt. S’esperava un jugador determinant des del primer dia, un base capaç d’anotar des de la llarga distància i repartir joc a partir de situacions de bloquejos directes amb els jugadors interiors. Es buscava la segona espasa que acompanyés a en Marc a l’ofensiva gironina. I ja és aquí, encara que l’aficionat cregui que ha sigut tard. La immediatesa està a l’ordre del dia dins l’actualitat.

D’altra manera, podem analitzar les estadístiques, ja que, tenen un altre premissa. Quino juga el 39,7% dels seus atacs jugant el pick and roll conduint la pilota i obté 0,81 punts per possessió. Si ens fixem al resultat, no són números d’un impacte enorme. Tampoc són números que podem qualificar d’insuficients. El problema radica en el tant per cent en què ell utilitza aquestes accions. Juga pràcticament la meitat de les possessions amb la pilota a les mans, té un gran desgast físic que repercuteix directament a les seves finalitzacions i als seus tirs exteriors. Per altra banda, hem de confiar en el treball del base i de l’equip als sistemes ofensius per la manera en què s’han adaptat els jugadors. L’estadística que em dona la raó, són els tirs en catch and shoot que llença i anota per partit.

És la segona arma més usada pel base veterà. Un 13,2% dels seus tirs tenen aquesta execució. Els resultats tenen un impacte molt positiu. Cada vegada que llença al rebre, anota de mitjana 1,3 punts per possessió. Sòlid. El point guard andorrà ha de trobar l’equilibri a les diverses situacions del joc. Reduir la conducció per esperar a rebre el tir i executar ha de ser una arma a estudiar. Seria ideal tenir al costat un altre jugador amb capacitat de jugar els pick and rolls per descarregar a Quino, millorar l’spacing i ser més eficients.

Continuem amb un jugador que comet pocs errors, Kam Taylor. El jugador americà és una delícia veure’l jugar. Intens en defensa i atac. Des del primer dia es va poder veure el talent i el treball del jugador americà. Dit això, anem amb l’ofensiva, l’escorta és un perill en diverses situacions, però m’agradaria destacar-ne dues. Les transicions, on és elit i els talls a cistella on podria tenir més ús per l’eficiència que presenta. Kam juga el 14,2% d’accions en transició i aconsegueix 1,28 punts per possessió. Llegeix molt bé els espais quan la defensa està recuperant la posició i mitjançant l’u per u penetrant pel centre i trencant la posició defensiva troba situacions senzilles per finalitzar el més a prop de cistella. La seva rapidesa i verticalitat no només es queda amb el joc en pilota, sinó també, sap guanyar l’esquena als seus defensors en situacions de defensa perimetrals o jugant backdoors amb els jugadors interiors. Aquestes accions són d’una gran intel·ligència tàctica i tècnica individual que estan sostingudes per l’estadística. Els talls a cistella són utilitzats per Kam en un 7,8% per partit i és capaç d’assolir 1,06 punts per possessió. Més del cinquanta per cent de les jugades acaba anotant.

Bàsquet Girona

Font: ACB

Per acabar amb el dorsal cinc del Bàsquet Girona, hem de parlar de la seva feina defensiva. Tercer jugador de la Lliga Endesa que roba més pilotes per partit. Repetint una frase, és un gran defensor de l’home amb pilota. En defenses Pick’n’ rolls Handler, és a dir, el jugador que duu a terme el bloqueig directe amb pilota el deixa amb 0,77 punts per possessió. El 19,9% de les seves defenses són d’aquest tipus. A més a més, a les accions defensives de Catch and drives, situacions on l’atacant intenta juga l’u per u i arribar fins a la zona restringida, Kam, deixa els atacants amb 0,8 punts per possessió, defensant el 8,5% aquestes situacions durant el partit. Si Kam Taylor et defensa, probablement, acabes somiant amb ell aquella nit.

L’últim jugador que s’ha de posar l’ull, és Marc Gasol. Parlar de sensacions és absurd. Rendeix en qualsevol situació i moment. Com he dit abans, el gran líder de l’equip canalitza l’atac generant i executant. En atac vull destacar l’habilitat del pivot per finalitzar sense haver de jugar amb pilota per anotar. El Catch and Shoot, Pick’n’n rolls Roller i Pick ‘n’ Pops són tres de les quatre accions més utilitzades durant els partits pel de Sant Boi. Totes elles tenen un alt volum i una gran efectivitat. Analitzem primer el Catch and Shoot, concepte que pot ser més general que els altres dos. Marc juga el 19,4% de les seves possessions rebent i tirant. Obté 1,11 punts per possessió. Quan pensem en aquesta situació, ens ve al cap el tir de tres, però no ho ha de ser obligatòriament. Valorar aquest aspecte és important per entendre les possibles situacions de tir del pivot català.

Bàsquet Girona

Font: ACB.

A més a més, en Marc és un autèntic perill quan s’apropa a la cistella després de bloquejar el defensor i guanyar un espai amb avantatge. L’efectivitat és una bajanada, anota 1,49 punts per possessió en aquestes accions. Arriba a jugar-hi el 19,4% de les possessions. Elit de la lliga. Marc rebent pilotes en condicions òptimes és clau per l’esquema gironí, per la producció del jugador i l’spacing de l’equip. S’ha de finalitzar parlant de les situacions Pick’n’ Pop, un afegit per qualsevol equip, que el seu jugador amb més centímetres sigui capaç d’anotar des de la llarga distància de forma constant. El 10,1% de les possessions acabant així pel president del Bàsquet Girona,  anotant 1,38 punts per possessió. Gran impacte i possible situació que hauria de tenir més ús, com els talls de Kam Taylor.

Per acabar l’article, analitzem la repercussió que té les accions defensives del centerPoques vegades veiem jugadors interiors intentant anotar al pal baix i amb en Marc davant seria pràcticament impossible. Li anoten 0,44 punts per possessió en aquestes jugades. Fet aquest incís, s’ha de destacar com influeix la seva presència a la pintura. Marc, defensa el 12,2% de situacions de talls cap al cèrcol i només obtenen 0,55 punts per possessió. Finalment, sent conscients de l’edat i la seva trajectòria és obligatori destacar la defensa en els Picks’n’ Pops, rebent 0,73 punts per possessió defensant el 10,6% d’aquestes accions en els partits. Marc Gasol és l’àncora defensiva del conjunt gironí sense cap mena de dubte.

Desenllaç de les sensacions

La Lliga Endesa està sent injusta amb el Bàsquet Girona, a causa del seu calendari es troba a la setzena posició. Està sent injusta perquè ara mateix ha jugat i competit amb el primer fins al cinquè classificat. No podem dir que amb un calendari més assequible haguessin assolit alguna que altra victòria més, però tampoc seria absurd pensar que el rècord de victòries i derrotes seria més pròxim al cinquanta per cent.

Aíto, a totes les rodes de premsa, parla del treball als entrenaments i com l’equip està millorant dia rere dia. És palpable el treball i la millora grupal, per això s’està competint el 90% dels partits encara que siguin teòricament superiors. El procés d’adaptació s’està acabant i les derrotes ajustades acabaran sent victòries fent de l’equip a tenir en compte.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a GIRONA

Tradueix »