Si alguna cosa caracteritza les competicions en què les fases finals es disputen a un sol partit és que s’hi acostumen a donar moltes sorpreses. Les eliminacions de Penya i Partizan a la darrera edició de l’Eurocup o l’or d’Espanya en el darrer mundial en són exemples molt clars. L’Eurobasket és precisament una d’aquestes competicions i, per això, des d’Esmaixada us portem algunes de les seleccions que han quedat en un segon pla en la majoria de les prediccions, però que de ben segur donaran molta guerra.
Turquia
L’exemple més evident de selecció que donarà molta guerra és la de Turquia. L’equip dirigit per Ergin Ataman està composat de noms amb protagonisme a l’Eurolliga: Shane Larkin, Sehmus Hazer, Sertac Sanli, Melih Mahmutoglu, Bugrahan Tuncer… però també de figures NBA: Alperen Şengün, Cedi Osman i Furkan Korkmaz.
Serà interessant de veure el retorn de la societat Larkin – Sanli que tan bé va funcionar a l’Efes fa unes temporades. En aquesta ocasió el menut base gaudirà de molt protagonisme amb pilota i haurà d’assumir molta responsabilitat com a únic generador exterior en molts minuts. Em recorda en certa manera al cas d’Espanya amb Lorenzo Brown.

Anadolu Efes
D’altra banda, Turquia disposa de dues garanties en el joc sense pilota amb Cedi Osman i Furkan Korkmaz. El primer es tracta d’un tot terreny que ocupa molt bé els espais i ataca molt bé la cistella, mentre que el segon és essencialment un gran tirador que ja ha deixat molt bones actuacions en competicions FIBA aquests darrers anys.
Tots dos es beneficiaran (i de quina manera) del gran pivot de què disposa aquesta selecció: Alperen Şengün. La jove promesa dels Rockets és un gran generador des del pal baix amb una capacitat atípica per a trobar als seus companys i penalitzar les ajudes rivals. Es tracta d’una alternativa més que vàlida per a construir en atac, que, als seus 18 anys ja ha estat MVP de la lliga turca.
Fins ara Turquia ha disputat 6 amistosos que ha saldat amb 3 victòries i 3 derrotes. Les 3 derrotes han estat en partits molt ajustats davant Eslovènia, Polònia i Grècia.
Els turcs estan ubicats al mateix grup que Espanya, un dels més senzills de tots. Les altres seleccions que s’hi trobaran seran les de Montenegro, Geòrgia, Bèlgica i Bulgària. Tenint en compte que dels sis equips, són 4 els que avancen a la següent fase, Turquia hauria de ser a vuitens de final amb certa facilitat.
Alemanya
La selecció alemanya no ha tingut la mateixa sort en aquest sentit. En la mateixa fase de grups haurà de fer front a seleccions com les d’Eslovènia, Lituània o França. Les altres dues rivals seran Hongria i Bòsnia, de qui en parlarem més endavant. La part bona és que la selecció germànica disputarà aquesta fase inicial del torneig a casa.
A més a més, si es compleixen els pronòstics, és més que probable que sigui l’encreuament d’Espanya a vuitens.
Certament, Alemanya disposa d’un equip força complet amb una segona rotació molt millor que la turca. A banda del ja conegut Dennis Schröder (lesionat a dia d’avui però a priori disponible per a l’Eurobasket), dins dels noms destacats d’aquesta selecció hi trobem a Franz Wagner, Johannes Voigtmann, Nick Weiler-Babb, Daniel Theis (dubte seriós per l’Eurobasket) o Maodo Lo. A banda de tots aquests, abunden molts més jugadors Eurolliga dins d’aquesta selecció.
D’entre tots ells, tinc especials ganes de veure a Franz Wagner. Després d’una temporada rookie molt bona a Orlando s’ha erigit com a líder del relleu generacional d’aquest equip. De moment ha mostrat un paper molt protagonista en els amistosos previs que ha disputat amb la seva selecció. Sense anar més lluny, l’altre dia li va clavar 26 punts a la República Txeca de Vesely i Satoransky.
Tot i això, no hem d’esperar partits d’anotació tant alts seus a nivell personal. A l’igual que a Orlando, a la selecció ocuparà un rol d’executor i sovint se l’involucrarà a partir de bloquejos indirectes per atacar la cistella després de rebre. Sol treure profit d’aquestes accions ja sigui en forma de faltes o de punts.
El focus d’atenció estarà clarament posat sobre ell i Shcröder, però, com deia, la selecció alemanya té molt ben diversificades les seves amenaces. El nom de Maodo Lo l’hem de tenir present pels bons tornejos que acostuma a fer amb la seva selecció. Després de la seva nacionalització també hem d’afegir a la llista a Nick Weiler-Babb, que imagino que molts de vosaltres el recordareu pels mals de cap que va portar en la sèrie dels Playoffs de l’Eurolliga contra el Barça.
Fins ara, en els quatre amistosos que ha disputat, Alemanya ha comptat els partits per victòries.
Itàlia
Per tancar el capítol de seleccions “tapades” però amb opcions reals d’aspirar a alguna cosa toca el torn d’Itàlia. Itàlia arriba a l’Eurobasket amb un seguit de noms interessants: Danilo Gallinari, Simone Fontecchio, Nico Melli, Nico Mannion, Achille Polonara o Luigi Datome en són alguns dels destacats. De les tres comentades fins ara, la italiana és probablement la selecció més fluixa. Tot i això, les sensacions que l’acompanyen d’aquesta fase preparatòria són bones.
La posició que tenen més al descobert segurament és la del base. Nico Mannion és el nom més destacat, sobretot després del gran rendiment que va mostrar amb la selecció absoluta els darrers Jocs Olímpics. Marco Spissu també ha rebut un minutatge molt elevat en els partits preparatoris però les seves actuacions han estat molt pobres.
A l’igual que Alemanya, Itàlia també serà una de les seus en què es disputarà el torneig. En el seu cas, li resultarà molt més senzill avançar a la segona fase. Comparteix grup amb Grècia, Croàcia, Ucrania, Gran Bretanya i Estònia.
Bòsnia
Després de tot l’enrenou al voltant de la seva possible no participació, la selecció bòsnia ha pogut fer front als seus impagaments i també serà present al torneig. El cert és que és una selecció que val la pena que hi sigui ja que disposa de noms de gran talla mundial. Destaquen Dzanan Musa (flamant MVP de l’ACB), Luke Garza i Jusuf Nurkic, però també us han de sonar altres noms ACB com Emir Sulejmanovic i Aleksandar Lazic. La resta de noms passen més aviat desapercebuts.
Desgraciadament per a ells, el sorteig no els va afavorir gaire. Es troben en el grup de la mort amb seleccions com França, Lituània o Eslovènia. Allà s’hi trobaran també a Alemanya, el seu rival a priori més directe per a passar a vuitens i aconseguir la quarta plaça disponible.
No serà gens fàcil, Alemanya arriba molt forta i presenta un molt millor equip.
Croàcia
A partir d’aquí ens endinsem en un col·lectiu de seleccions més febles. Tot i això, ja us aviso que en totes elles segueixen abundant estrelles d’alt nivell. És el cas de Croàcia, qui comptarà per al proper Eurobasket a grans institucions del bàsquet europeu com Bojan Bogdanovic, Ivica Zubac, Dario Saric, Mario Hezonja, Jaleen Smith (nacionalitzat recentment), o Krunoslav Simon.
A banda de tots ells, també formarà part dels 12 seleccionats Roko Prkacin, recent incorporació del Bàsquet Girona.
La situació de Croàcia és idèntica a la d’Itàlia en el sentit que les dues manquen d’una rotació exterior en les posicions d’1 i 2 d’alt nivell. En certa manera això explica la nacionalització exprés de Jaleen Smith, MVP de la penúltima edició de la lliga alemanya. L’altra alternativa no natural és la de Mario Hezonja, que ja ha estat utilitzat en altres ocasions amb la seva selecció com a generador.
El problema en la generació no és l’única cosa que Croàcia compartirà amb Itàlia. Tal com he comentat abans, les dues estan situades al mateix grup. Entre elles haurien de lluitar per la segona plaça. A priori, la primera està adjudicada a Grècia.
Fins ara, Croàcia ha disputat 4 amistosos on ha superat amb molta solvència aquells en què s’ha trobat a rivals molt dèbils (Bulgària i Hongria) i ha ensopegat davant de rivals més competents (República Txeca i Eslovènia).
Geòrgia
Geòrgia en canvi, disposarà de més opcions. Tal com ja he reiterat abans, els georgians també ha caigut en el mateix grup que Espanya. Els seus dos referents es tracten de dos grans coneguts a la Lliga Endesa: Tornike Shengelia i Gio Shermadini. Tots dos formen no el millor, però sí que un dels millors jocs interiors d’aquest Eurobasket. D’entre els altres noms que els acompanyen destaquen Thad McFadden i Sandro Mamukelashvili. Aquest últim ens va regalar l’altre dia una de les accions dels amistosos preparatoris:
https://twitter.com/BasketNews_com/status/1560672627970408448Sigui com sigui, les sensacions prèvies a l’Eurobasket són desastrosses. Geòrgia només ha guanyat un dels sis amistosos que ha disputat i ha estat contra Hongria a la pròrroga. La resta, tot derrotes davant Israel, la mateixa Hongria, Turquia, Grècia i Polònia.
República Txeca
Finalment, estan per veure les aspiracions de la República Txeca després de la lesió de Tomas Satoransky en el darrer amistós de la selecció davant d’Alemanya. El nou base del Barça i Jan Vesely són les dues grans estrelles d’aquesta selecció. També els acompanyaran altres noms com Patrick Auda (ex del Manresa), Ondrej Balvin i David Jelinek.
Fins ara dues victòries davant de Bulgària i Croàcia i una derrota contra Alemanya en els preparatoris. La selecció txeca estava fins ara en una bona dinàmica , però serà la recuperació de Satoransky el què marcarà com de lluny pot arribar aquesta selecció.
Altres
Tal com comentava a l’inici, l’Eurobasket és un torneig on fàcilment s’hi poden donar sorpreses. Altres seleccions que no he mencionat però que també són competitives són les de Montenegro, Israel o Polònia. La resta de seleccions no favorites estan molts passos enrere i només tindrien opcions a medalles davant d’escenaris molt improbables.
