Connecta amb nosaltres
Stefan Djordjevic tirant amb defenses davant.

GIRONA

Stefan Djordjevic, força interior pel Bàsquet Girona

Stefan Djordjevic té una mitjana de 8,5 punts i 4,5 rebots a la Basketball Champions League.

Comparteix

Stefan Djordjevic, força interior pel Bàsquet Girona

Primer fitxatge pel Bàsquet Girona per la temporada 2023-2024, el serbi Stefan Djordjevic. En una tarda el club gironí ha donat les gràcies a dos jugadors que no continuaran la temporada que vinent, Jeremiah Hill i Ondrej Hanzlik i, després ha anunciat la primera incorporació. Es tracta d’un pivot serbi el qual ha jugat les dues últimes temporades a l’Igokea de la Lliga Adriàtica i a la Basketball Champions League.

Coneixerem el nou integrant del club vermell i blanc, per saber què pot aportar en aquest nou camí que comença ben aviat.

Pick and Roll i joc de peus

Stefan Djordjevic, el flamant fitxatge del Bàsquet Girona és una assegurança ofensiva en situacions de pick and roll i un jugador notable d’u contra u al pal baix. Comencem per les situacions de bloqueig directe, on probablement serà l’arma més repetida durant la temporada.

Stefan Djordjevic és un pivot baix, de dos metres i sis centímetres d’altura, però amb un tronc superior a tenir en compte. És ample d’espatlles i una estructura forta que l’ajuda a competir amb jugadors més alts que ell. La falta de centímetres pesa més en apartats defensius que ofensius. Amb el seu exequip, Igokea, jugava moltes situacions de bloquejos indirectes i blur screen – situacions on no col·loca el bloc directament, però que canvia la direcció del defensor amb pilota – per acabar jugant el pick and roll final i poder acabar ell amb solvència.

En el procés de jugar bloquejos directes, treballa molt bé dues parts del procés. Primer, col·loca molt bé els peus i el cos per què el defensor del jugador amb pilota xoqui contra ell i així crear un espai i avantatge pel company i, segon, continuar fins a sota a cistella. Continua molt bé després del pick cap a cistella per acabar l’acció. Normalment, amb la seva mà dominant, l’esquerra. 

Una altra pinzellada són les execucions. És més comú veure situacions d’alley-oop quan el jugador interior fa la continuació completa cap a cistella. En aquest cas, és més probable veure a Djordjevic, guanyar la posició amb jugadors més petits en situació d’ajudes que veure’l volar. Utilitza de forma eficient el seu cos, treballa per rebre el més a prop del cèrcol per poder acabar amb solvència.

Continuant amb situacions de bloqueig directe, hem de tenir en compte l’atenció que posa en la circulació de pilota, és a dir, en tot moment està actiu per guanyar la posició. Encara que el sistema no hagi funcionat, Stefan continua actiu, oferint-se per rebre o ajudar en la mobilitat de pilota. La seva zona de confort passa des de la línia de tir lliure fins a la línia de fons. Aquesta part de la pista és la seva zona de ball. Pot ser un actor secundari i acabar esmaixant pel continu moviment del jugador amb la pilota.

Passem al joc de peus, la forma autònoma de generar-se els punts. És un jugador coordinat i fort per ser productiu en aquest registre. En general, busca sempre girar-se cap al seu costat bo, per tirar amb la seva mà dominant. Té molt de tacte amb la pilota, condició que l’ajuda molt a anotar encara que estigui ben defensat i sigui un tir difícil. Sol utilitzar molt els semi-ganxos, però tampoc desaprofita cap opció d’esmaixar amb autoritat. És normal veure’l jugar d’esquena a cistella, però tampoc té problema per posar la pilota a terra i jugar de cara a cistella. Sempre en distàncies curtes.

Si es veu obligat a girar pel costat dret, prefereix doblar la pilota per continuar treballant amb el joc sense pilota i rebre més a prop de cistella. Perd contundència en el gir cap a l’espatlla dreta. Té dificultats per adquirir el mateix espai comparat quan gira cap a l’espatlla esquerra.

Defensor decent, però intel·ligent

On tinc més dubtes sobre Stefan Djordjevic és defensivament. M’ha creat incertesa veure com no era capaç de defensar els bloquejos directes correctament, però de forma gradual he anat detectant que l’error no és només seu, sinó de tot el conjunt. El nou center del Bàsquet Girona segueix les instruccions del seu cos tècnic, el qual em fa pensar que no hi havien posat les mateixes hores de treball que en l’apartat ofensiu.

Les seves qualitats físiques no el faran ser un defensor d’elit, per això, l’ordre i també, el treball, l’ajudaran a contrarestar aquesta suposada debilitat. Anem a parlar de les virtuts i les debilitats defensives del jugador serbi.

Des del principi se’l veu un jugador que no comunica de forma efusiva als seus companys sobre les intencions del rival. Recordeu que en la majoria de les situacions el jugador més enfonsat és el que pot avisar de les jugades. Aquí Stefan ha de tenir un paper més decisiu. Quan juguen bloquejos directes amb ell com a defensor del bloquejador se sol quedar entre terra i mar, dificultat molt la recuperació del seu company, deixant pràcticament sol al seu contrincant i obligant el costat dèbil a sortir de la seva zona i, per tant, abandonant la seva posició.

En la defensa de l’u contra u en situacions interiors no ens hem de mossegar les ungles. És un bon defensor, ja que sap utilitzar el seu cos i la seva força per impossibilitar la definició de la jugada. Té una bona lateralitat en aquesta circumstància, suficient perquè no el superin per velocitat, però, per altra banda, no el considero un jugador amb gran capacitat per bloquejar tirs, però sí, per modificar llançaments. Sortint de la zona, en les jugades que s’executen de fora de la línia de tres fins a cistella, el nou jugador del Bàsquet Girona pateix molt. Em refereixo quan ha de defensar a un jugador petit amb pilota. En aquests casos la seva falta d’explosivitat li passa factura. No és el millor jugador per deixar-lo a càrrec d’aquestes defenses, però és astut per intentar molestar al màxim i que el rival no tingui la tasca fàcil.

Per acabar en aquest apartat, vull parlar de la capacitat de sumar esforços que té el serbi. No és explosiu i tampoc posseeix una gran capacitat de salt, però sí que té un bon motor que el fa jugar a un gran ritme. Té una bona capacitat pulmonar que l’acompanya de forma excel·lent quan el ritme de partit és intens.

Connector entre exteriors, possible tasca a desenvolupar.

Stefan Djordjevic té molta facilitat per entendre la situació de partit i, és possible que aquesta habilitat estigui per explotar. Té unes bones mans i un tronc superior robust que l’ajudarà a sumar un nou registre en el seu joc. Estic parlant de ser un pivot passador, créixer ofensivament per ser un executor a prop de cistella i també, tingui la capacitat per donar aire als companys amb assistències.

No és cap escàndol aquesta idea, ja que amb l’Igokea ja connectava amb els exteriors que tallaven des de la línia de tres fins a cistella. Sumant aquesta opció, crec que el següent nivell passa per ser un especialista en situacions d’hand to hand, perquè dona un avantatge directe al seu company i una possibilitat a ell mateix amb les continuacions.

El ritme de la seva adaptació al seu nou equip marcarà aquesta possibilitat. Veure’m com utilitza Salva Camps, entrenador del Bàsquet Girona, el pivot serbi.

Com encaixa amb l’equip?

És difícil saber com encaixa, ja que encara queden moltes peces per saber quin serà el seu futur. Us deixaré les dues idees més reals que em corren per la ment. En el joc interior gironí podem comptar amb Jaume Sorolla. Jugador semblant a Stefan, però amb característiques més defensives. El que tenen en comú en atac és la falta de rang de tir. Cap dels dos té la capacitat real d’anotar de forma regular des de quatre metres i, encara menys, des de la línia de tres punts. Llavors, el tercer pivot de la plantilla ha de tenir un tir exterior prou fiable per sumar un recurs més al conjunt. Podria ser Marc Gasol, tot i que no és un especialista, aquesta última temporada se l’ha vist llançar de forma regular en tots els partits. El mateix jugador decidirà quin és el futur. La retirada i la presidència o les vambes i els pantalons curts.

És a dir, si el Bàsquet Girona té en nòmina a un jugador interior amb capacitat per obrir el camp i llançar des de la llarga distància, Stefan passarà a ser una de les peces importants ofensivament de la segona unitat. Buscant situacions de pick and roll, joc al pal baix i generant espais pels companys. 

Si arriba un perfil similar al del nostre protagonista d’avui, veurem uns sistemes molt més ràpids en el que Stefan basarà el seu joc en els bloquejos directes i situacions de mà a mà. Veure’m poc treballant a la zona de forma autònoma. Per què? Perquè allà hi tindrem el jove Roko Prkacin, esquivant les defenses, guanyant l’esquena i esmaixant amb força. Recordem que Stefan té capacitat per córrer la pista a un bon ritme i que té capacitat de passada gràcies a la seva intel·ligència a pista i el seu tacte de la pilota.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Més a GIRONA

Tradueix »