Connecta amb nosaltres
Aíto García Reneses

GIRONA

Un moviment per definir una identitat: Aíto entrenarà a Fontajau

Parlem de les línies mestres del Bàsquet Girona d’Aíto García Reneses.

Comparteix

Un moviment per definir una identitat: Aíto entrenarà a Fontajau

Després de quatre anys a Alemanya i una temporada formant part del desenvolupament dels joves talents de formació de la Penya, Aíto García Reneses tornarà a entrenar a l’ACB.

Aíto García Reneses

Font: MARCA

El somiat i històric ascens del Bàsquet Girona el 19 de juny, igual que el Girona de futbol, va causar tal dosi d’eufòria a la província catalana que no serà fàcil d’oblidar pels qui el van viure. Girona es trobava òrfena de bàsquet masculí. La desaparició de l’Akasvayu, ara fa 14 anys, va suposar un cop molt dur per les gironines i gironins.

Ara, però, amb un projecte de només vuit anys d’antiguitat, Marc Gasol, com a president i jugador, i l’estructura global del club han fet possible que l’equip hagi tornat al més alt en temps rècord. De l’últim any a LEB Plata fins a l’ascens a ACB han passat tot just tres anys.

Fa menys d’una setmana que es va oficialitzar l’arribada d’Aíto García Reneses com a pròxim entrenador del Bàsquet Girona, però abans ja han sonat diversos noms per donar forma a la plantilla. Des d’Oriol Paulí o Ferran Bassas, ambdós amb el futur gairebé lligat en altres ciutats, fins a Quino Colom -sembla que el fitxatge ja podria estar tancat per part del Girona- passant per Yankuba Sima o Pierre Oriola. A més, de la plantilla de l’ascens, Marc Gasol, Josep Franch, Éric Vila, Jaume Sorolla i Max Fjellerup són els noms que viurien el primer any del club a ACB segons va dir L’Esportiu en els primers dies després d’assolir la fita de l’ascens.

Una figura excepcional pel debut a l’elit

Amb 28 anys d’experiència a diferents banquetes de la lliga entre Barça (14), Penya (7), Unicaja (3), Sevilla (2) i Gran Canaria (2) i quatre anys més a la lliga alemanya amb l’Alba Berlín, Aíto Garcia Reneses es farà càrrec de l’equip per la pròxima temporada als seus 76 anys. El tècnic madrileny és conegut com un dels grans entrenadors que ha tingut mai Espanya. Una figura respectada i venerada per tot el món del bàsquet, ja que molts dels qui avui es mouen per les banquetes europees en un moment o altre, de la forma que sigui, han rebut influències de Reneses.

La seva arribada ha generat emoció a tota la massa social gironina perquè suposa el desembarcament a a Girona un entrenador que les ha vist de tots colors en projectes de notorietat que, a més, sempre s’han vist maximitzats per la seva presència fins al punt que ha estat indispensable per a que fessin el salt al següent nivell. Si per una cosa destaca Aíto, és per la seva capacitat per desenvolupar el talent jove arreu on va, raó per la qual ha encaixat tan bé en termes culturals en un projecte com el de la Penya al llarg de la seva trajectòria i, per descomptat, motiu amb prou pes també per a entendre el rumb formatiu dins de l’exigència de l’Eurolliga que ha pres l’ALBA Berlin, que avui té a la banqueta a un dels deixebles afavorits d’Aíto -Israel González-.

La seva àmplia experiència a les banquetes no és només positiva en termes competitius sinó que també ajuda com a factor per a persuadir a aquests joves talents que comentàvem que sap treballar, ja que créixer amb Aíto és una oportunitat molt important de posar uns ciments de qualitat a la carrera del jugador. En finalitzar la seva etapa a terres alemanyes, el tècnic va acceptar la proposta de la Penya per ajudar en tasques formatives a la base del club verd-i-negre abans de dir que sí a l’oferta del Bàsquet Girona.

Com juguen els equips d’Aíto García Reneses?

Els equips d’Aíto García Reneses tenen un joc molt conceptual que prioritza la potenciació de les facetes en les quals destaca cada jugador. Li agrada diversificar els focus de generació, amb la qual cosa ens hem d’imaginar que el Bàsquet Girona en atac estàtic no viurà només de situacions de bloqueig directe sinó que aprofitarà altres fronts oberts com, sense anar més lluny, la capacitat passadora des de pal mig, pal baix i capçalera de Marc Gasol. Aíto va fer una gran feina amb Luke Sikma com a pivot passador en la seva etapa a ALBA Berlin i a dia d’avui el veterà alemany és un dels jugadors més creatius d’Europa. En l’àmbit ofensiu, doncs, parlem d’un tècnic que busca potenciar el sistema a partir de proporcionar situacions en les quals exhibir el talent individual als jugadors amb finalitats col·lectives clares.

En l’àmbit defensiu Aíto García Reneses és un tècnic conegut per la seva capacitat per sorprendre. És un dels tècnics més flexibles en matèria zonal. La temporada 2019-2020 va posar contra les cordes a molts equips de l’Eurolliga amb la defensa caixa-i-u (zona amb quatre jugadors i un defensor home a home) i sempre ha demostrat que té una facilitat especial per intervenir una gran quantitat de vegades en els partits per tal de modificar dinàmiques sempre que sigui necessari.


El fitxatge d’Aíto García Reneses pel Bàsquet Girona és un fitxatge que no només sumarà a la banqueta sinó que aspira a deixar un pòsit a llarg termini per reforçar encara més la filosofia i la cultura del projecte. Hi ha molt poca gent que tingui una perspectiva més plena del bàsquet que ell vist de forma transversal (des de la base fins al primer equip), i això beneficia moltíssim a un Bàsquet Girona que procura que tot el club creixi en la mateixa direcció.

Aíto serà un tècnic ideal per a facilitar la transició a ACB de jugadors que porten anys fent salts de nivell com Jaume Sorolla o d’altres que s’estan retrobant amb la continuïtat com Èric Vila, i també serà el padrí ideal per a aquells jugadors joves que arribin al primer equip del Girona i necessitin trobar el punt mig entre l’aportació immediata i la integració a la dinàmica. És el padrí ideal per a aquest tipus de perfils i, de retruc, un tècnic que eleva considerablement la base del projecte per la temporada que ve, factor que tranquil·litza doblement a l’entorn perquè la dificultat de la primera temporada a l’ACB -la millor lliga domèstica del món- és coneguda per qualsevol seguidor del món del bàsquet. Un fitxatge per remarcar quina és la identitat del Bàsquet Girona.

 

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Més a GIRONA

Tradueix »