Connecta amb nosaltres

HISTÒRIA NBA

Tom Heinsohn, la veu dels Boston Celtics

Recordem la figura de Tom Heinsohn, home il·lustre de la història dels Celtics.

Comparteix

Tom Heinsohn, la veu dels Boston Celtics

Ha mort, als 86 anys, Tom Heinsohn, una de les llegendes més estimades d’una franquícia plena d’elles, com els Boston Celtics. En mig segle de relació Heinsohn ho ha estat pràcticament tot per la franquícia de Massachusetts. Exjugador, exentrenador, exassessor i finalment narrador radiofònic en, com hem dit, cinquanta anys de vinculació amb els “orgullosos verds”. I és que el “Padrí de Boston”, sigui, segurament, l’única persona que podia presumir de tenir un paper actiu en els disset bàners que pengen al TD Garden. En poques paraules, una institució.

La carrera esportiva de Tom Heinsohn

L’origen del vincle entre els Boston Celtics i Tom Heinsohn l’hem de rastrejar fins a pràcticament els inicis de l’NBA. Era l’any 1956, en aquell draft els orgullosos verds assentaren les bases de la primera gran dinastia de la història de la lliga. En aquell draft es farien amb Bill Russell, el senyor dels anells, el mític pivot que seria el rostre i estrella d’aquells llegendaris Celtics. Amb un company de camada tan important, pocs varen prendre atenció a l’arribada de Heinsohn, seleccionat a la sisena posició del draft territorial. Aviat, però, l’ala-pivot va marcar terreny guanyant-li al mateix Russell el ROY. Un fet que va causar certa indignació al jove Russell que va indicar un biaix racista a l’elecció. Sortosament, aquest fet no va suposar un impediment perquè els Celtics guanyessin el seu primer anell a una final de set partits contra els St Louis Hawks de Bob Petit. Una sèrie en la qual Tom Heinsohn va ser clau anotant 37 punts i capturant 23 rebots al partit decisiu.

Tom Heinsohn formaria part d’aquell equip llegendari que entre finals dels cinquanta i finals dels seixanta governaria amb mà de ferro la lliga. Llegint sobre ell, se’l considerava un quatre físic, amb una capacitat anotadora a diversos registres molt interessant i d’una competitivitat molt marcada. Company inseparable sota els cèrcols del citat Russell fins a la seva retirada l’any 1965, Heinsohn es retiraria de les pistes amb vuit anells. Per posar en context, només els seus companys Sam Jones i Bill Russell tenen més anells com a jugadors que ell.

En més de 654 partits com a Celtics, acumularia una targeta estadística de més de 18 punts i 9 rebots per partit. Va ser All Star en sis ocasions i va entrar al HoF l’any 1986. El seu número 15 actualment està retirat al sostre del TD Garden des de el 1966.

Tom Heinsohn a les banquetes

No assoliria el càrrec d’entrenador fins a la temporada 1969, càrrec que ocuparia fins l’any 1978. A la banqueta guanyaria dos anells més, l’any 1974 i 1976, a més a més de la designació d’entrenador de l’any (1973). Entrenaria, a més, a una altra reconeguda estrella dels Celtics, John “Hondo” Havlicek. Precisament, en aquella temporada 1973 els Celtics assolirien un sostre de 68 victòries i 14 derrotes, topall estadístic de la franquícia a temporada regular. Tots aquests mèrits li valdrien per ser, juntament amb John Wooden, Lenny Wilkens i Bill Sharman, el primer en formar part del HoF com a jugador i entrenador.

Marxaria l’any 1978 posant fi a dues dècades d’èxits esportius a la pista. Assumiria llavors la funció d’assessor per la franquícia, tasca que compaginaria amb les retransmissions radiofòniques. Esportivament, els Celtics entrarien llavors en una sort de reconstrucció que culminaria amb l’elecció de Larry Bird en el pick número sis del draft de 1979.

Ningú volia ningú més que Tom Heinsohn

Però, sens dubte, el llegat de més pes i el que ha unit a més generacions de Celtics ha estat la seva faceta com narrador radiofònic. Una veu que va ser testimoni d’excepció del renaixement dels verds sota Bird, McHale, Parish i Ainge fins als anys obscurs dels noranta i principis dels dos mil fins l’actualitat. Així l’han conegut la majoria dels aficionats dels Celtics, amb un micro a les mans.

Una tasca que va realitzar amb absoluta passió. Pocs narradors tenien la capacitat de submergir als aficionats al partit com ho feia Tommy Heinsohn. Amb una barreja de carisma, forofisme i hostilitat excerberada envers els rivals, feia les delícies dels aficionats verds (especialment si els dedicava a la gent de Sixers o Lakers). Un professional que feia més lleugera les transmissions nocturnes, caracteritzades per la distància, la soledat i oferia un escalf que pocs narradors han aconseguit a escala americana. En aquest context, la seva figura es convertí en irrenunciable, fent inviable un relleu que en els últims anys semblava inevitable.

Amb l’adéu de Tom Heinsohn ens deixa no només una persona polifacètica i que estimava l’esport, sinó que el representava i l’exportava. Un llegat que va molt més enllà de les pistes i que a Esmaixada.cat un servidor, acèrrim rival dels orgullosos verds, volia homenatjar. Descansa en pau mestre, que ha fet bona feina.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

PATREON

Més a HISTÒRIA NBA

Tradueix »