Connecta amb nosaltres

EUROLLIGA

Nikola Mirotic serà blaugrana: i què passarà a la pista?

Quines són les connotacions esportives del fitxatge de Nikola Mirotic?

Comparteix

Nikola Mirotic serà blaugrana: i què passarà a la pista?

Si no hi ha un gir de guió que mai hi ha quan Shams Charania confirma una notícia, Nikola Mirotic vestirà la samarreta blaugrana la temporada 2019/2020. La notícia hauria de ser absurda seguint els paràmetres de la lògica racional: el montenegrí nacionalitzat espanyol és un forward ben ubicat a Estats Units que encaixa en la majoria de sistemes del bàsquet modern. Tots coneixem el perfil de l’ex jugador dels Bucks: bona alçada, bon canell -especialment pel tir de tres punts- i bona manera de concebre el joc sense pilota (intel·ligència tàctica). Un stretcher en tota regla, vaja. Segons les informacions que han transcendit i que hem pogut conèixer (no confirmades oficialment), Mirotic firmarà per quatre temporades i cobrarà una xifra de milions nets per temporada sense precedents a Europa. Que cadascú faci els seus càlculs.

Josep Maria Bartomeu, la directiva blaugrana i el cercle pròxim al president volen ser agressius. La temporada vinent serà un tot-o-res pel projecte electoral de 2021: econòmicament totes les seccions (incloent el futbol) posaran tota la carn a la graella per intentar conquerir tota Europa i inaugurar una nova dinastia. Evidentment, és impossible predir què passarà un cop la temporada comenci i la feina es traslladi dels despatxos a la pista, però la intenció és clara: vèncer. A cop de talonari, sí, pensant en clau “curtterminista”. Seguint la fórmula dels últims campions d’Europa: els milions a la pista.

Per què Mirotic renuncia a l’NBA?

Les circumstàncies esportives de Nikola Mirotic a l’NBA han estat particulars. En primer lloc, quan els Bulls el van fitxar, va alternar actuacions convincents i fintes d’ascens en rol i importància amb llargs trams fora de la rotació. Mirotic va passar assegut a la banqueta molts minuts importants dels anys 14/15 (rookie), 15/16 (primer any de Fred Hoiberg -fracàs total-) i 16/17 (implosió total del vestuari i del sistema tàctic de l’equip) per culpa de la seva irregularitat i inconsistència. Com s’ha vist també aquesta temporada a Milwaukee, gran part de l’èxit de Mirotic a Estats Units es basa en si anota els triples o no (no és un jugador especialment valuós pel que fa als intangibles): si té baixos percentatges i no és capaç d’elevar unes capacitats defensives que de per si tampoc són extraordinàries, es pot acabar convertint en una molèstia. Nikola, que va servir per dinamitar els Celtics (el matís tàctic de Budenholzer), va ser sentenciat durant l’eliminatòria contra els Raptors per la seva nul·la versatilitat (a USA).

Tornant a aquesta última temporada, semblava que Niko seria capaç de guanyar-se un contracte llarg a l’NBA. Un gran inici amb els Pelicans, que eren un equip de transició que el necessitaven de manera vital en pràcticament cada situació estàtica, li va permetre somiar amb un futur còmode a Estats Units. Però el que ja hem comentat al principi, sumat al fet d’haver tingut 3 equips en 5 temporades i no haver estat part de la rotació en els moments importants, li ha d’haver fet replantejar-se moltes coses. El valor a l’NBA el marca cada dia més la capacitat d’un jugador per ser two way (eficient en atac i eficaç en defensa) i, sobretot, el mercat. I si la primera no funciona, la segona se’n ressent. A Milwaukee, Nikola va demostrar que no encaixa en un sistema que requereix defenses de dins cap a fora (tot per protegir Brook López) i que tampoc té capacitat física per ser un defensor eficient en canvis d’assignació, així que ha anat quedant cada vegada més reduït. Es diu que tenia oferta dels Utah Jazz de 45×3, una franquícia que necessita un quatre tirador com l’aire que respira i que té un mercat limitat perquè la ciutat no és atractiva, però Mirotic necessita certeses i sentir-se útil. I cal entendre que hi ha jugadors que no prioritzen ser a Estats Units.

Què aportarà Nikola Mirotic al Barça?

El bàsquet europeu és diferent del bàsquet americà. Els conceptes encara es basen més en la posició que en la funció i, excepte equips com el Madrid, les llibretes no estan del tot “americanitzades”. Nikola Mirotic arribarà al Barça i gaudirà d’un estatus diferent: tindrà l’etiqueta d’estrella -indiscutible- i haurà de marcar les diferències. Mirotic serà quatre i haurà de fer parella interior amb Brandon Davies i Tomic -de qui és gran amic-. És un jugador que aquí podrà lluir triple i inicis ofensius des del perímetre a partir del bot, cosa que sí que ha polit una mica a Estats Units. En aquest sentit, Mirotic aportarà al Barça una cosa que necessitarà l’any que ve: sentit de l’amplitud i amenaça. El Barça de la temporada 2018/19 era pla i previsible perquè, entre altres coses, no tenia fórmules obertes amb jugadors desequilibrants (sovint emprava cincs que s’obrien però no tenien bon nivell ofensiu), però ell sí que sumarà i serà creïble quan encari l’oponent. Nikola serà un jugador per generar superioritats i també un bon soci pels skip pass que el Barça, especialment Heurtel -i el Pangos de Kaunas- fan servir. Ai, les cantonades…

El tàndem amb Brandon Davies serà dels millors d’Europa. El center de Zalgiris és un dels millors jugadors de pick and roll de la competició (Bonjour, Thomas) i millora quan té complements perimetrals al costat, mentre que Mirotic és igual però al revés. El Barça gaudirà -sempre en el benentès que això es confirmi- d’una parella amb virtuts recíproques que podrà controlar Europa. A més, no hem d’oblidar que Davies pot defensar perfectament quatres i cincs (per no parlar dels exteriors si hi ha switch) i que podrà exercir, entre cometes, de corrector de Nikola (que a Europa físicament sí que podrà ser un defensor decent de jugadors de la seva posició).

En cap cas Nikola Mirotic hauria de ser vist com un tres en fases puntuals. No pot jugar allà perquè no donaria intangibles a l’equip i tampoc tindria cap connotació tàctica positiva si analitzem detingudament la franquícia. Sí que, en canvi, podria ser vist com un cinc en moments concrets: el seu joc al pal baix ha millorat a USA i ha desenvolupat un fadeaway prou bo que podria ser útil si el Barça vol optar en segons quines circumstàncies per un equip amb, per exemple, Rolands Smits (i Abrines?). Això, evidentment, ja quedaria al gust de Svetislav Pesic, que només sol fer servir quintets moderns per augmentar la polivalència defensiva de l’equip.

Completant el trencaclosques blaugrana

Des de l’entorn proper al nucli directiu de la secció sempre s’ha parlat de quatre fitxatges: seran (probablement) Davies, Higgins, Abrines i Mirotic. Sloukas ha fallat, així que Pangos continua (en principi) i l’equip mantindrà els homes de confiança del tècnic serbi. Tots menys un: sembla que Chris Singleton quedarà sense lloc al roster blaugrana (no acceptarà ser suplent i té unes aspiracions econòmiques inabastables).

El Barça 2019/2020 va prenent forma i els despatxos han fet la feina -inqüestionable en principi- més d’hora que de costum. Cal veure com acabarà perquè l’esport és imprevisible i es juga amb pilota, no amb americana i corbata, però la plantilla d’avui hauria de ser candidata a tot. I si amb aquesta despesa i amb tants jugadors farcits de talent el Barça no és capaç d’arribar fins al final de totes les competicions amb la categoria de favorit assignada de manera justificada, potser podrem començar a plantejar-nos què fer amb la secció (com a mínim fins 2021). Això sí, que ningú s’enganyi: l’Eurolliga, els últims anys, l’ha guanyat la cartera.

I una curiositat: Abrines i Mirotic comparteixen agent.

Comparteix
5 Comentaris

5 Comentaris

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

PATREON

Més a EUROLLIGA

Tradueix »