Connecta amb nosaltres

LLIGA ENDESA

Sylvain Francisco. Què diuen les dades?

Analitzem la curiosa situació estadística de Sylvain Franscico.

Comparteix

Sylvain Francisco. Què diuen les dades?

Introducció a la variabilitat:

Des d’un punt de vista numèric, el rendiment de Sylvain Francisco aquesta temporada és un dels fenòmens més curiosos estadísticament. I és que els seus números al llarg d’aquesta temporada han estat de tot menys consistents.

Ho veiem reflectit a partir del següent gràfic:

 

És evident que un jugador difícilment mantindrà uns números estables jornada rere jornada, però el cas de Francisco és excepcional.

Fixem-nos en el període en el qual, després de registrar 27 crèdits de valoració en un partit, va encadenar 4 jornades consecutives amb registres negatius i, immediatament després,  va tornar a enfilar-se als 26 crèdits; una evolució sense cap mena de sentit.

Està clar que els minuts disputats en un partit tenen un clar impacte en els números que acaba assolint un jugador. Mirem doncs, si el fet de homogeneïtzar les dades per 36 minuts corregeix la variabilitat de les dades:

Observem com, més enllà de les escales, l’evolució de les dades és gairebé paral·lela a la del gràfic anterior.

Per demostrar que el cas de Francisco és excepcional, contrastem l’evolució dels mateixos números amb els de Dani Pérez:

 

Distingim clarament com el rendiment de Dani Pérez ha estat estructuralment molt més estable. Així doncs, com és possible que el contrast sigui tan gran? Hi ha alguns factors que expliquin el rendiment i les actuacions de Francisco? Fem un cop d’ull a les dades.

 

El Congost, un factor motivant?

Segregar el seu comportament en funció de la localitat del partit (local/visitant) ens pot ajudar a entendre els seus números.

El conjunt de partits que ha disputat com a visitant presenta un major grau de variabilitat que no pas com a local. Això implica que, en el seu cas, en les jornades en kes quals s’ha trobat lluny del Congost, Francisco ha tingut les seves millors i pitjors actuacions.

Lluny de casa, el francès ha aconseguit els 4 millors registres de valoració personals aquesta temporada a l’ACB (24, 26, 27, 27). De la mateixa manera però, en aquest mateix tipus de partits també ha registrat dues de les seves pitjors actuacions personals (-4, -5).

Observem en la següent taula els seus números com a visitant a l’ACB:

 

J1J3J5J7J9J11J13J14J16J21
277-11027-5-426247


Influeix la dimensió del rival?

El següent pas que podem fer per entendre el seu rendiment és comprovar si la dimensió del rival és un factor explicatiu del seu rendiment.

 

 

La conclusió que observem a partir del següent gràfic (recolzada també a partir de coeficients estadístics) és que sí que existeix una certa relació entre la posició del rival a la lliga i el rendiment del jugador mesurat en valoració per minut.

Tanmateix, cal destacar que aquesta relació no és gaire significativa.

Les dades seleccionades són prèvies a la jornada 22 de l’ACB.

 

Com de rellevant és el seu tipus de joc?

Dins dels factors que contribueixen sumant al càlcul de la valoració d’un jugador és evident que el que més importància relativa mantingui sigui l’anotació (punts). En el cas de Francisco, l’anotació suposa un 61% del pes sobre el total:

PuntsAssistènciesRebotsRecuperacionsTapsFaltes RebudesTOTAL
238702620630390
61,03%17,95%6,67%5,13%1,54%7,69%100%

Així doncs, sembla lògic endinsar-nos en aquest aspecte estadístic per tal d’entendre el seu rendiment.

Visualitzem a partir del següent gràfic com, tant els punts com la valoració del jugador, han mantingut una trajectòria gairebé paral·lela al llarg de les jornades:

 

Tenint en compte que Francisco ha registrat les seves millors actuacions en aquells partits en els quals ha assumit una quantitat de tirs més elevada, això implica que el nombre de llançaments per partit també ha variat de forma descarada al llarg de les jornades d’aquesta temporada.

Que el nombre de tirs llançats per partit no sigui tan consistent és un tret particular de jugadors del perfil de Francisco, McFadden i companyia, que en determinats moments es noten amb “la mà calenta” (hot hand) i se senten confiats per encertar qualsevol llançament.

 

Pedro Martínez ha sabut encaixar molt bé aquest perfil de jugador dins l’equip, atribuint-li un minutatge bastant constant i recorrent constantment a ell en moments on l’equip sembla encallat en atac.

La seva presència també ha estat habitual i clau per liderar remuntades o moments calents del parit. Recordem recentment els partits davant l’Andorra, el Barça o l’Hapoel de Jerusalem.

En aquest sentit, tal i com ens apunta el Gerard Castañé, analista de dades a les retransmissions del Baxi Manresa, Francisco és l’únic jugador del club en forçar dues pròrrogues en partits consecutius en era ACB.

 

Factors determinants:

En clau de resum, podem concloure que són diversos els factors que ens permeten entendre la irregularitat numèrica del francès.

Com hem vist inicialment, Francisco ha disputat els seus millors i pitjors partits lluny del Congost. A l’espera de completar la segona volta, també hem pogut identificar una certa però no significativa inclinació per registrar millors actuacions contra rivals més dèbils.

Finalment, el rol que ha pretès donar-li Pedro Martínez i el perfil de jugador del que es tracta (alta voluntat d’assumir tirs en situacions de confiança), també responen a la gran variabilitat que presenten les seves dades.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

PATREON

Més a LLIGA ENDESA

Tradueix »