Connecta amb nosaltres

EUROLLIGA

Què passaria si tinguéssim una jornada nadalenca a l’Eurolliga?

Exposem els registres històrics d’una jornada nadalenca fictícia a l’Eurolliga.

Comparteix

Què passaria si tinguéssim una jornada nadalenca a l’Eurolliga?

Motivat pel context nadalenc en què ens trobem i inspirat de forma evident per la NBA, avui he estat discutint amb mi mateix si em posicionaria a favor, o no, de la implementació d’una jornada especial per motius nadalencs a l’Eurolliga

El debat l’he resolt ràpidament i amb bastant convenciment he acabat acordant amb mi mateix que la idea estava associada a més beneficis que a desavantatges.

Com bé ja us anunciava anteriorment, a la NBA la jornada de Nadal és un dels esdeveniments més “importants” de la temporada regular. La importància que li donen no es visualitza només pels partidassos que acaben programant sinó també per l’alt volum de dades que s’acaben recopilant per a aquesta jornada de partits en comparació als de la resta de la temporada. Així, la lliga disposa de bases de dades que responen a preguntes com: Quin és l’equip de la lliga amb un millor balanç d’entre totes les jornades de Nadal de la història? O també, quins jugadors tenen les actuacions més memorables al llarg de la història d’aquests partits?

Doncs bé, en el present article miraré de donar resposta a algunes d’aquestes qüestions traslladades a la lliga que a nosaltres ens ocupa, l’Eurolliga.

Valoració d’una jornada nadalenca

Abans però, deixeu-me oferir breument la meva reflexió personal sobre la implementació d’una jornada especial aquí a Europa.

A mi el fet que existeixi una jornada amb una col·lecció de partits especials em sembla una idea meravellosa. En aquest sentit, em permetreu criticar a l’encarregat que va col·locar per a la jornada 2 un Barça – Madrid. A aquelles alçades de temporada, a mi un clàssic al Palau em va deixar molt fred.

Així doncs, recuperant el què deia, la meva proposta per a dissenyar una jornada de Nadal consistiria en la fixació d’un seguit de partits especials de tal manera que no es solapessin entre ells (com sí està passant en totes les jornades que s’han disputat fins ara).

Posats a demanar, he de dir que també m’encantaria (desig totalment personal) que els equips presentessin una samarreta especial per a l’ocasió (tal i com s’acostuma a fer també a la NBA).

L’establiment d’una jornada d’aquest perfil recolzada per esforços mediàtics que promocionin bé el producte repercutiran favorablement tant a espectador com a competició.

Un cop establertes aquestes (ambicioses) propostes / reclamacions, procedeixo amb la vertadera finalitat d’aquest article: comentar els registres històrics de les fictícies jornades de Nadal que s’han disputat fins ara a l’Eurolliga.

Balanç històric equips

Si agafessim tots els partits que s’han disputat des de la instauració del què coneixem a dia com Eurolliga (2000- 2001*) i seleccionéssim tan sols aquelles jornades prèvies a la celebració del Nadal de cada any, podríem establir un ranking sobre quins han estat els millors equips en tot aquest conjunt de partits.

D’aquesta manera, podem posar resolució a la pregunta: Quin és l’equip que presenta un millor balanç en les “jornades de Nadal” disputades des de l’any 2000? 

Doncs, en el cas de l’Eurolliga, aquest equip és el Real Madrid. Amb 16 victòries i 5 derrotes el Madrid encapçalaria aquest ranking. El seguirien de ben a prop però, dos històrics de la competició com Olympiacos (16 – 6) i CSKA (15 – 5).

El Barça no queda gaire lluny dels capdavanters. Simplement ens hauríem de remuntar a la quarta posició d’aquesta classificació per a trobar-lo empatat amb el Baskonia amb un balanç de 14 – 8.

El seguirien de ben a prop altres institucions del bàsquet europeu com el Fenerbahçe, el Zalgiris, el Panathinaikos i l’Efes.

Dels equips relativament històrics, n’hi ha un concretament que no ha tendit a marxar molt content de vacances. Estic parlant de Partizan! Els serbis tenen un rècord històric de 3 victòries i 10 derrotes en les fictícies jornades de Nadal amb què estem treballant.

Hi ha d’altres equips amb no tant renom, o, si més no, equips que la meva joventut m’impedeix conèixer tant, com l’Union Olimpija Ljubljana, que acumula un rècord negatiu de tan sols 1 victòria i 11 derrotes en aquest tipus de jornades.

A nivell d’equips hi ha dues dades més que desitjaria afegir. La primera mira de donar resposta a la pregunta Quina ha estat l’equip que ha protagonitzat la major pallissa de la història de les jornades dels partits de Nadal? 

La resposta a aquesta pregunta resideix en la Península Ibèrica. Tanmateix, crec que ni amb aquesta pista pocs de vosaltres sabreu la resposta. La Penya és l’equip en qüestió que va protagonitzar aquesta increïble fita. Va ser en la temporada 2006 – 2007 contra l’Unicaja de Málaga. El marcador final va ser de 105 a 52. La diferència de 53 punts que es va aconseguir aquell dia segueix sent, a dia d’avui, la pallissa més gran que ha viscut l’Eurolliga en les fictícies jornades de Nadal de les què estem parlant.

L’altra dada que volia subratllar i que, a mi, personalment, m’ha deixat bastant sorprès, és el balanç general que presenten tots els equips de la Península Ibèrica. Resulta que (gairebé) tots els equips espanyols presenten balanços positius en la jornada de Nadal. A part de Madrid (16 – 5) i Barça (14 – 8)  també compleixen aquesta condició Baskonia (14 – 8), Unicaja (9 – 6) i València (5 – 1). La Penya, en canvi, està amb un récord de 1 – 1.

*Les dades de la temporada 2003 – 2004 no estan incloses per excessiva llunyania de la celebració de l’última jornada disputada abans de l’arribada del Nadal.

Registres històrics jugadors

La NBA, a banda dels rècords individuals dels equips també acostuma a mirar els màxims registres històrics dels jugadors. Així que jo també ho he fet. D’entrada he comprovat les màximes valoracions protagonitzades en “un partit de Nadal”. Els resultats han jugat una mica en la meva contra i és que, acceptaré les crítiques però, molts dels noms que presenta la llista són desconeguts per part meva.

El rècord de valoració aconseguit en un partit de Nadal el guarda Spencer Nelson amb 48 crèdits aconseguits durant la temporada 2005 – 2006 en el seu pas pel Bamberg. A la segona posició, empatats amb 47 crèdits, hi trobem noms com Kebu Stewart (2000 – 2001) i Ruslan Aveev (2001 – 2002).

Hem d’escalar fins a la tercera posició d’aquest rànking per a què l’inculte redactor d’aquest article conegui algun nom de la llista. Parlo de Nemanja Nedovic i la seva actuació la temporada 2020 – 2021 davant de Maccabi. El serbi va registrar 45 crèdits de valoració però el seu equip, el Panathinaikos en aquells moments, va acabar perdent el partit igualment. Precisament, gràcies a aquesta actuació Nemanja Nedovic disposa ara del rècord de punts assolits en una jornada de Nadal. 39 punts li va clavar aquella nit al Maccabi.

D’altra banda, l’Eurolliga ofereix per a cada jornada el TOP 5 de jugadors per a cada aspecte estadístic. Per exemple, si parlem de punts, l’Eurolliga presenta per a cada jornada els 5 jugadors que més punts han aconseguit en aquella jornada.

En aquest sentit m’he preguntat, quin és el jugador que més vegades deu haver aparegut en aquest “TOP 5” entre els líders de valoració per a les jornades de Nadal?

Doncs bé, aquest jugador es tracta de Keith Langford, que, en 4 ocasions ha format part d’aquest TOP. De la mateixa manera, cal dir que Keith Langford també és el jugador que més cops ha format part del TOP 5 en termes de punts.

Finalment, he cercat quins jugadors han format part en més repetides ocasions del TOP 5 d’assistències de la jornada. La resposta a aquesta pregunta és de partida triple: Sarunas Jasikevicius, Omar Cook i Nemanja Nedovic, a qui sembla que la implementació d’una jornada nadalenca li encaixaria més que a ningú.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a EUROLLIGA

Tradueix »