Connecta amb nosaltres

EUROLLIGA

Prèvia del Play Off Eurolliga: Milano vs Anadolu Efes

Analitzem la sèrie més oberta dels quarts de final de l’Eurolliga.

Comparteix

Prèvia del Play Off Eurolliga: Milano vs Anadolu Efes

La composició de les eliminatòries de l’Eurolliga 2021-2022 ha quedat profundament condicionada per l’expulsió de la competició de tres equips russos -CSKA, Unics-Zenit- que haurien estat part del TOP 8 i, en el cas de dos d’aquests -Zenit i CSKA-, probablement haurien arribat a la Final Four. Aquest escenari implica que les eliminatòries i el nivell general de les superpotències de la competició es vegin certament limitades i que equips que en condicions normals no haurien estat vius a aquestes alçades de la competició formin part del quadre per definir el campió. Si hi ha dos equips que no han variat d’estatus per les circumstàncies de la lliga, però, a més del Barça, aquests són Milano i Anadolu Efes.

El vigent campió i els italians s’enfrontaran en l’eliminatòria amb millor nivell mig de la competició. Anadolu Efes ha patit per mantenir un bon nivell de constància en el dia a dia, però a pics de rendiment és difícilment superable. Milano, per part seva, ha sabut sobreposar-se a lesions i contratemps i arriba al tram decisiu amb el bagatge de la temporada passada i un nucli de jugadors que ja saben què és guanyar. Estem, definitivament, davant de l’eliminatòria més oberta dels quarts de final de l’Eurolliga 2021-2022.

Les claus de l’eliminatòria

El pròxim pas ofensiu de Milano

El Milano de Messina és un equip que basa el seu joc en el rendiment defensiu. Han adaptat el ritme de possessions a les característiques dels seus jugadors importants i han aconseguit establir una identitat de joc predominantment desenvolupat a mitja pista en el qual els rivals col·lapsen per la impossibilitat d’aconseguir transicions i contraatacs. Limitar les pèrdues i tenir una estructura col·lectiva compacta i densa és clau per a frenar a Vasilije Micic i Shane Larkin, que igualment produiran però suaran més si es troben en un entorn complex. Milano defensarà bé; la qüestió és ofensiva.

Messina no ha aconseguit connectar amb anotadors de referència amb regularitat aquesta temporada, però té molts jugadors amb talent. I Shavon Shields és qui ha d’assumir el paper de primera espasa quant a execució. Shavon ha progressat a passos de gegant amb la pilota a les mans, ja és un bon penetrador i és prou autosuficient, a banda que continua sent un argument molt sòlid en situacions de recepció i llançament. Els italians compten amb diversos jugadors capaços d’assumir papers de generació secundària i activar-se sense pilota per tal de facilitar la vida a Sergio Rodríguez, però Shavon és qui millor l’interpreta. Si veiem una versió encertada i agressiva de Shavon Shields, la projecció anotadora dels italians augmentarà considerablement. Aquesta temporada promitja en Eurolliga 13.3 punts amb un 36% d’encert en triples,un 51% d’encert en tirs de dos i 2.9 assistències per partit.

Per altra banda, també serà clau el comportament de Niccolo Melli contra els interiors d’Efes, que en formats convencionals tenen problemes per sortir lluny de l’anella a defensar.

Els exteriors d’Anadolu Efes

Micic és el millor exterior de l’Eurolliga a anys llum del següent, pocs jugadors són més decisius que Shane Larkin quan s’encenen i Elijah Bryant és un complement de luxe quan està encertat per la seva capaciytat de produir amb menor volum que els seus socis. Jugadors com Rodrigue Beaubois saben perfectament què és guanyar Eurolligues. La rotació d’Efes és legítimament la millor de l’Eurolliga al perímetre i ha de fer por a qualsevol rival. El problema és que aquest any mai hem vist la millor versió de tots aquests jugadors de manera simultània.

Ens podem preguntar si Efes sabrà fer el canvi de xip, si serà capaç de respondre a l’alçada de les circumstàncies en responsabilitat tàctica global -la fina línia entre el joc per conceptes i el desordre- i fins i tot si en fan prou amb els interiors que tenen i el rendiment que han mostrat, però la vida serà molt més senzilla -i els traslladarà a un grau similar de favoritisme al dels darrers anys si tenen als petits sans-. Aquesta serà una de les claus més decisives d’una sèrie que pot anar-se’n perfectament als cinc partits en la qual el talent serà un argument decisiu per al qui la superi. Comptar amb dos jugadors de calibre MVP i especialistes de luxe és una drecera cap a la victòria.

El factor X

Adrien Moerman. Pocs jugadors han ofert constància i fiabilitat en aquest Anadolu Efes, i aquest problema s’ha agreujat per l’habitual absència de Krunoslav Simon, que és el nexe defensiu de l’equip i la vàlvula d’escapament en la generació de joc a les ales d’Ergin Ataman. Amb el fracàs de l’aposta per Petrusev i els problemes dels interiors en els partits rutinaris, l’aler-pivot francès Adrien Moerman s’ha convertit en el jugador capaç d’eixamplar la pista i fer un pas més en defensa a través de posicionament i intel·ligència de forma més regular. I aquest és un gran indicador per als Play Off, a bande de la base de l’estabilitat.

Moerman és un soci que fa la vida dels generadors més fàcils. Un anotador fiable que no necessita bots i que se sent còmode vivint en segons plans. Serà un dels actors de repartiment essencials per a entendre el guió de l’eliminatòria i, a més, una d’aquelles veus veteranes que ja saben què és guanyar en situacions d’exigència. I busca contracte per l’any vinent.

Predicció

És l’eliminatòria més difícil d’analitzar perquè parlem d’una semifinal anticipada, però la realitat és que el que ja tenim clar és que és, sens dubte, la més oberta i la que més gaudirem. I que volem cinc partits entre els dos equips també ho tenim claríssim. Milano ha estat més regular. Efes té més talent i és el vigent campió. L’experiència i el bagatge tenen abast similar en ambdós bàndols. Mullar-se és molt difícil, però penso que Efes és un dels pocs equips capaços de fer el canvi de xip quan vol, i això em fa creure que és possible que vegem una versió més madura que la de la fase regular. És un equip dissenyat per a aquestes instàncies.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

PATREON

Més a EUROLLIGA

Tradueix »