El MIP (Most Improved Player) és un premi que es dona a l’NBA al jugador més millorat de la temporada, a qui més ha evolucionat, i que no té equivalent a l’Eurolliga, la segona millor competició del món. Un guardó molt interessant, que en un exercici fictici mirem d’imaginar qui seria el guanyador d’aquesta temporada a l’Eurolliga, amb un TOP10 ple de jugadors de gran nivell i del qual s’han quedat fora jugadors que aquest any han crescut en el seu rendiment com Pierria Henry, Rolands Smits, Walter Tavares o Konstantinos Mitoglou.
10.- Jordan Mickey (Khimki)
- Punts: 15’6 (+6’6)
- Rebots: 5’8 (+1’6)
- Valoració: 16’5 (+5’7)
- Minuts: 29 (+13)
El nord-americà ha viscut la seva millor temporada a l’Eurolliga. Tornar al Khimki, després d’un any gris a Madrid sota l’ombra de Tavares, li ha permès tornar a mostrar la seva versió més dominant: onzè jugador més valorat, setè màxim anotador i rebotejador, tercer millor taponador i setè jugador amb més minuts a pista per partit. El fet d’estar en el pitjor equip de la competició, un Khimki en estat de descomposició, l’ha afavorit; així com les constants baixes de jugadors, en especial les marxes dels interiors Monroe i Jerebko, que li han donat molt protagonisme al final de temporada: en les últimes 11 jornades va jugar 36 minuts per partit, anotant 22’1 punts amb una valoració de 25.
9.- Nikola Kalinic (València Basket)
- Punts: 10’4 (+3’8)
- Rebots: 3’4 (+0’9)
- Valoració: 12’3 (+6’1)
- Minuts: 26 (+3)
El serbi ha renascut a València després d’un últim any horrible al Fenerbache. Kalinic s’ha convertit en el líder dins i fora la pista dels valencians, i des del primer dia ha rendit com a un dels referents de l’equip, i sent un dels principals factors que ha permès als valencians lluitar pels playoffs fins a l’última jornada. Amb més protagonisme que a Turquia, el serbi ha demostrat que no només és un magnífic jugador en l’àmbit tàctic, tant ofensivament com defensivament, i un gladiador, sinó que també pot ser un anotador solvent (espectacular 60’5% en tirs de dos). Aquesta temporada ha sigut la millor de la seva carrera a l’Eurolliga quant a anotació, valoració i assistències.
8.- Shavon Shields (AX Milano)
- Punts: 13’5 (+4)
- Rebots: 3’9 (+0’5)
- Valoració: 15 (+6’5)
- Minuts: 27 (+2)
El més habitual quan un jugador fa el salt a un equip de nivell superior, és que el seu rendiment es vegi afectat i sigui més baix. No ha sigut el cas de Shields, que al Milano ha millorat les prestacions que va oferir l’any anterior amb el Baskonia. El nord-americà amb nacionalitat danesa s’ha confirmat com un dels millors alers de tota l’Eurolliga i un dels més complets, capaç de defensar a qualsevol exterior rival i alhora aportar sempre en atac, on ha mostrat uns excel·lents percentatges en el llançament (57’2% en tirs de dos i 44’9% en triples). Extremadament regular, ha superat els dobles dígits en anotació en 23 dels 29 partits que ha disputat, finalitzant com el setzè millor anotador i jugador més valorat de l’Eurolliga. I tot, compartit vestidor amb referents ofensius com Delaney, Punter, Leday o Sergio Rodríguez.
7.- Alec Peters (Baskonia)
- Punts: 11’5 (+7’3)
- Rebots: 3’9 (+1’8)
- Valoració: 12’5 (+7’5)
- Minuts: 23 (+10)
A la tercera ha sigut la vençuda per Peters, que després de dues experiències negatives al CSKA i l’Anadolu Efes, ha pogut explotar tot el seu potencial a Vitòria. El nord-americà ha encaixat a la perfecció en la disciplina d’Ivanovic, quelcom gens fàcil, i combinant les posicions de 3 i 4 s’ha convertit una peça molt important pel Baskonia. Peters ha incrementat un 173% la seva aportació anotadora, finalitzant la fase regular com l’onzè jugador que més triples ha anotat (63) i el quinzè que més n’ha anotat per partit (1’91), sent també el divuitè amb millor percentatge d’encert des del tir lliure (91’5%).
6.- Jordan Lloyd (Estrella Roja)
- Punts: 17’3 (+6’2)
- Rebots: 3’6 (+1’7)
- Valoració: 16’5 (+7’7)
- Minuts: 27 (+5)
La seva primera experiència a Europa amb el València va ser positiva, amb un bon rendiment, però a l’Estrella Roja ha fet un pas endavant i s’ha destapat com un anotador de primer nivell. I és que parlem del tercer màxim anotador de l’Eurolliga, només superat per Shved i James, i per davant d’estrelles consagrades com Mirotic, Micic, Larkin o De Colo. Lloyd ha pogut ser la referència ofensiva que no va ser a València, amb total llibertat en atac, liderant el que ha sigut el segon pitjor equip de l’Eurolliga. El nord-americà ha sigut també el segon jugador que més faltes ha rebut per partit (5) i que més tirs lliures ha anotat (3’97), i ha acabat en el TOP15 de minuts jugats per partit, valoració, tirs de dos i de tres anotats, i pilotes recuperades; a banda de ser el màxim anotador, assistent i valorat del seu equip.
5.- Sasha Vezenkov (Olympiacos)
- Punts: 11’5 (+4’4)
- Rebots: 5’4 (+3’4)
- Valoració: 16’5 (+7’9)
- Minuts: 23 (+10)
No queda ni rastre del Vezenkov que durant tres temporades vam veure al Barça, deixant centelleigs il·lusionants però sense continuïtat ni solvència. A l’Olympiacos ha trobat el seu lloc, creixent any rere any fins a convertir-se aquest any en el màxim anotador, rebotejador i jugador més valorat de l’equip grec. Ha guanyat agressivitat en el seu joc, mantenint la seva gran capacitat ofensiva, sent una amenaça exterior de primer nivell (és el catorzè jugador que més triples ha anotat aquesta Eurolliga, i ho ha fet amb un 43% d’encert). Una de les facetes on més ha millorat és en el rebot, sent el setè jugador que més rebots defensius (4’1) agafa de tota la competició. Molts aficionats blaugranes es deuen fregar els ulls en veure al búlgar com el 18è jugador més valorat de l’Eurolliga.
4.- Kevin Pangos (Zenit)
- Punts: 13’1 (+6’1)
- Assistències: 6’6 (+3’4)
- Valoració: 14’3 (+8’2)
- Minuts: 28 (+8)
Pangos ha tornat i ho ha fet per la porta gran: firmant la seva millor temporada a l’Eurolliga i classificant al Zenit pels playoffs, amb un últim partit antològic (33 punts i 11 assistències per a un 41 de valoració) i un rendiment excel·lent durant tot l’any. Després d’una temporada grisa i decebedora a Barcelona, el canadenc ha tornat al nivell mostrat anteriorment amb el Zalgiris i l’ha elevat encara més. Pangos ha liderat el Zenit en els apartats d’anotació, assistències i valoració, sent el timó d’un dels equips més difícils de guanyar de tota l’Eurolliga. Pascual li ha entregat les regnes de l’equip i ell ha respost de la millor manera possible, consolidant-se com un dels millors bases de la competició: ha acabat com el quart millor assistent, el sisè que més triples anota per partit, i en el TOP10 en minuts jugats per partit i en la ràtio assistències-pèrdues, i el TOP20 en punts per partit, tirs de dos anotats i valoració. Un nou Pangos.
3.- Jalen Reynolds (Bayern)
- Punts: 14’1 (+8’4)
- Rebots: 5’9 (+0’6)
- Valoració: 16’3 (+9’1)
- Minuts: 21 (+7)
Una de les grans revelacions d’aquesta temporada i una peça clau dins l’equip revelació, un Bayern que contra tot pronòstic ha acabat la fase regular en la cinquena posició. Reynolds va arribar al Maccabi el curs passat per a jugar la recta final de la temporada, però en 12 partits el seu impacte va ser reduït i el seu rendiment poc cridaner (només va arribar als dobles dígits d’anotació en un partit). El Bayern va apostar per ell i el nord-americà ha agraït la confiança convertint-se en un dels millors interiors de l’Eurolliga i un pilar pels bàvars. La seva productivitat ha sigut increïble: amb només 21 minuts a pista de mitjana, Reynolds ha sigut el segon màxim anotador del Bayern, el màxim rebotejador i el segon jugador més valorat. Una bèstia física, tot intensitat, que ha demostrat tenir una gran qualitat i facilitat anotadora: dotzè màxim anotador de l’Eurolliga, tercer si només comptem jugadors interiors (el superen Mirotic i Mickey); cinquè màxim rebotejador; 14è més valorat; i jugador amb més tirs de dos anotats per partit (5’94). Tot això, passant-se gairebé la meitat del partit a la banqueta.
2.- Wade Baldwin IV (Bayern)
- Punts: 15’2 (+9’7)
- Assistències: 3’9 (+2’1)
- Valoració: 13’4 (+9’1)
- Minuts: 27 (+10)
I no canviem d’equip per parlar d’una de les grans explosions de la temporada i una de les més inesperades. Després de fracassar en la seva primera experiència europea amb l’Olympiacos, on va arribar amb el hype molt elevat per la seva procedència de l’NBA, Wade Baldwin IV ha trobat a Munic l’ecosistema ideal per explotar tot el seu potencial, guiat per un Trincheri que li ha sabut treure tot el talent que porta a dins. Amb un físic prodigiós per a la posició de base, el nord-americà ha liderat l’anotació del Bayern (gairebé 10 punts més anotats per partit que el curs passat), sent també el màxim assistent i el tercer jugador més valorat de l’equip; i en 28 dels 34 que ha jugat ha arribat als dobles dígits en anotació. En Wade Baldwin IV ha nascut una estrella, i serà dels jugadors més cotitzats el pròxim estiu. Novè màxim anotador de tota l’Eurolliga, ha sigut el quart jugador que més tirs de dos ha anotat per partit (4’88), l’onzè que més faltes rep, el catorzè que més assistències reparteix i el quinzè que més pilotes recupera. El futur és seu.
1.- Achille Polonara (Baskonia)
- Punts: 12’2 (+9’1)
- Rebots: 6’6 (+3’8)
- Valoració: 16’5 (+12’3)
- Minuts: 30 (+18)
I aquí tenim el guanyador del MIP de l’Eurolliga. Polonara ja va deixar intuir tot el seu potencial en la final de l’ACB del curs passat, però el seu paper a Europa, primer a les ordres de Perasovic i després a les d’Ivanovic, va ser gairebé residual. I el seu cas sorprèn perquè és un dels dos únics jugadors de la llista que ha fet aquesta explosió mantenint-se en el mateix equip. I el seu creixement ha sigut espectacular, sent probablement un dels tres jugadors més importants del Baskonia, acabant la fase regular com el segon màxim anotador de l’equip (Giedraitis ha anotat 0’5 punts més per partit), el més valorat, el millor rebotejador, el màxim taponador i el tercer jugador que més assistències ha repartit per partit. Tot, sent el jugador més utilitzat per Ivanovic (quart jugador de tota l’Eurolliga que més minuts ha jugat per partit). Un totterreny que és tot intensitat, lluita i entrega, i que en les quatre últimes jornades, quan el seu equip es jugava entrar als playoff, va augmentar les seves prestacions per anar-se’n fins als 19’5 punts, 9’5 rebots i 3’7 assistències per un 26’2 de valoració en 35 minuts a pista. L’italià s’ha convertit en un dels millors 4 de tot Europa, i ha acabat la seva participació en aquesta edició de l’Eurolliga com el tercer màxim rebotejador, el quart jugador que més tirs de dos ha anotat per partit (4,88), el tercer interior amb més triples anotats (1’64 amb un 44% d’encert), el sisè que més taps ha col·locat i el dotzè jugador més valorat. Retenir-lo serà clau pel futur a curt termini del Baskonia.
