Amb la situació tan crítica dins l’àmbit sanitari que estem vivint actualment, hem de debatre sobre el sentit que té ampliar les categories de bàsquet femení.

Font: David Subirana
A dia 21 de juny encara no aconsegueixo entendre la decisió que va prendre la FEB d’ampliar el nombre d’equips per cada categoria de bàsquet femení.
El moviment social pel qual estem passant ara està fent que l’esport femení, en general, tingui més seguidors i ressò en el dia a dia de les persones ja sigui a les xarxes socials o en una conversa a un bar entre amics.
També, suposo que influeix el fet que hi hagi equips que hagin rebut una injecció econòmica important gràcies als mandataris que tinguin a darrere. Això està ajudant a que la Liga Endesa tingui un nivell d’atracció més alt ja que, quants més diners tingui un equip, millors jugadores podrà portar. I això, desgraciadament, és una realitat.
Però, endinsant-nos més en el tema que ens ocupa, quin sentit té ampliar la Liga Endesa i Liga Femenina 2 amb el nivell vist fins al moment? Personalment, penso que cap. Simplement és una mesura que ha pres el màxim organisme basquetbolístic estatal perquè cap equip acabés de morros.
L’explosió de la lliga amb estrelles mundials
Penso que no és coherent ampliar competicions on encara no hi ha un gran nivell en tots els sentits, hi ha una gran diferència entre el primer i l’últim de la classificació d’aquest any en tots els sentits. La línia global qualitativa de la lliga estava a l’alça tot i l’existència d’equips com l’Uni Girona, Perfumerías Avenida, València Basket o els clubs bascos, que són els conjunts més atractius de veure en part pel seu poder econòmic per fitxar jugadores del nivell de Sonja Vasic, Tiffany Hayes o Laia Palau.
Tot i això, equips més modestos com el Cadí La Seu o el Ciudad de la Laguna Tenerife han estat capaços de fer un bon any i guanyar-se un lloc entre els vuit primers tenint un pressupost molt més reduït que la majoria dels equips mencionats anteriorment. Però amb aquesta ampliació l’única cosa que fas és que entre els equips de la zona mitja-baixa de la taula puguin tenir jugadores de menys nivell i, per tant, forçar un pas enrere enrere en aquest creixement de la lliga.
Si ja de per si considero un despropòsit total l’ampliació de dos equips a la màxima divisió estatal de bàsquet femení, ja no sé ni quin adjectiu posar al que han fet a la Lliga Femenina 2: de ser dos grups formats per catorze equips cadascun a ser un grup més amb el mateix nombre d’equips.
El que s’acaba aconseguint amb aquesta decisió és que jugadores que poden tenir un futur prometedor o, si més no, interessant, tinguin més dificultat en aquesta progressió pel fet que han de fer un salt qualitatiu pel qual potser no estan preparades.
Augment de visibilitat
Aquest any, per la televisió, s’han pogut veure els partits europeus de l’Uni Girona i el Cadí La Seu a Esport 3 i un partit setmanal de la Liga Endesa a Teledeporte. Tot i ser un principi d’inserció de la lliga al mitjà convencional més potent per atreure el públic, considero que és un percentatge molt baix del que de veritat es mereixia tenir la lliga durant aquesta campanya finalitzada de la forma més anormal possible.
Sobretot aquest curs el creixement de la lliga s’ha vist de forma notable. Els equips van tenint jugadores d’un potencial alt a causa de la seva edat i projecció que poden tenir dins una lliga que les pot acompanyar en aquest augment de nivell conjunt entre les dues parts.
Com ja he dit abans, l’augment d’equips a la LF1 farà que no es pugui veure un percentatge més alt de partits de qualitat i, al mateix moment, farà enrere l’interès de les cadenes televisives per donar-li més protagonisme al bàsquet femení dins del seu horari.
Ha d’haver-hi un interès recíproc per ambdues parts perquè al final tothom surti guanyant i, fent aquest canvi, ningú en surt beneficiat. I el més perjudicat acaba sent-ne el producte que es vol vendre, que veu com es fa un pas enrere per anar guanyant seguidors i notorietat dins del que pot ser el seu públic.
Les cadenes només seguiran invertint en bàsquet femení si:
– El moviment feminista segueix a l’alça.
– El nivell qualitatiu de la lliga augmenta.
Pel que fa a la primera acció estic segur que seguirà sent així. Respecte a la segona…no em faré repetitiu.
