Connecta amb nosaltres

NCAA

El perfil: Ja Morant

Analitzem els noms de la fornada que entrarà a l’NBA la temporada que ve. Amb tots vostès, Ja Morant.

Comparteix

El perfil: Ja Morant

La fornada d’aquest any destaca per la presència de jugadors potents, atlètics i amb un gran ventall perimetral. Zion, RJ Barrett o Cam Reddish són noms que han sonat durant molt temps i que tots tenim gravats a la retina gràcies als partits que n’hem vist i els vídeos recopilatoris que ens han regalat, però aquesta temporada també ha irromput amb molta força un nom que ningú esperava que formés part de l’elit de les promeses: Ja Morant.

FITXA 

  • Nom: Temetrius “Ja” Morant
  • Edat: 19 anys (sophomore)
  • Universitat: Murray State
  • Alçada: 1’91
  • Pes: 79 quilos
  • Envergadura: 2 metres

ATAC

   • Jugador molt atlètic. Coneix el seu cos i és capaç d’alternar uns canvis de ritme increïbles.
   • Molt bon penetrador gràcies a l’explosivitat que acabem de mencionar. És un jugador amb tendència a buscar el cèrcol amb agressivitat. És millor amagant la pilota, cosa que sap fer molt bé, que buscant el contacte amb el rival (li falta encara una mica de força).
   • En aquest darrer punt, val la pena remarcar que que li falti força no és alarmant. Té un gran potencial per desenvolupar absorbint contactes i forçant faltes que, quan aprengui a fer servir al seu favor, es convertiran en accions de 2+1. A hores d’ara, de fet, és un dels tres millors finalitzadors de la fornada.
   • Una de les seves grans sorts és que sap crear avantatges en 1 contra 1 i a partir de bloqueigs. És especialista en generar-se situacions en distàncies curtes gràcies a l’arrancada que exhibeix i que, a partir d’aquí, gestiona molt bé temps i espais.
   • Té potencial per ser un dels grans jugadors del futur en aquesta NBA que basa gran part dels atacs en el 2 contra 2. Si els equips on jugui l’envolten de pivots capaços de fer bones continuacions (rolls o pops) i ell continua millorant la presa de decisions tal com se li projecta a hores d’ara, pot esdevenir un element diferencial en qualsevol context.
   • La seva gran virtut a l’hora de crear, però, és l’aptitud per generar joc a camp obert i per trobar els companys alliberats (10 assistències per partit). Com que té tendència a dividir la pista i a centrar l’atenció dels defensors, els seus companys solen quedar en posicions obertes. Si quan faci el salt a l’NBA està envoltat de tiradors mínimament fiables, podrà fer-se d’or assistint en aquest tipus de situacions.

https://twitter.com/Kyle__Boone/status/1108861266515451905

   • Morant té un rang de tir il·limitat pel tipus de joc que ha desplegat (que no vol dir eficient). L’hem vist tirar des de qualsevol distància anotat més del 36% dels triples que ha llançat aquesta temporada (4’8 per partit).
   • Sent el tipus de jugador que és, és evident que és un molt bon percentatge i que està en posició d’incorporar-lo com una arma més al seu repertori. Hi ha, però, dos grans punts crítics que ha de millorar: la mecànica i el catch and shoot.
   • Ja, acostumat a crear-se ell mateix els punts, té una forma de tirar lenta i fàcil d’interceptar pels defensors. Segur que serà un dels aspectes que treballarà durant els pròxims estius.
   • De la mateixa manera que ha de millorar en el catch and shoot, aquest punt és extensible a tot el joc sense pilota de Ja Morant. No ens enganyem: Morant serà un dels grans amassadors del futur de l’NBA i haurà d’emprar poc aquesta virtut, però sí que necessitarà accentuar-la per tal de ser més imprevisible. Si és capaç d’entendre que el bàsquet és un joc d’ocupació d’espais, el seu equip podrà gaudir encara més de la lucidesa que té. És un perfil dinàmic, així que podria fer molt mal als rivals.

   • En el cas del tir, doncs, si és capaç de ser més consistent (és una cosa que es treballa i que es necessita per adaptar-se a les noves mesures d’una pista NBA), d’agilitzar la mecànica i de ser més efectiu després de recepció, podrem començar a parlar d’un jugador encara més perillós pels rivals.

DEFENSA

   • El potencial defensiu de Ja Morant és més que interessant. És un jugador intens, amb fons físic per entregar-se en marcatges individuals i, sobretot, amb marge de millora.
   • Una de les millors virtuts de Ja Morant, que a la llarga també podria convertir-se en un defecte fàcilment relacionable amb les zones de confort, és que és molt intuitiu. Té una gran capacitat per robar pilotes (cosa que li permet sumar punts fàcils i iniciar contraatacs) i és un bon lector de situacions de partit. De fet, roba més pilotes que faltes comet (2 pilotes robades i 1’8 faltes comeses).
   • La fortalesa en el rebot defensiu es deu, en gran mesura, a la preferència a l’hora d’iniciar contraatacs. De fet, és un dels elements que ajuden a entrendre’l com una espècie de “llançadora”. Sí que ha de millorar, però, a l’hora de fer el box out.
   • Tornant a la defensa individual, Morant és un jugador difícil de superar quan està centrat però amb algunes llacunes psicològiques. A vegades se l’ha vist poc atent al joc o frustrat després d’una pèruda, de manera que el seu equip ha hagut de fer el balanç amb 4. Serà interessant veure com, qui l’esculli, s’encarregarà de gestionar aquest “complex d’estrella.
   • És un noi fibrat i potent, però necessitarà una mica més de tronc superior per poder fer-se fort en certes situacions de desajust contra jugadors més forts (no necessàriament homòlegs de posició) al pal baix. Pesar una mica més, sempre i quan no sigui a canvi de perdre explosivitat, l’ajudarà en totes les facetes del joc.

CARTELL I EQUIPS ON ENCAIXARIA

Morant ha fet una gran temporada i, gràcies al Madness, s’ha assegurat ser pick top 3. Té fusta d’estrella i ningú, més enllà de Zion i Barrett, li discuteix l’etiqueta de primera espasa del draft. En el seu cas, a més, hi ha un nou concepte que cal elogiar: la paciència. El boom de Morant ha arribat en una universitat petita i en ple any sophomore. Cal pensar-hi, com a mínim.

Morant encaixa en qualsevol equip que necessiti un projecte. Memphis s’ha postulat ja com un dels grans candidats i, des del punt de vista d’un hipotètic relleu generacional amb Conley, seria idoni. Morant té tota la presència que necessitarà la nova etapa dels Grizzlies i pot fer molt bona parella amb Jaren Jackson Jr i amb una cultura que necessita nous referents.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a NCAA

Tradueix »