Connecta amb nosaltres

NBA

Luka Doncic: el somriure del qui serà el millor jugador de l’NBA

Luka Doncic ja marca diferències. I el que li queda.

Comparteix

Luka Doncic: el somriure del qui serà el millor jugador de l’NBA

Luka Doncic és un dels prodigis basquetbolístics del segle XXI. El seu talent per la pilota ataronjada és innegable. El seu olfacte per l’esport de la cistella, una benedicció divina que arrasa per tots els parquets que trepitja. Tots aquests ingredients, sumats a una cultura de l’esforç i la superació des de l’adolescència, converteixen l’eslovè en un portent del bàsquet com pocs havíem vist mai en els últims vint anys.

No és cap exageració i qualsevol persona que es consideri entesa en bàsquet sap apreciar que cap dels adjectius que se situen al voltant de Doncic engreixen una realitat distorsionada. Tothom que menysté les seves capacitats sobre una pista té una animadversió personal contra ell, obviant dades objectives i la bellesa del seu talent a l’hora de jugar a bàsquet. Amb 20 anys, per cumplir-ne 21 aquest 2020, Luka Doncic és una potència de la naturalesa a la millor lliga del món, l’NBA. Qui amb aquesta edat, venint dels mercats europeus, pot situar-se a una altura similar? Petrovic? Kukoc? Sabonis? Gasol?

La màgia de Doncic no només resideix en estadístiques palpables. No es resumeix només triple-dobles, punts, triples impossibles o assistències. La seva figura giravolta en un estil de joc únic, una visió privilegiada de tot el que l’envolta a la pista i un gaudi per l’esport que s’ha convertit en la seva feina com pocs professionals s’han vist a aquest alt nivell (i a aquesta curta edat). Hi ha certes intangibles en un esportista d’elit que el converteixen en una icona. Doncic les té, se’ns dubte es veuen, es noten. Que en el seu primer any a l’NBA l’apadrinés algú com Dirk Nowitzki és símptoma del seu potencial. No s’havia vist un jugador jove amb aquest impacte, amb tan poc temps, des de LeBron James. Posseeix una sang freda pels moments clau que és un insult per a jugadors de la seva edat. La llista és molt curta i només integrada per Hall of Fame’s, campions de l’NBA i All-Star’s.

És criticable la falta de recursos defensius per part del jugador eslovè? Segurament. Molts pocs jugadors d’elit, dominadors dels aspectes ofensius a l’NBA, tenien la defensa ben desenvolupada els primers anys de pertànyer a la màxima competició de bàsquet. Una altra de les intangibles palpables és la capacitat alarmant de millora que posseeix Doncic, incloent aquests aspectes defensius dels que té més mancances. La intel·ligència exagerada que està demostrant sobre aquest esport posa la pell de gallina. Luka genera una energia diferent quan surt a la pista, et fa gaudir del bàsquet i sobretot, com ell sap jugar a bàsquet.

L’anàlisi pot semblar exageradament positiu, però fart de les connotacions pedants negatives que els crítics i analistes solen veure als jugadors professionals (quan no sabrien ni passar-se la pilota entre les cames, un exercici que fan els alevins), he decidit crear un relat positiu. Perquè sí. Perquè Doncic em torna a convertir en aquell marrec d’onze anys que se li queia la baba amb Dwyane “The Flash” Wade, un Kobe Bryant en màxima esplendor o els Nets de Carter i Kidd.

El jugador dels Dallas Mavericks em diverteix, em fascina com amb aquests moviments lents, de pivot envellit, és capaç de vestir-se de Stephen Curry i clavar un triple davant de tres defensors. El maneig de la pilota, l’acceleració entre les mans, marxar-se dels defensors (un, dos o fins i tot tres) amb una elegància digna d’un cigne. Em torna boig com amb un stepback, amb el defensor puntejant el tir des de fa mitja hora, és capaç d’enxufar-la des de vuit metres. Però sobretot, em convenç. Em convenç la seva confiança, el seu caràcter, la seva determinació i el seu estil d’anotador assassí, que et sentencia amb un triple-doble mentre somriu. És per això mateix que Luka Doncic és el futur MVP. És la futura megaestrella de l’NBA (no l’única). És el màxim exponent d’un relleu generacional. I no em cansaria mai de veure’l jugar a bàsquet.

Comparteix
1 Comentari

1 Comentari

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

PATREON

Més a NBA

Tradueix »