Analitzem cada jornada del Joventut Badalona al llarg de la seva trajectòria a l’EuroCup. Després d’una primera volta on ha liderat el Grup A, arriba el moment d’encarar la segona part de la fase regular de la competició europea. Al partit de la primera volta, l’U-BT Cluj va derrotar clarament al Joventut Badalona per 98-82, en un partit que va tenir com anècdota que Kyle Guy va arribar només 90 minuts abans de l’inici per problemes amb el vol.
La Penya només va plantar cara el primer quart (17-22), caient clarament al segon (29-19) i ja no recuperant sensacions fins al final del partit. Una sensació de desconnexió gran és la que van transmetre els homes de Carles Duran, tenint a Andrés Feliz i Pau Ribas amb 20 punts cada un com a millors. Per part local, Meindl amb 21 punts i Guzmán amb 19 van ser els destacats.
Com arriba l’U-BT Cluj
El conjunt romanès està molt lluny de poder aspirar a jugar Play-off, sent dos partits de diferència quant resten solament tres jornades. Virtualment fora. Però això no ha de desmerèixer la seva temporada de debut a EuroCup. Han guanyat, de moment, 5 partits i han tingut opcions d’alguna victòria més al seu caseller.
Són un bloc que juga molt físic, que depèn del ritme que imposa Patrick Richard i el seu darrer fitxatge, Kasey Sheperd. Són el 5è millor equip ofensiu amb 85.2 punts anotats, amb un ritme alt de transicions que li permeten conseguir facilment una important quantitat de punts.
Van forts al rebot ofensiu (10.4) tenint, d’aquesta forma, segones opcions i evitant que els rivals surtin al contraatac.
La veterania dels seus jugadors permet jugar amb serenor i buscar sempre una passada alliberada, fet que demostren les 20.3 assistències per partit (3è millor registre). No destaquen pel llançament exterior, un dels seus problemes principals. Aquest dèficit el resolen sent el millor equip en tirs de 2 (65%) i curiosament, els millors, també, en evitar ser taponats (només reben 1.6 taps).
El dibuix que podem extreure amb aquestes dades és d’un bloc que si pot córrer, ho fa, però que si ha de jugar en estàtic té molta paciència, busca sempre la millor opció i va fort al rebot, intentant controlar el tempo i el ritme.
Però, evidentment, si només duen 5 victòries serà per desajustos que tenen. Encaixen 87.7 punts, una de les pitjors defenses. Com hem indicat, no són una amenaça des del triple, però és que, a més, són la pitjor defensa del perímetre d’EuroCup. Els rivals anoten des de la línia de 6,75 amb un 40.6% d’encert.
Tampoc són gaire fiables des del tir lliure, fet que els ha perjudicat en diversos partits ajustats.
Després de tres derrotes consecutives, van guanyar el darrer partit de la competició davant el Frutti Extra Bursaspor. Veure’m si és un al·licient per plantar cara a l’Olímpic, on Richard ja va jugar com a local fa unes temporades.
Com arriba el Joventut
El conjunt de Carles Duran ha guanyat dos partits consecutius d’EuroCup (i quatre dels darrers cinc), fet que li dona estabilitat per afrontar aquesta jornada.
Pau Ribas ha estat de baixa per un procés gripal i Joel Parra tenia molèsties en un bessó. Serien els dos únics jugadors de la plantilla amb un ritme menor de cara al partit davant U-BT Cluj. Als darrers partits europeus, els verds-i-negres han demostrat una solvència important, sobretot des del triple: 9/20 davant Ratiopharm Ulm i 10/25 davant Bourg-en-Bresse.
El trident format per Kyle Guy, Ante Tomic i Joel Parra ha sigut el més destacat dels darrers dos partits, que han acabat amb victòria i que els hi permet ser segons del grup A amb totes les opcions per recuperar el lideratge.
Guy (18 punts i 2.5 assistències 35% triples), Parra (16.5 punts i 4.5 rebots) i Tomic (19 punts i 7.5 rebots) marquen el ritme i es troben en un estat de forma i confiança que fa decantar la balança per la banda badalonina.
La clara derrota davant el C.B. Canarias del passat dissabte ha refredat l’eufòria i ha mostrat que la càrrega de partits pesa, fet que és palpable amb jugadors com Brodziansky i Birgander, que no acaben de trobar el to des del retorn a l’activitat després de les aturades per seleccions. Davant l’U-BT Cluj serà una nova oportunitat per recuperar sensacions positives.
Jugadors destacats
Continua sent un dels millors alers de la competició i un referent per U-BT Cluj. Leo Meindl és un exterior amb capacitat per rebotejar i amb un ample ventall ofensiu (pal baix, triple, penetració, tirs mitja distància). Firma 15.1 punts, 6.4 rebots, 2.3 assistències amb percentatges molt bons: 60.7% tirs de dos i 36.8% triples.

Meindl anotant – Eurohoops foto
Passa molt de joc per les seves mans i l’equip treballa conjuntament per trobar-lo a les millors situacions d’atac. Gràcies al seu físic li agrada anar al pal baix, on busca als alers més baixets o amb menys pes, per treure avantatge. Des d’allà, si no anota, busca la passada als pivots o als exteriors oberts.
El líder del grup és Patrick Richard. Un combo guard que farà el que calgui per agrupar la resta del grup i aportar des de qualsevol zona. Els seus 11.9 punts, 4 rebots, 4.5 assistències mostren la seva implicació dins el joc col·lectiu. Dels pocs jugadors fiables des del tir lliure (85%) però molt erràtic des del triple (28%). No renuncia mai al tir decisiu i es mou bastant bé en defensa, sobretot a les ajudes. Genera el ritme i els espais pels seus companys.

Richard liderant l’equip
El joc interior no destaca massa a l’U-BT Cluj, tenint a Adrija Stipanovic com a home més destacat. El veterà pivot (36 anys, 2.09 metres) continua tenint molta qualitat a les mans i se les sap totes en defensa, sent un mur complicat de batre en molts moments.
No té tir exterior, però no li fa falta. Els seus 11.9 punts (70% tirs de dos), 3.8 rebots i 2.9 assistències el fan ser un referent al pal baix, tant per acabar les jugades, com per capturar rebots ofensius o doblar pilotes als tiradors que aprofiten les pantalles i l’espai que genera amb la seva corpulència.
L’espectacle i la potència la posa el cubà Karel Guzmán. Actualment, no està al seu millor moment de joc, en part, per l’arribada de Sheperd que li ‘menja’ terreny ofensiu. Però Guzmán és imparable al contraatac.
Amb una capacitat de salt espectacular, acaba qualsevol jugada; bé sigui mitjançant alley–oops o amb una penetració que esmaixi amb contundència.
No és un tirador, però té certa amenaça exterior (va fer 3/6 davant Joventut). Firma 10 punts, 3.9 rebots i 1.2 recuperacions i sent un valor molt actiu del conjunt romanès.
Com explotar les seves debilitats
Com he comentat, el joc interior de l’U-BT Cluj no destaca per ser de nivell alt. Aquest fet, lligat a que la Penya té un dels millors blocs al joc interior, hauria de ser un punt a favor per desequilibrar la balança a favor del conjunt català.
La seva defensa als jugadors rivals al perímetre és dolenta, concedint molts tirs al costat dèbil i permetent anotar amb facilitat. Duran hauria de treballar per aconseguir que Guy, Feliz, Busquets o Ellenson rebessin en posicions obertes per castigar a l’U-BT, aconseguint sumar des del triple. Amb els recents bons registres ofensius del Joventut i la fluixa defensa dels visitants, aquest hauria de ser un recurs durant tot el partit.
No deixar que corrin. Són un equip potent a la contra i mouen molt bé la pilota. Forçar faltes, frenar els parcials favorables a l’U-BT, anar forts al rebot ofensiu haurien de ser detalls a tenir en compte per evitar que se sentin còmodes i evitar parcials com els del partit de la primera volta (29-19).
Han fitxat bé i tenen bons alers, però la seva rotació no és àmplia. Carregar de faltes i que Duran mogui bastant la banqueta podria ajudar al fet que U-BT no trobi el ritme. Gestionen bé els parcials positius i hauria d’evitar el Joventut arribar a la tornada dels vestidors amb marcador just o amb desavantatge, ja que a contrarellotge es troben bastant còmodes.
