Connecta amb nosaltres

LLIGA ENDESA

Tyson Pérez, una aposta TOP pel Baxi Manresa

Tyson Pérez és una possible incorporació del BAXI Manresa realment il·lusionant. Analitzem-lo.

Comparteix

Tyson Pérez, una aposta TOP pel Baxi Manresa

Ha estat fins ara un estiu sense gaire novetats a la capital del Bages. A banda de les baixes ja confirmades de Luke Maye, Joe Thomasson, Chima Moneke i Ismael Bako, el Manresa va aconseguir lligar a la continuïtat del projecte a Pedro Martínez i Xevi Pujol; els dos pilars indispensables d’aquest equip. Darrerament també es va anunciar la renovació de Juampi Vaulet per a dos anys més.

A nivell de fitxatges, diferents noms s’han posat sobre la taula durant aquestes setmanes. El que més força ha anat sonant al llarg d’aquests dies ha estat el de Tyson Pérez.

Una aposta arriscada?

El 17 de maig de l’any passat Tyson Pérez va patir un trencament del lligament creuat del genoll esquerre que el va deixar apartat de les pistes durant un any sencer. Actualment té un any més de contracte amb el MoraBanc Andorra però si els rumors són certs, tot sembla que el dominicà amb passaport espanyol pagarà la seva clàusula de sortida per venir a jugar al Congost.

Tal com apuntava Gerard Solé el Manresa estaria a l’espera d’un exhaustiu reconeixement mèdic per tal de garantir la disponibilitat física del jugador. 

Serà d’especial interès comprovar com afecta una lesió tan dura a un jugador amb un desplegament físic tan brutal com el seu. Especialment tenint en compte la dependència que presenta respecte les seves condicions físiques per tal d’exhibir el seu joc, a falta de recursos tècnics.

La lesió va arribar en un moment de plena evolució per a ell. Després de ser escollit MVP en la seva primera temporada LEB Or i dues temporades molt prometedores amb el MoraBanc Andorra a l’ACB, la lesió va tallar en sec la progressió d’un jugador a qui se li atribuïa un potencial enorme. 

Quin perfil de jugador és Tyson Pérez?

Si hi ha un atribut que caracteritzi a aquest jugador és la potència física. Ho justifiquen la múltitud de jugades espectacular que ens ha regalat al llarg dels seus dos anys a l’ACB. En aquest sentit, els aficionats de Manresa no trobaran a faltar pas les highlights de Moneke o de Bako.

L’exuberància física de Tyson Pérez juntament amb la gestió del “timing” en el salt el converteix en un gran protector del cèrcol des de la seva posició. Veurem més endavant com les estadístiques percentuals demostren que es tracta d’un dels grans taponadors i rebotejadors de l’ACB.

De la mateixa manera, el dominicà és un gran finalitzador en carrera. Aquesta darrera virtut la fa valer especialment en les transicions ofensives. Tant a Tyson Pérez com al Manresa de Pedro Martínez els agrada córrer, així que l’encaix en aquest sentit serà perfecte.

Tot i no tenir un domini de pilota gaire sofisticat, el dominicà és un 4 molt ràpid en comparació a la resta de jugadors que ocupen la seva posició. Això li genera un cert avantatge per trencar amb amb un primer vot els seus defensors, especialment en situacions de basculament  defensiu. 

A nivell de llançament, Tyson Pérez NO és ni molt menys una amenaça perimetral. Tanmateix sí que ha presentat una evolució aquests darrers anys en el tir exterior a peus parats. Des del seu pas per la Leb Or, el dominicà ha anat millorant consistentment els seus percentatges de 3. Sense anar més lluny, l’any passat va finalitzar amb un 45,5% d’encert llançant 2,5 triples per partit; la progressió és evident.

Veiem reflectit com haurien estat les seves estadístiques traslladades a percentils aquesta temporada amb les dades del seu darrer any a l’ACB:

Tal com podem visualitzar en el gràfic superior, l’impacte per minut és molt bo. Una de les coses que em crida especialment l’atenció és que es trobi dins del 25% dels jugadors que més pilotes recupera per minut. Novament responsabilitzem aquest fet als seus atributs físics però també a la seva capacitat per fer bones lectures. És aquesta capacitat la que li permet també fer excel·lents talls en el 5 posicional en l’àmbit ofensiu.

Encaix

És molt d’hora poder parlar d’aquest tema tenint en compte la manca de peces que li falten encara a la plantilla del Manresa. A dia d’avui no hi ha cap nom assegurat per a les demarcacions interiors del BAXI Manresa.

Un dels noms que han sorgit aquests darrers dies per cobrir l’altra posició vacant al 4 ha estat el de Pierre Oriola, que recordem que va restar inactiu també per molèsties el darrer tram de la temporada. Sigui com sigui, sense cap mena de dubte ajuntar aquests dos noms seria tot un gran èxit per al club bagenc.

Una de les coses que em genera més dubtes d’aquesta potencial rotació interior és la manca d’amenaça exterior que existiria. El Manresa ja va ser un dels pitjors equips a nivell d’encert exterior la temporada passada (tercer per la cua en P3%) tot i disposar d’un canoner com Luke Maye. Veurem si la peça restant es tractarà doncs d’un 5 obert. 

Contràriament, la incorporació de Tyson Pérez encaixaria com anell al dit a l’estil de joc de Pedro Martínez a l’hora de buscar transicions ràpides i poder córrer. És un jugador molt vertical que necessita poquíssim per produir des del moment que rep la pilota.  De la mateixa manera, també es tracta  d’un 4 perfectament compatible per a aguantar el ràpid ritme de joc que el veterà entrenador exigeix als seus jugadors. En el 5 posicional se’l pot involucrar a partir del bloqueig directe, però la majoria de les seves accions en atac a Andorra provenien de talls cap a cistella.

A nivell general, sempre i quan les informacions donades s’acabin complint, la sensació és que l’arribada de Tyson Pérez al Nou Congost és clarament beneficiosa per a les dues parts. El dominicà es posaria a les ordres del millor mestre per reprendre el seu creixement i el Manresa s’emportaria una de les opcions més temptadores del mercat. Un jugador que, si està sa, no tardarà en fer grossa la llarga llista de noms que s’han revaloritzat després de passar per les oficines de Xevi Pujol.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a LLIGA ENDESA

Tradueix »