La setmana passada va acabar una nova edició de l’Eurolliga, amb el mateix campió que la temporada passada: l’Anadolu Efes. L’equip d’Ataman, que havia fet una fase regular molt millorable, va tornar a ser el millor equip quan la pilota cremava. Liderat pel ja llegendari Vasilje Micic (doble MVP de la Final Four) i Shane Larkin, i amb un gran Pleiss, els turcs van alçar-se amb la seva segona Eurolliga després d’eliminar a Olympiacos i Madrid. Després d’una Final Four apassionant, de les millors que es recorden en els darrers temps, la màxima competició europea tanca la temporada i els equips ja comencen a pensar en la següent.
La temporada 2022/23 promet. Una temporada en la qual no fa pinta que hi hagi equips russos en competició (Unics i Zenit no hi seran i sembla difícil que el CSKA hi sigui). Els tres equips, que van ser dels grans animadors de la temporada passada, suposen tres baixes sensibles que s’hauran de cobrir. València i Partizan sembla que podrien ser les dues wildcards, amb una tercera per a un equip turc. La fuga de jugadors de Rússia farà que augmenti el nivell de la resta d’equips Eurolliga, ja que poques estrelles es quedaran al país. Tot això farà embogir un mercat d’estiu del qual ja es coneixen (no oficialment) els primers moviments, i fa una pinta espectacular. Diverses bombes han saltat ja, i encara no ha acabat la temporada vigent. En plena fase de Playoffs de les lligues domèstiques, molts equips i jugadors estan sent notícia més pel seu futur destí que pel que s’estan jugant sobre la pista.
A Esmaixada, analitzem els possibles moviments que es produiran en les properes setmanes i que sacsejaran el mercat europeu. Quin encaix tindran els cracks de l’Eurolliga als seus nous equips?
Clyburn, la nova estrella del campió
El moviment més sonat dels primers dies de mercat ha estat el del campió. A falta de confirmació oficial, Will Clyburn jugarà a l’Efes. El nord-americà, millor aler de l’Eurolliga dels darrers anys, fitxarà pels d’Ataman. La pregunta és clara: aconseguiran els turcs mantenir a les seves dues estrelles? Si és així, ajuntar Micic, Larkin i Clyburn al mateix equip pot ser una passada. Els dos exteriors més determinants i el millor aler junts compartint equip fa por. Però sembla difícil, ja que es parla que Micic podria (aquest any sí) abandonar el vaixell i posar rumb a l’NBA. De totes maneres, això és incert i, tenint en compte que la temporada passada ja semblava que marxaria i finalment es va quedar, no seria bo donar-ho per fet.
Marxi Micic o no, el fitxatge de Clyburn suposa una declaració d’intencions per part del campió. L’equip d’Ataman vol continuar regnant i aconseguir el seu Three-peat particular. A més del fitxatge del ‘3’ del CSKA, els turcs volen renovar a Larkin, qui ja té una oferta sobre la taula. L’ampliació del menut base deixaria clar que la reconstrucció dels turcs serà menor del que s’esperava. A més de Clyburn, l’Efes vol reforçar la posició de pivot. I no amb un jugador qualsevol. Els turcs van fer una oferta a Brandon Davies, qui sembla que marxarà a Milà. La segona opció seria Josh Nebo, segons diversos periodistes de renom. L’interior del Zalgiris, gran finalitzador i rebotejador, vindria a reforçar una posició que el campió necessitava, després del fracàs amb Petrusev.
Però aquí no queda tot. Ataman, en unes declaracions al portal Basket News, va afirmar que estan en contacte amb diversos noms sorprenents. Veurem la que tenen preparada els turcs, però les expectatives amb ells són altíssimes. De moment, el fitxatge bomba de l’estiu és seu. Clyburn pujarà moltíssim el nivell de la seva posició més feble, la de l’aler.
El Barça comença fort
Després de la dolorosa i inesperada derrota contra el Madrid a la Final Four, el Barça està concentrat en revalidar el títol de lliga. Els culers necessiten salvar una temporada que feia molt bona pinta amb el doblet, després de la decepció de l’Eurolliga. Qui està centrat en la lliga són els jugadors i staff, però des de la gerència ja s’està treballant de valent per aconseguir formar un equip encara més competitiu que aquest any per tornar a ser els màxims favorits per a tot. L’objectiu del projecte de Saras a Can Barça és guanyar l’Eurolliga, i no descansaran fins a aconseguir-la. Per aquest motiu, aquest estiu sembla que hi haurà una renovació de plantilla bastant important. Després del projecte de dues temporades amb un nucli dur format per Mirotic, Higgins, Davies i Calathes, sembla que podria haver-hi canvis en algunes peces importants. Si no passa res estrany, l’hispano-montenegrí i el fillol de Michael Jordan seguiran al club, però el pivot i el base podrien abandonar la nau blaugrana.
El cas de Davies és claríssim. Ja no és cap secret que el pivot abandonarà el Barça a final de temporada. Brandon ha estat el sostre del projecte culer les darreres temporades, sent l’àncora defensiva i un jugador cabdal per al sistema a les dues cistelles. Després de tres anys amb un rendiment altíssim al club, Davies farà les maletes i sembla que fitxarà pel Milà. Pel que fa a Calathes, hi ha seriosos dubtes sobre la seva continuïtat. El compte de Twitter @thehomeofglory, especialitzat en informació de bàsquet europeu, ha afirmat que té una oferta del Fenerbahce. Tot i tenir una temporada més de contracte, no es fa estrany pensar que el greco-americà pugui abandonar el Barça a la recerca de nous projectes. Calathes, que ha fet dues molt bones temporades al Barça, és una peça de certa edat i amb unes limitacions clares en el seu joc que els rivals tenen clar que han d’atacar. La seva sortida està més en dubte que la de Davies, però les negociacions amb Satoransky fan veure que el Barça està mirant el mercat de bases per si el grec fa les maletes.
A més de la baixa de Davies i la possible de Calathes, del club blaugrana sortiran més jugadors aquest estiu. Dante Exum, que va fitxar el passat mes de desembre, podria tornar a l’NBA. L’australià ha tingut un paper destacable, sent el ‘3’ titular des de la seva arribada i ha demostrat que és un jugador diferencial tant en defensa com atacant la cistella. Exum té entre cella i cella el retorn a la millor lliga del món i, en aquests mesos, ha demostrat tenir un lloc allà. També Nigel Hayes-Davis, que no ha encaixat ni com a ‘3’ ni com a ‘4’, abandonarà el club després d’una temporada sense pena ni glòria. El nord-americà ha aportat treball defensiu, però les seves limitacions ofensives i els baixos percentatges en el tir l’han llastrat durant la temporada. També sembla que deixarà el club Rolands Smits, el gran treballador de la segona unitat que buscarà nous projectes on ser més important que a Barcelona. Altres peces amb les quals hi ha dubtes són Oriola, Sanli i, fins i tot, Kuric. Els tres jugadors tenen contracte, però ja hi ha hagut rumors d’una possible sortida, sobretot en el cas del capità.
Totes aquestes baixes tindran la seva resposta al mercat. El Barça ja s’ha mogut per deixar enllestits tres fitxatges. Per substituir la sensible baixa de Davies, el club blaugrana fitxarà Jan Vesely. El pivot txec, tota una referència de l’Eurolliga les darreres temporades (MVP de la competició el 2019), signarà per tres temporades, segons han informat tots els mitjans. Vesely és un pivot que aporta certes similituds defensives amb Davies, gràcies al seu atletisme, però que a la vegada són força diferents. L’americà té més autonomia en atac, amb més facilitat per anotar des del pal baix, mentre que el txec és un millor finalitzador i rebotejador. A més, Vesely és probablement el pivot més intel·ligent de tota l’Eurolliga, sabent involucrar als seus companys en el joc. El pivot del Fenerbahce és tota una estrella europea, però a la vegada un jugador d’equip boníssim. Amb el seu fitxatge, el Barça s’assegurarà el millor ‘5’ disponible del mercat.
A més de Vesely, els catalans estan en negociacions avançades amb el seu company de selecció i exblaugrana Tomas Satoransky. El base dels Wizards està cansat d’anar sense rumb a l’NBA i vol tornar a Europa. La setmana passada es va reunir amb Saras en un dinar que es va fer públic. Si el txec arriba al Barça, el club signaria un dels jugadors més complets d’Europa. Un base enorme (2’01), explosiu i generador com pocs. Pensant en el seu encaix al club blaugrana, podria arribar per substituir la possible baixa ja esmentada de Calathes, o fins i tot la d’Exum. El txec i l’australià comparteixen moltes característiques, així que no seria d’estranyar que el Barça volgués a Satoransky per acompanyar-lo d’altres generadors.
Hi ha un tercer fitxatge semiconfirmat, i és el jove Oscar da Silva. El jugador alemany, d’origen brasiler, ha estat un dels jugadors més destacats de l’ALBA aquesta temporada. Als seus 23 anys, ha promitjat 8 punts i 3 rebots a l’Eurolliga. Jugador atlètic i vertical, pot jugar tant de ‘5’ com de ‘4’, i fins i tot també de ‘3’ (on ha jugat un 9% dels minuts aquesta temporada, dada del portal Basket News). da Silva és una aposta interessant, però no queda clar el rol que assumiria al Barça, a causa de la seva versatilitat. El seu encaix és una incògnita, a falta de saber la resta de moviments que té pensats el club blaugrana. Sens dubte, serà un estiu mogut a Can Barça amb un objectiu clar: conquerir Europa d’una vegada.
El Madrid, a per talent exterior
La final de l’Eurolliga va deixar clara una cosa: per guanyar la màxima competició europea necessites talent exterior diferencial. El Madrid ho va viure amb les seves pròpies carns. L’exhibició de Micic li va valdre un nou títol a l’Efes, mentre que els blancs es van quedar amb la mel als llavis. L’equip de Laso va notar la falta de talent autònom que tenen altres plantilles, ja que després de fitxatges com Heurtel, Hanga, Williams-Goss o Deck, a l’hora de la veritat ha estat el de sempre, Sergio Llull, qui ha tirat del carro. I això és un error, perquè tot i que el de Maó encara té bàsquet a les seves mans, als seus gairebé 35 anys no pot ser qui porti el pes ofensiu d’un equip campió. El Madrid, doncs, té clara la seva estratègia de mercat: fitxar talent exterior.
En aquesta línia va el que, sens dubte, serà un dels fitxatges de l’estiu: Mario Hezonja. El croat ha demostrat a l’Unics que està preparat per fer el pas a un equip guanyador, amb un rol d’importància. Després d’anys vagant per l’NBA, SuperMario ha tornat a Europa per quedar-s’hi. El Madrid serà el seu destí en un reforç que ja comença a generar polèmica pel seu passat blaugrana. Els madridistes esperen que Hezonja sigui el seu particular Mirotic. El cert és que un jugador del seu talent, capaç de fer moltes coses sobre la pista i amb una capacitat anotadora bestial, encaixa molt bé en el que estan buscant els blancs. Un jugador talentós i en bona edat sobre el qual fonamentar les bases de futur. A més, la seva grandària ajudarà a potenciar el pla defensiu que ha executat Laso aquesta temporada, amb jugadors grans i intercanviables. El dubte amb Hezonja és el de sempre: el seu cap. Si els caràcters del tècnic basc i el crack croat no xoquen, que està per veure, el fitxatge sembla destinat a ser un èxit.
Hezonja, a més, no arribarà sol. Amb ell s’esperen mínim dos fitxatges exteriors més. El primer serà el Sergio Rodríguez, segons ha confirmat ja pràcticament tota la premsa. El Chacho tornarà al Madrid per donar-li a la segona unitat blanca aquest talent autònom que estan buscant. L’ex de Milà i CSKA ja té una edat (farà 36 en dues setmanes), i les seves cames no estan per minutatges molt elevats, però continua demostrant la seva enorme qualitat i capacitat associativa quan es troba a pista. Si el Chacho arriba com a recanvi d’un base important, el fitxatge és molt interessant pels blancs. I el base titular que sembla que vol el Madrid és Pierria Henry. L’ex de Baskonia és un vell anhel madridista i, segons portals com Eurohoops, és el favorit de la direcció esportiva per reforçar la posició de base titular. Henry és un jugador molt dinàmic però certament esbojarrat, capaç del millor i del pitjor. Als seus 29 anys, busca un projecte en el qual assentar-se a Europa. El Madrid podria ser el seu destí. El seu encaix amb un entrenador com Laso és dubtós i en una plantilla on, segur, hi haurà algun fitxatge més. El Madrid no vol tornar a quedar-se a les portes del títol i es reforçarà de valent.
Davies-Voigtmann, les dos torres de Milà
L’Armani Milà vol tornar a una Final Four. Després de ser-hi la temporada passada, aquest any el projecte italià va caure en mans de l’Efes als quarts de final. La temporada dels de Messina va ser agredolça, amb pics de forma molt alts però un final decebedor. Per aquest motiu, els milanesos s’han posat mans a l’obra per tornar a revolucionar el mercat (un any més) i aconseguir, aquest cop sí, un equip guanyador. Així, a falta de confirmació oficial, el Milà ha tancat el fitxatge de Brandon Davies. El pivot del Barça és un dels jugadors més complets d’Europa, un ‘5’ modern amb capacitat per fer gairebé de tot sobre la pista. Els italians necessiten un pivot referent, ja que, tot i la bona temporada de l’incombustible Kyle Hines (acaba contracte, però podria renovar), no han tingut alternatives a la posició. Tarczewski juga poc i Mitoglou i Melli es troben més còmodes a la posició de ‘4’. El fitxatge de Davies respon a una necessitat clara de l’equip i, tot i que no és el perfil de pivot que ha tingut gairebé sempre Messina, pujarà moltíssim el nivell de l’equip.
A més, Davies no arribarà sol. Amb ell, sembla gairebé tancat el fitxatge de l’alemany Voigtmann. L’ex del CSKA pot jugar tant de ‘4’ com de ‘5’ i és un dels interiors amb millor mà de tota Europa. Voigtmann ajudarà molt a obrir el camp a un equip que no va sobrat de tiradors. Amb ell, Davies, Melli, Mitoglou i probablement Hines, el Milà tancaria un joc interior complet i molt complementari, ja que encaixen bé els uns amb els altres. Queda per veure com es reforçaran els italians a la línia exterior. La baixa del Chacho serà substituïda per Pangos. El canadenc, després del seu fugaç pas pel CSKA, ha tancat un acord amb els italians per convertir-se amb el seu timó. El seu encaix ofensiu amb Shields és bo, i també amb els interiors (recordem la societat Davies-Pangos que va portar al Zalgiris a la Final Four). Però hauran de venir més jugadors, ja que segons Eurohoops, Delaney tampoc renovarà. A més, el fracàs de jugadors com Troy Daniels i Jerian Grant farà que els de Messina hagin de pentinar el mercat a la recerca de més exteriors. El seu cas sembla similar al del Madrid, per dins estan força coberts (més encara després dels fitxatges), però per fora tenen moltes necessitats.
Grigonis, primera peça del nou gran Olympiacos?
L’Olympiacos, per la seva banda, està a un mercat d’estiu de tornar a estar entre els més grans. Després d’un any de consolidació, amb retorn a la Final Four inclòs, els grecs volen continuar reforçant-se a la recerca del gran títol europeu, que no guanyen des de 2013. Els de Giorgios Bartzokas tenen en el punt de mira, segons mitjans lituans, a Marius Grigonis. El jugador de Kaunas, ex de Manresa i Tenerife, entre d’altres, va tenir una temporada força millorable al CSKA d’Itoudis. L’exterior va mostrar-se irregular i, quan van eliminar als equips russos de la competició, va decidir abandonar el país i deixar el club. Grigonis seria una incorporació excel·lent per un equip que no va sobrat de generadors ni tiradors, amb un cinc inicial potent però molt necessitat de fons d’armari. El lituà arribaria amb un rol important, acompanyant als Walkup, Sloukas i Dorsey (que finalitza contracte). Grigonis seria la primera peça d’un projecte cada cop més il·lusionant.
A més de l’ex del CSKA, els grecs volen reforçar encara més la seva línia exterior. Tot i que semblava que el Panathinaikos incorporaria a Naz Mitrou-Long, les últimes informacions d’Itàlia apunten que els seus màxims rivals s’haurien avançat en la contractació del base-escorta del Brescia. Mitrou-Long és un exterior completíssim, amb una capacitat anotadora que li vindria de luxe a l’Olympiacos. Està sent un dels millors jugadors de la Lega, amb 17 punts (50% en tirs de 2 i 36% en triples), 4 rebots i 5 assistències de mitjana. El canadenc faria el salt a l’Eurolliga en un projecte guanyador i en plena maduresa basquetbolística als seus 28 anys. Si es confirmen, serien dos moviments interessantíssims per part dels grecs, que augmentarien la seva amenaça exterior. Renovar Dorsey i fitxar algun interior més haurien de ser els pròxims passos d’un Olympiacos que fa molt bona pinta.
John Brown III, la consolidació del Monaco
Un dels jugadors més volguts del mercat és John Brown III. El nord-americà ha sigut una de les grans sorpreses de la temporada i, probablement, el millor defensor de l’Eurolliga si els equips russos no haguessin estat eliminats. El de l’Unics ha sonat per equips com la Virtus o el mateix Barça, però sembla que acabarà fitxant pel Monaco, segons periodistes de renom com Donatas Urbonas. El tercer dels Brown ajudarà al projecte dels del Principat a continuar creixent. Aquesta temporada, els monegascs han agafat el rol del Zenit i s’han quedat a només una victòria de la Final Four, sent un dels equips sorpresa de la competició. El seu projecte és il·lusionant i si incorporen noms com el de Brown ho serà encara més. Amb la incorporació de l’ex de l’Unics, el Monaco potenciarà molt la seva defensa. Els del Principat han sigut el millor atac de l’Eurolliga, però també la pitjor defensa dels equips del Top-8. Un jugador com John Brown els donarà molt en aquest aspecte del joc.
Falta per saber com gestionarà el club l’apartat de les renovacions, ja que a igual que li va passar al Zenit la temporada passada, la majoria dels seus jugadors finalitzen contracte. Donta Hall, Dwayne Bacon, Alpha Diallo, Motiejunas i el crack de l’equip, Mike James, acaben la seva vinculació amb l’equip. Renovar a alguns d’ells i incorporar jugadors del calibre de John Brown III és el que han de fer si volen continuar creixent a la millor competició d’Europa.
Els reforços dels nouvinguts
De moment, l’únic nou equip confirmat per l’Eurolliga 2022/2023 és la Virtus de Bolonia. Els italians, com s’esperava, van guanyar l’Eurocup i van garantir-se la plaça per la màxima competició europea. Una plantilla somiada, amb jugadors del calibre de Teodosic, Bellinelli, Cordinier, Weems o Jaiteh (MVP de la competició), als que se li han de sumar Shengelia i Hackett des d’exclusió dels russos, va ser suficient per guanyar el títol i assegurar la plaça. L’equip de Scariolo arriba a l’Eurolliga amb l’aspiració de ser un equip important des del primer dia. Per aquest motiu, els italians invertiran de valent per a continuar millorant la, ja de per si, bona plantilla que tenen.
Després d’haver negociat tant amb el Barça com amb un retorn a l’NBA, Shengelia sembla que s’acabarà quedant a l’equip. La continuïtat del georgià és la primera pedra del projecte bolonyès. Si ell i Hackett es queden, la Virtus tindrà arguments suficients per donar guerra a qualsevol equip de la competició. A més, no tot es quedarà aquí, sinó que els italians estan molt atens al mercat per a incorporar nous fitxatges. Segons Sportando, busquen pivot a Rússia, amb Milutinov i Mickey com a opcions. També havien sonat Vesely i John Brown, però fitxaran pel Barça i el Monaco, respectivament. El que és segur és que la Virtus ha arribat a l’Eurolliga per quedar-s’hi.
Encara falta per saber qui seran els altres tres equips que tanquin la competició, un cop sembla clar que cap equip rus jugarà. Les opcions més clares són el València i el Partizan, dos equips molt potents que tornarien a disputar la màxima competició europea. L’Eurolliga necessita seguir venent el seu producte i que disputin la competició els millors equips possibles. De moment no hi ha grans rumors sobre fitxatges d’aquests dos equips, a l’espera que es tanqui la seva participació en la competició, així com a les seves lligues nacionals (València ja ha caigut eliminat en mans del Baskonia). La tercera plaça sembla que podria ser per un equip turc, amb el finalista de l’Eurocup, el Bursaspor, com a favorit.
Un mercat d’agents lliures prometedor
El mercat d’agents lliures dóna moltes opcions als equips que busquen reforços. Alguns dels jugadors més destacats que acaben contracte són els següents:
- Bases: Shane Larkin, Lorenzo Brown, Mike James, Wade Baldwin IV, Chris Jones, Nate Wolters, Thomas Heurtel
- Escortes: Élie Okobo, Billy Baron, Nando De Colo, Tyler Dorsey, Fabien Causeur, Iffe Lundberg
- Alers: Mateusz Ponitka, Dwayne Bacon, Jeffery Taylor, Nigel Hayes-Davis, Alpha Diallo, Krunoslav Simon
- Aler-pivots: Trey Thompkins, Adrien Moerman, Augustine Rubit, Derrick Williams, DeShaun Thomas, Jordan Mickey
- Pivots: Kyle Hines, Alex Poythress, Donta Hall, Tonye Jekiri, Othello Hunter, Arturas Gudaitis, Donatas Motiejunas
La llista és molt més llarga, però aquests són els jugadors més rellevants. Tots ells seran protagonistes del mercat, juntament amb la resta dels que, segur, abandonaran els equips russos a final de temporada. Alguns d’aquests jugadors renovaran, d’altres canviaran d’equip, però el que és segur és que tindrem molts moviments d’infart aquest estiu. Veurem com encaixa les peces cadascun dels equips de la pròxima Eurolliga. Voldríeu algun d’aquests jugadors pel vostre equip?
