Connecta amb nosaltres

NBA

Jimmy Butler: El repte i el llegat ocult

Jimmy Butler serà el líder dels Miami Heat.

Comparteix

Jimmy Butler: El repte i el llegat ocult

Jimmy Butler a la recerca de nous reptes

No diguis repte, digues Jimmy Butler. Passaven poques hores de l’obertura del mercat d’agents lliures quan s’anunciava l’arribada de Jimmy Butler als Heat de Miami. Un moviment sorprenent, tenint en compte la sintonia i la comunió que el jugador havia assolit amb la ciutat i la franquícia de Filadèlfia. Però Butler és un jugador amant dels reptes i del lideratge.

South Beach Butler ha trobat el repte que s’ajusta a la narrativa de la seva carrera. Els Heat travessen des de la disgregació del trident LeBronWadeBosh un atzucac. La temptativa de competir amb el binomi de Whiteside i Dragic, tot i competitiva, era insuficient per reptes més ambiciosos. Pel camí, la pèrdua de Wade rumb a Chicago i decisions qüestionables en matèria econòmica deixaren els Heat lligats de peus i mans salarialment. Situació que encara ha marcat l’arribada de l’All Star, mitjançant un Sign&Trade. Superat aquest primer entrebanc, cal entrar en els aspectes més tècnics: amb quins reptes arriba Jimmy a Florida?

El repte de l’encaix

El primer repte que haurà d’afrontar l’equip tècnic d’Erik Spolestra sens dubte serà l’encaix del jugador. Una tasca que pot portar a modificar de manera substancial el quintet de l’equip de Florida. Els Heat no destaquen precisament per ser un dels equips amb més anotació exterior, anotant poc menys del 35% dels seus llançaments de 3.

Fent un repàs ràpid, els jugadors que mantenen un percentatge superior a la mitjana són majoritàriament exteriors, per un interior. Estem parlant de Dion Waiters (37,7-6i), Justise Winslow (37,5-4i), Kelly Olynik (35,4-4i) i Rodney Mcgruder (35,1-3,5i). A partir d’aquí només Goran Dragic s’acosta amb poc més que un 34,8 i James Johnson amb 33,6. Això deixa un problema evident d’spacing que curiosament també va ser un dels principals hàndicaps del desembarcament de Jimmy Butler a Phila.

Precisament per reforçar aquest aspecte i pal·liar la marxa de Josh Richarson (líder anotador de l’equip, amb 16 punts per partit) va arribar Tyler Herro. Un jugador que té el potencial de convertir-se en un anotador compulsiu en les circumstàncies adequades. Herro pot ser una de les claus que Spolestra haurà d’explotar per facilitar l’aclimatació de Butler al sistema.

El repte ocult de Jimmy Butler

Més enllà d’aquests factors, que segurament Spolestra ja deu tenir ben present, m’agradaria parlar dels beneficis que comportarà pels Heat comptar amb un jugador de la dimensió de Jimmy Butler. L’aler de 29 anys haurà de ser el rostre visible d’un equip que ha d’apostar decididament per tornar a l’elit com més aviat millor. En aquest sentit, els moviments per fer-se amb Westbrook semblen anar amb aquesta sintonia.

Però si aquests reforços no arriben, la presència única de Jimmy Butler i el seu esperit competitiu haurien de ser tinguts en compte. I un aspecte més ocult de la personalitat de Butler és la seva capacitat d’influir en jugadors amb qui comparteix trets de personalitat i fer-los millorar. Ho va fer els pocs mesos que va coincidir amb Landry Shamet i estic segur que farà el mateix amb Justise Winslow. Un jugador que ha viscut uns primers anys dubitatius i que té moltes ganes de demostrar el seu talent.

El repte de ser mestre

En les últimes tres temporades Butler ha viscut en tres projectes. La primera aposta de Butler liderant un projecte de joves valors a Minnesota no va sortir gens bé. La falta d’implicació i la desídia mostrada per Wiggins i Towns varen degenerar en una guerra oberta que culminà en un infaust entrenament a finals d’octubre.

La segona experiència la va tenir amb els Sixers. I la veritat, resultaria complicada de valorar perquè en primer lloc no hi ha hagut cap “incidència” remarcable. Si ens hem de refiar de les sensacions sobre la pista i fora d’ella, em semblaria just dir que aquesta ha estat la millor etapa de Butler com a líder. Implicat i centrat en competir, els sis mesos de Butler han estat un exemple de professionalitat. Hem vist una única sortida de to (exagerada per certs sectors de la premsa), una comunió entre estrelles, però sobretot, molta sinceritat. Com a apunt personal, penso amb certesa que la presència de Jimmy Butler ha marcat un abans i un després en jugadors com Ben Simmons o Landry Shamet. Dos jugadors que haurem de seguir amb atenció la pròxima temporada.

I finalment arribem als Miami Heat. Potser l’equip amb un nucli jove més desdibuixat dels anteriorment citats. Comptem amb WinslowAdebayoHerro i Jones Jr, dels quals el primer destaca per sobre de la resta.

El repte de Justise Winslow

És evident que tan Winslow com Butler són jugadors que han tingut un recorregut molt diferent. El primer era una jove promesa ja en la seva època a l’institut, i només va necessitar un any de formació universitària (a les ordres de Coach K) per assaltar l’NBA. Desena elecció dels draft del 2015, Winslow era un diamant en brut. En canvi, els inicis i per sobre de tot, les circumstàncies de l’oriünd de Houston el convertiren en un jugador “tapat”. Una condició que no va variar fins a la seva entrada a l’NBA de la mà dels Bulls de Tom Thibbodeau (pick 30). Malgrat aquesta diferència de condició, ambdós són dos notables exemples dels valors de l’ètica de treball, l’afany de superació i l’autoexigència extrema.

Amb aquestes similituds mentals, passem a parlar en clau parquet. Jimmy Butler és un jugador que pot assumir multitud de rols avui en dia, producte d’una notable evolució esportiva. De prototip de jugador de rol a jugador clau, assumint més tard la d’especialista defensiu fins que finalment assumí les regnes dels Bulls com a estrella de ple dret. En el cas de Winslow, la seva situació és ara per ara incerta. No ha pogut trobar ni el rol, ni desplegar tot el gran talent que posseeix excepte en petits trams. Experimentant en nombroses ocasions la pressió de les expectatives de convertir-se en el nou referent dels Heat.

El repte de transmetre la mentalitat

Un altre punt a treballar sens dubte el trobarem en l’aspecte mental. Un factor que aporta unes intangibles que en el cas de Butler i Winslow són diferencials en un aspecte tan visible al nivell competitiu com la defensa. Tan Jimmy Butler com Winslow posseeixen un instint defensiu d’elit. I tot i que el segon ha donat mostres de grans fonaments en aquesta vessant del joc, Butler juga en un altre nivell. Un dels grans defensors de la lliga i un jugador capaç de desplegar una intensitat defensiva obsessiva quan cal. La capacitat de traslladar aquestes capacitats al seu nou company, en forma d’ajustos o consells, pot ajudar a Winslow a elevar el seu joc al següent nivell.

El repte de treballar l’ofensiva

Si traslladem el nostre argumentari a l’aspecte ofensiu, hem de parlar novament de la capacitat adaptativa de Butler. L’All Star també ha mantingut una excel·lent progressió, redefinint el seu estil de joc seguint l’evolució de la lliga. No va arribar a superar els 15 punts per partit i assentar-se com a “two way player” fins a la seva quarta temporada. Pel camí, una ampliació del seu ventall de recursos ofensius que abans de tot, era limitat.

Mateix camí sembla seguir Winslow. L’ex de Duke havia crescut dominant gràcies al seu prodigiós físic i atletisme, però l’alta exigència competitiva de la lliga fa inevitable un plus de físic. Perquè qui no es renova queda desfasat, si no pregunteu-li a Carmelo Anthony.

Un dels punts més treballats del joc de Butler és sens dubte el tir, que ha perfeccionat i entrenat per ser eficaç en atac. En el cas de Winslow, la seva adaptació s’ha fet en un sistema on abundaven jugadors físicament comparables o superiors a ell. Un cop aquest ambient va ser trastornat, degut a la lesió de Goran Dragic, el seu rendiment millora exponencialment. I el més sorprenent de tot és que es produí partint de la posició de base.

El repte d’assumir el desafiament

El gran dubte resideix en si Spoelstra donarà continuïtat a aquesta faceta de Winslow, i com afectarà al mateix Jimmy Butler. En principi, aquesta era una mesura d’emergència que no tenia més recorregut, però vists els magnífics resultats penso què s’hauria de temptejar l’opció, i més si tenim en compte que retornar a l’aler al seu rol original no el faria tan productiu com en el seu anterior rol “d’accident”.

Si finalment Spolestra assumeix el repte, Butler podria ser capaç d’auxiliar i guiar en aquesta faceta nova. Ja a Sixers se li va donar la llicència de manar i va respondre magníficament, i doncs, per què no invertir en present i futur amb Butler i WinslowJimmy permetria a l’aler identificar i instruir en els diferents aspectes del joc, tàctiques i enfocar-lo cap a un jugador total. I és que Winslow té les condicions per assumir en un futur el rol de Butler si desenvolupa el seu màxim potencial. I si a Jimmy Butler li va funcionar, per què no a Winslow? Si l’escorta replica amb èxit la seva fórmula, adaptant-la i personificant-la per fer-la extrapolable a l’aler, aquest pot ser el seu gran llegat.

El repte es diu Jimmy Butler

Com hem dit al principi, Jimmy Butler és el repte, el desafiament per antonomàsia. Amb la seva arribada a Heat té opcions de ser clau en el present, però a més, d’oferir un llegat més ocult a la franquícia de South Beach. És evidentment que mentre Pat Riley no trobi més acompanyants, el projecte dels de Florida descansarà sobre ell, però els intangibles sempre són allà, amagats. Jimmy Butler assumirà el rol de líder i mentor, i amb el seu afany competitiu (sempre que sigui constructiu) portarà fins on pugui aquest Heat. I en paral·lel podria repercutir positivament en el grup de joves  cridats a prendre el testimoni més aviat que tard. Un llegat ocult, un llegat a l’alçada de Jimmy Butler.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Més a NBA

Tradueix »