Connecta amb nosaltres
Barça

BÀSQUET FEMENÍ

Spar Girona 65 – Barça 58: L’anàlisi tàctica

Anàlisi tàctica del partit corresponent a la Lliga Femenina Endesa entre l’Spar Girona i el Barça.

Comparteix

Spar Girona 65 – Barça 58: L’anàlisi tàctica

Avui volia fer un article una mica diferent i especial. No parlaré de l’Eurolliga femenina sinó que ho faré sobre el partit disputat a Fontajau entre l’Uni Girona i el Barça. El resultat va ser de 65-58 per les de Girona. Avui no ho faré de la manera habitual, avui us presentaré una sèrie de sistemes que em van agradar per part de cada equip i que crec que van funcionar i els comentaré amb detall.  Anem a desgranar alguns dels moviments i de les claus del partit:

Defensa sobre Brittney Sykes i Marianna Tolo

Sense Rebekah Gardner les principals preocupacions del Barça eren Marianna Tolo i Brittney Sykes. La primera com a principal arma ofensiva exterior i la segona com a referència interior. Sobre Brittney van passar moltes jugadores a causa del desgast que provoca defensar una jugadora de les seves característiques, molt física i amb bon joc del bloqueig directe. L’ús de faltes per aturar el seu joc seria també important. Jugadores com Júlia Rueda o Marta Canella eren les encarregades de contenir Sykes. Defensa de negació en bandes, negant la seva mà dreta, i moltes vegades passant “under” (per sota de la bloquejadora) cedint el tir però intentant contenir les seves penetracions.

Contra Marianna Tolo una jugadora gran i física com Hamblin i molts contactes cada vegada que jugaven sistema per atacar pal baix.

És sabut que Tolo és una perillosa generadora de situacions per a les companyes un cop té la pilota al pal baix. Les defensores, sovint més preocupades pel seu joc interior, cedeixen la passada. Les defenses d’equip zonejant quan Marianna Tolo rep al pal baix obren moltes passades que poden aprofitar les seves companyes per atacar recuperacions defensives.

Us dibuixo una jugada que comença a ser una clàssica en els partits del Girona. Dibuix i clip:

La defensora de Tolo (defensora de 5) s’ha d’involucrar en el bloqueig directe i Tolo sempre queda en bona posició després del bloqueig indirecte, on busquen un canvi per triangular i trobar un avantatge al pal baix.

Defensa sobre Kristina Rakovic

Moltes possessions amb Kristina Rakovic com a finalitzadora. El pes del joc ofensiu passava per les seves mans que va veure com era defensada per Irati Etxarri i Maria Araujo. Crec que va ser superior a les dues. La seva amenaça perimetral la fa una jugadora molt perillosa. És una 4 molt àgil que surt bé de bloquejos indirectes. Anem a veure algun sistema que li van dibuixar:

El focus d’aquest sistema és trobar una situació per Rakovic al pal baix (4) i castigar un possible “body check” amb Anna Cruz (1).

Busquen una situació de “cross screen” (bloqueig horitzontal per linia de fons) per atacar espais interiors i, a la vegada, una sortida bloquejada per Anna Cruz per tirar. D’aquesta manera si hi ha algun contacte en la trajectòria cap al pal baix de Rakovic el penalitzarien amb el tir de Anna Cruz.
Com que Rakovic és una jugadora perillosa perimetralment, també té l’opció de discriminar el bloqueig horitzontal per línia de fons i sortir a tirar ella mateixa, tot aprofitant el bloqueig de la seva 5.
Sembla trivial un canvi en aquesta situació entre 4-5 per evitar el llançament, però és difícil de fer i em sembla un bon contrascouting per a moments on el rival no s’espera aquesta sortida de la 4 per tirar. Al partit, aquest sistema finalitza amb un tir de Rakovic castigant Araujo.

Ni Etxarri ni Araujo van ser prou contundents per aturar el joc de Rakovic, que acaba amb 18 punts. El seu bloqueig directe, on pot penalitzar en el roll o en el pop va dificultar molt la defensa.

Les pèrdues del Barça a l’últim quart decanten la balança a favor de l’Spar Girona

Si una cosa has d’impedir quan jugues contra el Girona és deixar-les córrer i agafar ritme. Com sempre dic, per evitar-ho has de tenir un bon control de rebot, un bon balanç, utilitzar faltes de manera intel·ligent i no perdre pilotes.

Quan diem que els partits se solucionen per “petits detalls” ens referim a això. Dues pèrdues de pilota del Barça entre els minuts 3-4 del quart període acaben amb un triple alliberat de Murphy i una entrada a cistella en situació 1c0 de Irati Etxarri. El joc en transició és on més perill generen (ara encara més emb Sykes) i els permet agafar ritme de joc i confiança.

El Barça es col·loca en zona 2-3 per intentar canviar el ritme de joc

Quan faltaven 6 minuts per acabar l’encontre i amb un -7 al marcador, Isaac Fernández decideix que és el moment de col·locar una zona 2-3 per intentar canviar el ritme de joc i decantar la balança a favor seu. Amb la zona encaixen un triple que ve precedit d’un bloqueig directe de Labuckiene on Sykes tira amb un espai massa gran. Us el dibuixo:

En aquesta situació de bloqueig directe on Marta Canella defensa “over” (persegueix) o salta 5 o salta 4 fintant. O es cedeix espai interior amb l’ajuda de 3 per tancar espai, o 4 arrisca amb fintes i fa dubtar a la jugadora amb pilota. Finalment, no succeeix cap de les anteriors i Sykes troba un tir còmode sobre bot amb l’espai alliberat.

Sistema fons que retalla la distància fins als 4 punts

Us dibuixo el sistema de fons d’Isaac Fernández per deixar al distància en 4 punts quan faltaven 2 minuts. El partit en joc:

En aquest sistema busquen com a focus una caiguda a pal baix de Hamblin (5) o una sortida per tiradora per Marta Canella (3). En cas de no haver-hi situació de tir juguen un bloqueig directe amb 4 al colze de l’ampolla. Aquest bloqueig directe el defensa el Girona amb canvi i provoca 2 rebots ofensius que aprofita Rakovic per castigar i escurçar distància.

A partir d’aquí el Barça necessitava dues possessions i continua defensant en zona. Soc més partidari en aquestes situacions de canviar a individual. Has aconseguit l’objectiu de tornar a entrar en partit, has posat pressió i toca robar la pilota o provocar mal llançament. Amb la zona perds rebot (no hi ha assignacions) i el Girona obté fins a 2 rebots ofensius que fan que el temps corri a favor seu.

Quan aconsegueixen control de pilota sense que Girona anoti, perden la pilota en la transició i cometen falta. El Barça segueix en zona i una jugada de qualitat individual de Sykes, previ bloqueig directe amb Tolo decideix l’encontre.

En definitiva…

Es va veure un partit d’alt nivell competitiu en una de les pistes més complicades de la lliga per part d’un recentment ascendit. Penso que el Barça va fer un gran partit i li va posar les coses dificils a un Girona, com sempre dic, molt complicat de batre a casa. És cert que la baixa de Rebekah Gardner és una baixa clau en tot l’entramat tàctic de Bernat Canut, però crec que això va ser bo per una Sykes que cada vegada està amb més confiança.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a BÀSQUET FEMENÍ

Tradueix »