Connecta amb nosaltres

BARÇA

S’acaben els rumors: Kalinic, blaugrana. Anàlisi del fitxatge

Nikola Kalinic serà blaugrana fins 2024. Analitzem l’encaix del serbi al Barça.

Comparteix

S’acaben els rumors: Kalinic, blaugrana. Anàlisi del fitxatge

Els mesos d’estiu es solen caracteritzar per diverses coses: calor, platja, vacances i els mítics “culebrons” del mercat de fitxatges. Si parlem del bàsquet europeu, el serial d’aquest estiu ha estat, sens dubte, el de Nikola Kalinic. Setmanes de rumors, negociacions, impagaments, acords i temptejos, que finalment han acabat bé pels interessos del Barça i del jugador. L’aler serbi jugarà de blaugrana les dues pròximes temporades. Kalinic, igual que Vesely, és un vell anhel del club català, que finalment podrà reunir a dos dels grans desitjos de mercats anteriors al Palau Blaugrana. La temporada passada, quan el jugador va deixar el València, es va parlar que el Barça el tenia pràcticament tancat, però en un gir de guió, Kalinic va acabar tornant al seu país per jugar al club on es va donar a conèixer pel gran públic: l’Estrella Roja.

Nikola Kalinic arriba al Barça per esvair els dubtes sobre la posició d’aler de l’equip. La darrera temporada, després de la marxa de Hanga i Claver, l’equip va acabar signant a ple agost a Nigel Hayes-Davis, un jugador que era més ‘4’ que ‘3’, per a cobrir la posició. L’experiment no va sortir bé i, a més, la lesió de Higgins va obligar a fitxar a Exum, qui va acabar quedant-se amb la plaça d’aler titular de l’equip durant bona part de la temporada. Kalinic aterra a Barcelona per fer-se amb el lloc que deixen aquests dos jugadors, i ser el referent d’una posició que l’equip necessitava reforçar tant sí com no. Però, com encaixa Kalinic a l’ecosistema del Barça? Brillarà el serbi sota les ordres de Saras? Analitzem el seu encaix a l’equip.

Què fitxa el Barça amb Nikola Kalinic?

Pels amants del bàsquet europeu, definir qui és Nikola Kalinic no és una qüestió difícil. Ras i curt: el serbi és un dels millors alers d’Europa. No és un anotador pur, ni un fi estilista, però és un dels jugadors més complets i amb més caràcter del vell continent. Kalinic arriba al Barça en plena maduresa basquetbolística, amb 30 anys, per sumar en un projecte que necessita guanyar. I per guanyar, necessites guanyadors. El serbi és un d’ells. Pels pocs que no el coneguin, el Barça ha fitxat un aler que els recordarà ràpidament a Pete Mickeal. No pel seu estil de joc, ja que l’ex d’Estrella Roja i la llegenda blaugrana tenen poc a veure sobre el parquet, més enllà que comparteixen posició. Però tots dos comparteixen una mentalitat guanyadora com pocs. Kalinic és d’aquells jugadors que es posen fàcilment l’afició al sac.

Més enllà de destacar el seu caràcter, també s’ha de destacar el seu bagatge sobre la pista. Nikola Kalinic es va donar a conèixer a l’Estrella Roja la temporada 2014-15, i ràpidament el Fenerbahce el va signar. Amb els turcs, va guanyar una Eurolliga en les 5 temporades que va vestir els seus colors, i es va convertir en un jugador estimadíssim, sent pràcticament una llegenda del club. El 2020, el València va aconseguir fitxar-lo, i en l’única temporada allà es va convertir en el líder del projecte taronja. Quan va decidir fer les maletes, el Barça es va quedar amb la mel als llavis i va haver d’esperar un any per poder firmar-lo. Segur que Jasikevicius estarà feliç, ja que incorpora un dels grans “cabrons” d’Europa.

Perfil del jugador

Hem parlat de la dosi de caràcter que imprimirà el serbi al Barça, però quin perfil de jugador és el nou fitxatge blaugrana? Kalinic és un aler que pot jugar de ‘4’ i que reuneix una sèrie de característiques que el fan un jugador necessari per als esquemes ofensius culers. Com s’ha dit anteriorment, no és un jugador que fiqui molts punts, especialment si l’equip en el qual juga té altres focus d’anotació. Les dues passades temporades, al València i l’Estrella Roja, van ser les seves dues millors campanyes pel que fa a punts anotats, passant dels 10 per partit per primer cop a la seva carrera. Amb el Fenerbahce, un equip que estava fet per guanyar i que tenia alguns dels millors jugadors ofensius de la competició, Kalinic es limitava a ser un executor i generador de pal baix, amb molt més protagonisme en l’àmbit defensiu.

A l’Estrella Roja, el serbi ha tingut una mitjana de 12 punts per partit, però difícilment igualarà aquests registres a Can Barça. El seu paper serà més similar al que tenia a Turquia, deixant el protagonisme ofensiu a altres jugadors i limitant-se a fer (i molt bé) la seva feina. Kalinic és un jugador que, salvant les distàncies, complirà el rol que tenia Hayes-Davis a l’equip. Serà un jugador de pocs llançaments i generació al pal baix, però amb capacitat de fer més coses, i millors, que el nord-americà. Que aportarà el serbi al Barça? Ho analitzem a partir de 4 aspectes del joc.

Kalinic com a jugador de pal baix

De les primeres qualitats que se solen destacar del nou jugador blaugrana en atac, una d’elles és el seu joc de pal baix. Kalinic és un aler alt, que fa gala de les seves bones capacitats físiques per generar superioritats gràcies al joc d’esquena a cistella. No és un jugador que prioritzi anotar en aquestes situacions, ja que no és un fi estilista, i el seu joc de peus no passa de ser funcional. Quan rep la pilota al pal baix, poques vegades sol optar per acabar ell la jugada i, normalment, opta per generar l’avantatge des d’allà per acabar doblant cap a un company lliurat. D’aquesta manera, es podria dir que Kalinic és un aler que sap treure avantatges del seu joc d’esquena a cistella, però més com a generador que com a finalitzador.

Com a finalitzador de jugades al pal baix, el serbi no passa de ser un jugador útil, però no especialment efectiu. Així ho acrediten els seus números la passada campanya. Quan Kalinic finalitzava en jugades al pal baix (2 possessions per partit), anotava només 0’75 punts per possessió, una xifra força baixa tenint en compte que són llançaments des de situacions properes a cistella. Aquestes situacions englobaven el 15% del seu volum de llançament, i no s’ha acabat d’imposar als seus defensors. Aquestes dades no signifiquen que el Barça no pugui aprofitar a Kalinic al pal baix, ja que de segur que serà un recurs molt habitual, com ja veiem fer a Saras amb Hayes-Davis. Així doncs, el serbi s’haurà de focalitzar en acabar ell la jugada quan tingui superioritat física envers el seu defensor però, sobretot, aprofitar la seva bona visió de joc des del pal baix per trobar situacions de talls o continuacions dels seus companys.

Kalinic com a executor

Una altra situació que li veurem sovint a Kalinic és la faceta d’executor. El serbi no és un tirador amb percentatges molt fiables, però és un jugador amb capacitat per armar al braç quan es troba en una situació òptima de llançament. Al llarg de la seva carrera, sobretot als seus anys a Fenerbahce, ha estat un jugador utilitzat només per llançar just després de rebre, en posicions còmodes. Allà, els seus percentatges des del triple han rondat el 35%. Aquestes dues darreres temporades, al València i a l’Estrella Roja, on ha hagut d’assumir més responsabilitats ofensives, ha hagut d’emprar més el tir sobre bot, on els seus percentatges s’han reduït mitjanament. Aquesta darrera campanya, a l’Eurolliga, ha promitjat un pobre 27% des del perímetre (32/116). Així doncs, Kalinic és un tirador de 3 irregular, amb temporades decents en el tir i d’altres més fluixes. Aquest any, a la Lliga Adriàtica, s’ha vist el contrast de percentatges amb l’Eurolliga, ja que allà ha promitjat un 41% (51/123). I tot això amb un volum de tir destacable, ja que al llarg de la seva carrera el serbi sol intentar una mitjana de 3 triples per partit.

Carta de tir de Nikola Kalinic, temporada 2021/22 | Basket News

Carta de tir de Nikola Kalinic, temporada 2021/22 | Basket News

Així doncs, haurem de veure quina versió en el tir s’espera de Kalinic. És de preveure que serà un jugador que mirarà a cistella només quan tingui una situació òptima de llançament, així que no seria descartable que pugés prestacions i tingués un encert major. Poques vegades veurem un Kalinic llançant tirs forçats o sobre bot. Aquesta temporada, les situacions de Catch & Shoot han estat el 22% del volum de tir del jugador, i és probable que aquesta xifra pugi a Can Barça. On també haurà de millorar l’encert és en el llançament de mitja distància. A l’Estrella Roja, ha hagut de generar-se més que mai el seu propi tir, i només un 30% dels seus tirs de mitja distància han estat prèvia assistència d’un company. Això s’ha traslladat en un percentatge més baix del que solia tenir a la seva carrera, amb un 36% d’encert (22/60 a l’Eurolliga). Kalinic és un jugador que sol fer mal en situacions de tir intermèdies, però necessita un context òptim per poder executar des d’allà. El Barça, un dels equips que més treballa la mitja distància, podrà oferir-li aquest context.

Kalinic com a generador sobre bot

Mencionàvem en l’apartat anterior que aquestes darreres temporades, Kalinic ha hagut d’aprendre a generar-se el seu propi llançament, a causa de l’augment d’importància ofensiva que ha tingut per als seus equips. El serbi no és un aler penetrador a l’ús, però és un jugador que pot atacar de fora cap endins sense majors problemes. Jugant com a ‘4’, contra jugadors més grans que ell, pot fer mal atacant des del bot. Fins i tot, a l’Estrella Roja se l’ha vist iniciant atacs i passant bloquejos directes com a ball-handler. Els seus números en aquestes situacions no són espectaculars, però són dos recursos que pot utilitzar en cas de necessitat. Atacant sobre bloqueig directe, Kalinic ha anotat 0’84 punts per possessió (9% del volum de tir del jugador). Els seus números atacant aclarits són similars, aconseguint 0’8 punts per possessió sobre un 6% del seu volum de tir. No es prodiga molt en aquestes situacions i no és el jugador més efectiu, però podria ser-li útil al Barça els minuts que jugui com a aler-pivot.

D’aquesta forma, l’encaix ofensiu que pot tenir Kalinic al Barça és el d’un jugador que no serà protagonista en atac, però que pot generar avantatges tant des del pal baix, com en situacions concretes des del bot. A més, serà habitual veure’l llançar de mitja i llarga distància en situacions òptimes de tir. El serbi pot ser un jugador que aprofiti la seva lectura dels avantatges per generar bones situacions de tir sense necessitat de ser el jugador que tir del carro en atac.

Kalinic com a defensor

Hem parlat de les diferents facetes on Kalinic pot ser important en atac a l’equip de Jasikevicius, però on millor encaixa és en el sistema defensiu. El serbi és un d’aquells jugadors que pot guanyar-se l’estima del Palau pel seu bon desenvolupament en defensa. No és un defensor de 10, però és un jugador molt sòlid en totes les facetes defensives. Primerament, el seu caràcter guanyador que comentàvem anteriorment, el fa ser un jugador que dóna el millor de si en aquest apartat del joc. Kalinic és un jugador que no regala esforços i és intel·ligent en el seu posicionament. Tot això, que se suma a les seves bones capacitats físiques, el fan ser un jugador que no pateix en excés en cap situació defensiva.

El serbi és un bon defensor de pal baix, com així mostren els seus números. Aquesta campanya només ha encaixat 0’57 punts per possessió en aquestes situacions. Kalinic és capaç de subjectar al pal baix tant a jugadors de la seva mida com a interiors més potents, gràcies a la seva entrega i duresa física. A més, també és un defensor notable del perímetre. Tant en defenses d’1 contra 1 com en situacions en les quals ha de defensar bloquejos directes, el serbi presenta un bon rendiment. Només ha encaixat 0’89 punts per possessió en situacions d’aclarit i 0’64 en defenses del Pick & Roll. Les xifres serveixen per confirmar que Kalinic és un defensor més que sòlid, capaç d’imposar-se als seus rivals en les diferents situacions del joc. No és casualitat, doncs, que se’l mencioni habitualment com un dels millors exteriors defensius de l’Eurolliga.

Rol del jugador i encaix al Barça

En els apartats anteriors hem anat donant certes pistes de com pot ser el seu encaix al Barça, amb Jasikevicius i els seus nous companys. D’entrada, val a dir que Kalinic arriba a Barcelona per ser l’aler titular de l’equip. Ho ha estat sempre als seus equips anteriors i a l’equip culer no serà una excepció. El serbi serà un dels jugadors de l’equip que més minuts estarà sobre el parquet. Això no li ve de nou al jugador, acostumat a jugar grans minutades. A l’Estrella Roja, sense anar més lluny, ha disputat 30 minuts per partit a l’Eurolliga, sent el setè jugador de la competició amb més minuts. Al Barça, la xifra minvarà una mica, però continuarà sent alta. I és que Kalinic no només farà d’aler, sinó que també tindrà minuts com a aler-pivot. La possibilitat de veure a Oscar da Silva com a pivot (ha jugat allà a l’ALBA), pels dubtes físics que generen Sanli i Vesely, fa que hi hagi minuts perquè el serbi pugui fer-se un lloc a la rotació de ‘4’.

El seu encaix a l’equip és diferent si juga com a aler que si juga com a aler-pivot. Com a ‘3’, Kalinic serà un focus de generació al pal baix, aprofitant la seva superioritat física i visió de joc. La baixa de Davies, un valor important del Barça en el joc d’esquena a cistella, fa que el club blaugrana necessiti un segon focus de generació allà. Només Mirotic és fiable al pal baix, donat que Vesely prefereix un altre tipus de situacions (també Sanli). D’aquesta forma, el serbi i l’hispano-montenegrí seran els dos jugadors més buscats en aquestes situacions. Com a ‘4’, Kalinic no destacarà tant al pal baix, ja que deixarà de tenir superioritat física, però podrà tenir més valor atacant jugadors més lents de fora cap endins. Al més pur estil Deck, el serbi adaptarà la seva forma de jugar en funció de la posició a la qual jugui. Ho farà sense dificultats, ja que Kalinic és un jugador intel·ligent i que sap trobar la millor manera amb la qual ajudar al seu equip.

Però el seu èxit ofensiu a Can Barça dependrà, en gran manera, del seu encert des del perímetre. Si el nou reforç blaugrana no aconsegueix trobar una regularitat en el tir exterior, els rivals veuran en ell un jugador a qui donar espai, tal com passava amb Hayes. Així doncs, serà important que, un jugador com ell, a qui no li tremola el braç a l’hora de tirar, es trobi amb bones sensacions en el llançament. Per aquest motiu, serà clau que el sistema ofensiu del Barça sigui capaç d’optimitzar les situacions de tir del serbi.

On més brillarà el jugador és al darrere. L’encaix al sistema defensiu del Barça de Kalinic és immillorable. El nou fitxatge blaugrana és ideal per al tipus de defensa que li agrada fer a Jasikevicius. La seva capacitat per defensar diferents tipus de jugador amb èxit serà una benedicció per a l’equip. Kalinic serà un jugador que farà molta feina sobre jugadors exteriors, però que no patirà en la defensa de canvis quan li toqui veure’s les cares contra jugadors interiors. No és difícil imaginar-se’l en l’engranatge defensiu culer. Entre ell i Satoransky, el Barça incorpora a dos jugadors amb bona mida per a dificultar els atacs rivals.

Kalinic i Vesely van ser companys d'equip al Fenerbahce.

Kalinic i Vesely van ser companys d’equip al Fenerbahce.


El fitxatge de Kalinic ha estat una de les bombes del mercat, ja no només pel nivell del jugador, sinó per la forma en la qual s’ha produït el fitxatge. Amb ell, el Barça tanca un cinc inicial bestial, juntament amb Satoransky, Higgins, Mirotic i Vesely, en una reconstrucció que buscarà alçar-se amb el tro europeu.

Si bé la seva incorporació no ajuda a pal·liar algunes mancances del joc que encara té l’equip blaugrana, entre ells el tir sobre bot i la imprevisibilitat, Kalinic aportarà moltes coses positives al club català. El serbi és un valor segur i aportarà generació al pal baix, criteri en la distribució del joc i molt caràcter a una plantilla que ho necessita.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a BARÇA

Tradueix »