Connecta amb nosaltres
Kuric

BARÇA

Com ha rendit Kyle Kuric en la temporada 2019/2020?

Kyle Kuric ha estat un dels homes importants del Barça de Pesic.

Comparteix

Com ha rendit Kyle Kuric en la temporada 2019/2020?

Kyle Kuric és un jugador clau. Posseïdor d’una fama d’executor implacable que s’ha forjat des de l’inici de la seva trajectòria, l’escorta de Louisville ha estat una peça fonamental de tots els projectes que ha trepitjat. Kuric és un jugador que envaeix els espais i que no necessita disposar de tirs clars per anotar amb encert. Parlem, possiblement, de la millor conseqüència de sistema que trobarem a Europa. Si a aquesta vocació natural per produir li sumem que és un jugador que no té la necessitat expressa d’intervenir constantment per tenir impacte en el joc el resultat és una arma temible que, en les mans adequades, pot ser definitiva.

El perfil tirador de Kyle Kuric és molt valuós. Amb un volum pràcticament idèntic de T3 en Lliga Endesa i en Eurolliga, Kuric ha registrat un 34’5% i un 44’3% d’encert respectivament. Aquesta temporada, més enllà de la continuïtat, ha aportat un valor afegit excepcional a la dinàmica de l’equip sent un desembussador d’elit en els moments calents del Barça. El millor exemple d’això que comentem és, sens dubte, l’estat de flux que va viure durant el darrer període de l’enfrontament contra Anadolu Efes (tot i la derrota).

Kuric, igual que Delaney, és un jugador que té una vocació natural per capgirar dinàmiques des de la irrupció individual i independent, cosa que ja sabem que marca diferències en el panorama basquetbolístic global i, si concretem una mica més, també en l’europeu.

Carta de tir de Kyle Kuric (via lostgps)

Carta de tir de Kyle Kuric (via lostgps)

La gran gràcia que té, però, és que a ulls del tècnic blaugrana Svetislav Pesic és molt més que un tirador conceptual. És per això que ara, en un moment de dubtes i incertesa a Can Barça pel que podria acabar passant amb els agents lliures de la plantilla, és un bon moment per revisar quina és l’aportació més enllà de l’execució sense pilota de Kyle Kuric.

Un generador autòtrof complementari

Com hem anat comprovant al llarg de la temporada, el Barça de bàsquet s’ha vertebrat al voltant d’uns paràmetres ofensius concrets. La línia que ha seguit l’equip blaugrana ha estat suficient per aconseguir balanços excel·lents en Eurolliga i Lliga Endesa, però també va ser el detonant de la derrota -d’una de les poques derrotes- preocupants de la temporada: la de la Copa del Rei contra València. El factor que més va propiciar la derrota va ser l’errada en la rotació de Pesic: va substituir durant temps simultanis Mirotic, Higgins i Delaney tenint, a més, Heurtel a la llista de baixes.

En aquest escenari, evidentment desfavorable, vam veure que Pesic no va dubtar en concedir galons a Kyle Kuric. L’ex de Gran Canaria no va exercir en cap moment de generador col·lectiu, però sí que va ser la primera alternativa on ball per generar-se situacions de tir. Novament parlem d’un joc desangelat i mecanitzat, però és inqüestionable que si es va recórrer a Kyle Kuric va ser perquè l’entrenador el visualitzava (i el visualitza) com un dels homes més autosuficients de la plantilla.

FranjaEncert
T3 centre3/13 (23%)
T3 45 graus esquerra12/23 (52%)
T3 45 graus dreta5/18 (28%)
Mitja distància10/25 (40%)
Cèrcol1/4 (25%)

A aquesta taula cal afegir-li una curiositat: a la meitat esquerra de la pista ofensiva Kyle Kuric hi promitja un 18/35, que és pràcticament un 52% en TC, mentre que a la franja dreta hi promitja un 27% d’encert (6/22).

Kuric no és un origen fiable amb la pilota a les mans i la seva millor versió no sorgeix d’aquestes situacions, però no deixa de ser una opció que el tècnic té en ment sempre que ha de recórrer a un creador suplementari. És vital en el marc d’equips campions tenir jugadors amb confiança per proveir-se de punts de manera independent.

Un defensor extenuant

Kuric, que va arribar a la disciplina blaugrana amb el rerefons d’un jugador poc avingut a la defensa a efectes pràctics, ha acabat convertint-se en un jugador que, com a mínim al perímetre, no és un desajust ni una feblesa. La jugada adjuntada a continuació, que inclou una persecució sense concessions d’espai per acabar puntejant un tir i posteriorment una ocupació d’espais en transició per acabar llançant un triple alliberat, defineix perfectament l’aplicació que intenta donar-li Pesic.

Kyle Kuric és un jugador que, com ja hem vist en múltiples highlights i esmaixades, té un tronc inferior privilegiat. Posseeix una bona coordinació, ha desenvolupat un desplaçament lateral molt productiu per fer-se càrrec de rivals petits i té l’hàbit de passar els bloqueigs per davant. Per altra banda, Kuric també ha estat un jugador clau en l’execució d’una faceta que Pesic exigeix a alguns dels seus homes: ha exercit de puntal en la pressió a tota la pista (juntament amb Hanga i amb Bolmaro en ocasions puntuals).

I quins són els resultats obtinguts per Kuric en l’exercici de la seva funció defensiva? Doncs bé, si fraccionem per rangs de distància els tirs que ha defensat al llarg de la temporada ens queda el següent (percentatge concedit):

  • 38’6% en T3
  • 34’2% a la mitja distància
  • 45% a distància curta
  • 66% a la zona

Parlem, doncs, d’un jugador que aglutina bona part del seu volum defensiu a l’àmbit perimetral (198 triples defensats) i que empitjora en percentatges i incidència quan la defensa del Barça ha de rotar o, simplement, a mesura que enfonsa la demarcació.


Hi ha una diferència substancial entre el Kyle Kuric executor i el Kyle Kuric que abarca altres facetes, però és tan absurd negar això com que Svetislav Pesic el fa servir per una multitud de feines. En temps d’inquietud per l’escenari econòmic que deixarà el Covid-19 i per les renovacions que el Barça ha d’afrontar, la continuïtat o no-continuïtat del canoner de Louisville ha de ser una de les gestions prioritàries.

És molt difícil guanyar competicions sense jugadors capaços de produir en grans dosis amb un volum relatiu. Kuric, que evoluciona any rere any en aquesta àrea, ja n’és un dels millors. Els tiradors eficients són una part vital de l’estructura de qualsevol candidat, i es planteja com una tasca molt complicada trobar un perfil de la seva magnitud en un mercat com el d’aquesta temporada. Hi ha dues coses clares: ell vol seguir i el Barça necessita que segueixi.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Més a BARÇA

Tradueix »