Connecta amb nosaltres
NBA en gràfics, edat, tirs de camp, triples i tirs lliures català catalunya catala basquet bàsquet

NBA

NBA en gràfics. Edat, tirs de camp, triples i tirs lliures

Repassem alguns conceptes de l’NBA fent servir gràfics.

Comparteix

NBA en gràfics. Edat, tirs de camp, triples i tirs lliures

La memòria no és una bona aliada, molts cops creiem recordar coses que no van passar exactament com diuen els nostres records. Amb la inevitabilitat de pensar que qualsevol temps passat va ser millor, hem anat creant durant la nostra vida el nostre propi relat del passat, tant en la vida personal com en altres àmbits. En el món de l’esport, la majoria pensem que els temps passats eren millors, sobretot els anys en què ens vam enamorar del nostre esport. En aquesta sèrie d’articles, intentaré donar un punt de vista el més objectiu possible a l’evolució del bàsquet a l’NBA, en uns quants gràfics intentarem esbrinar com ha canviat el joc d’ençà que tenim les diferents estadístiques del joc.

Font de les estadístiques per fer el gràfics: Basketball Reference

edat mitja dels jugadors NBA per temporada NBA en gràfics, edat, tirs de camp, triples i tirs lliures

Estem en una època on l’edat mitjana dels jugadors és de les més baixes de la història. A principis del Segle XXI vam arribar a tenir els jugadors amb una major edat mitjana, però ara hem tornat a baixar a l’edat dels vuitanta. “Ara els jugadors surten més joves que mai perquè únicament estan un any a la Universitat o venen joves d’Europa”, com veieu aquesta afirmació es falsa, això ja havia passat abans i la majoria de jugadors estaven més d’un any a la Universitat.

GS per cada 100 possessions per temporada NBA NBA en gràfics, edat, tirs de camp, triples i tirs lliures

D’ençà que tenim l’estadística, anys setanta, veiem que els FG cada 100 possessions van baixant amb el pas del temps. A finals del Segle XX teníem potser les millors defenses de la història, o els pitjors atacs, depèn de com es miri, El bàsquet que ara ens sembla tan ofensiu, i amb tantes cistelles encara està lluny del bàsquet amb més cistelles per possessió dels anys vuitanta i principis dels noranta. “Estem a l’època amb més cistelles”, fals.

cistelles de tres punts per cada 100 possessions per temporada NBA gràfics

Cada cop es tiren més triples, sobre això no hi ha cap dubte, i estem en un temps on cada cop es juga més buscant la cistella de tres punts. Ja per sobre de la mitja esperada, però no sempre ha estat així. Fins a l’any 2010 el nombre de cistelles de tres punts estava per sota de les esperades. També podem veure que vam tenir una petita revolució del triple a mitjans dels anys noranta, que es va anar apagant amb el temps, les causes? Probablement no teníem tan bons tiradors de tres en aquells anys. “Estem a l’època amb més triples”, cert, i per sobre de la mitja esperada.

tirs lliures aconseguits per cada 100 possessions per temporada NBA bàsquet

Cada cop hi ha menys tirs lliures, estem en el moment de la història de l’NBA on veiem menys tirs lliures per cada 100 possessions, d’ençà que tenim dades d’aquesta estadística. A mitjans dels anys vuitanta vam arribar fins a quasi 23 tirs lliures per cada cent possessions, i actualment no arribem a 18. Els tirs lliures van a la baixa, per això és curiós que ara, s’estigui parlant de reduir el temps de partit canviant la política de tirs lliures, quan no sembla un factor que influeixi tant en els partits com fa uns anys. “Es tiren molts tirs lliures”, fals, es tiraven molts més fa uns anys.

Aviat una nova entrega de gràfics de l’NBA, per intentar comprendre millor l’evolució del joc a la lliga professional nord-americana.

Segon capítol: NBA en gràfics: assistències, robatoris, turnovers i pace.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Més a NBA

Tradueix »