Connecta amb nosaltres

EUROLLIGA

La radiografia: Josh Nebo

Josh Nebo és una de les sensacions d’un pobre Zalgiris.

Comparteix

La radiografia: Josh Nebo

La temporada del Zalgiris és una de les més decebedores de l’Eurolliga. Aquesta campanya, l’equip lituà, acostumat a grans fites competint contra els millors equips d’Europa amb un pressupost força baix, no està sent la sorpresa que era en altres anys. Un mercat de fitxatges d’estiu de valor qüestionable, en el que van perdre d’una tacada a Grigonis, Jokubaitis i Walkup, juntament amb la destitució de Martin Schiller al poc de començar la temporada, han condemnat als de Kaunas a una campanya de penúries. La plantilla és d’un nivell més baix que altres anys i l’entrenador, Jure Zdovc, no sembla donar amb la tecla que permeti al Zalgiris competir al màxim nivell. El seu rècord, de 6 victòries i 20 derrotes (recordem que pot variar en funció del que acabi passant amb els equips russos) és molt pobre, indigne del gegant lituà.

La mala confecció de plantilla que va fer Zalgiris el passat estiu, però, té una petita llum: el pivot nord-americà Josh Nebo. Nebo és dels pocs jugadors de l’equip que està rendint com s’espera d’ell, fins i tot per sobre de les expectatives. En la seva primera temporada a la màxima competició europea, el ‘5’ texà està sent la referència interior dels lituans i un dels descobriments del que va de campanya.

Aquesta setmana, a “La radiografia”, analitzem a fons el perfil de jugador i el rendiment de Josh Nebo amb el cuer de la competició, el Zalgiris Kaunas.

Perfil del jugador

Josh Nebo és un pivot nascut a Houston fa 24 anys. La seva alçada oficial és de 2’06 metres, però a la pista sembla més petit del que és. El seu cos corpulent i la seva poca envergadura juguen una mala passada a l’espectador, ja que Nebo sembla més baix sobre el parquet del que diuen les mesures oficials. Després d’una carrera universitària relativament discreta a Saint Francis i Texas A&M, el pivot no va ser draftejat l’any 2020. En aquell moment, va decidir fer les maletes i jugar a Europa, signant per l’Hapoel Eilat israelià. La seva primera temporada jugant al vell continent va ser molt positiva, amb 13’9 punts i 9’9 rebots de mitjana (màxim de la lliga). El seu joc va cridar l’atenció del Zalgiris, que li va donar l’oportunitat de jugar a l’Eurolliga aquest passat estiu. El seu impacte ha estat important des d’un primer moment, convertint-se en el pivot titular de l’equip (aprofitant la lesió de Lauvergne).

Josh Nebo és un força de la naturalesa. Tot i la seva curta alçada, és un jugador fort i corpulent i té una capacitat de salt bestial, característica que aprofita per ser un rebotejador imponent i un gran finalitzador. A l’època universitària va jugar bastant com a aler-pivot, a causa de la seva alçada, però ha acabat convertint-se en un pivot pur gràcies al seu estil de joc i el seu rang de llançament limitat. Als seus 24 anys, el marge de millora de Nebo és elevat, i pot continuar creixent fins a fer-se un lloc dins dels millors interiors d’Europa. Per a aconseguir-ho, haurà d’augmentar el seu repertori, ja que és un pivot amb unes fortaleses molt importants, però amb diverses limitacions.

Perfil ofensiu

Com hem mencionat en l’apartat anterior, Josh Nebo és un pivot modern. D’alçada limitada, aprofita la seva fortalesa física i capacitat de salt per fer-se un lloc a la zona. Els seus números a l’Eurolliga són els següents: en més de 22 minuts de joc, anota 8’3 punts per partit amb un 63% en tirs de 2 (73/115).  És un jugador fiable a l’hora de convertir llançaments propers a la cistella, no en va acredita el 14è millor percentatge de 2 de tota l’Eurolliga. També és un dels jugadors que més tira de 2 en una competició cada dia més exterioritzada. Nebo és el 25è jugador que més llançaments de 2 anota per minut. Dels vint-i-quatre jugadors que té per davant, només 7 llancen amb un percentatge superior a ell. Aquests números l’acrediten com un dels jugadors més fiables de tota l’Eurolliga a l’hora de finalitzar a cistella amb èxit.

Nebo és un finalitzador pur. És complicat demanar-li més. Un 74% dels llançaments que fa són via assistència d’un company. El pivot texà demostra tenir una bona selecció de tir quan rep la pilota. És un interior que es caracteritza per no intentar fer coses que no sap fer. Sota cistella, el seu percentatge d’encert és molt elevat, superant un 83% d’encert (55/66). En canvi, quan s’allunya de cistella el seu tacte se’n ressent. En situacions properes a l’anella, però a més d’1 metre de distància, el seu percentatge baixa dramàticament fins al 38% (13/34). El seu volum de llançament és menor, però no demostra tenir gran tacte quan s’allunya de cistella. En llançaments de mitja distància, Nebo no es troba tampoc còmode. Pràcticament no ho prova mai, però el seu percentatge és baix (35%, 5/14 en tirs). L’impacte ofensiu de Josh Nebo arriba prop de cistella. Com més s’allunya més baixa el seu rendiment. La part positiva és que mostra una bona selecció de tir, però el seu rang, avui en dia, és massa limitat.

Carta de tir de Josh Nebo | Basket News

Carta de tir de Josh Nebo | Basket News

Per aquest motiu, el seu equip no el busca en excés dins dels seus sistemes. El seu USG és relativament baix tot i ser pivot (17’8%). Nebo anota en situacions de finalització (sigui després de bloqueig directe o de talls) i en captures de rebots ofensius. No és un jugador amb un joc d’esquena a cistella elaborat ni especialment efectiu. Tot i que demostra tenir un tacte decent, i és capaç de fer mal gràcies a la seva fortalesa física, el de Houston encara té molt marge de millora en el seu joc al pal baix. La seva baixa estatura el condiciona en aquesta faceta del joc.

En resum, es podria catalogar a Josh Nebo com un especialista finalitzador, amb capacitat de millora en el rang de llançament i en el joc de peus. Progressar en aquestes dues facetes del joc el convertirà en un pivot molt més complet i perillós. Condicions en té per a aconseguir-ho.

Josh Nebo esmaixa | Euroleague Photo

Josh Nebo esmaixa | Euroleague Photo

El seu joc en números

Josh Nebo és un dels millors pivots d’Europa en situacions de finalització. Els números així ho acrediten. Més del 70% dels seus llançaments arriben en situacions de Pick & Roll, talls o rebots ofensius. En totes tres categories els seus números d’anotació són molt bons. Pel que fa als bloquejos directes, és la situació en la qual assumeix més volum de llançaments, amb un 34% del total dels seus tirs. Allà, Nebo aprofita les seves capacitats físiques, la seva velocitat i força per anotar amb contundència, convertint-se en tot un especialista com a roller de Pick & Roll. Nebo anota 1’35 punts per cada possessió que es juga finalitzant un bloqueig directe, una xifra força elevada per la quantitat de volum que assumeix. En les situacions de talls, el nord-americà també demostra ser un jugador consistent, anotant 1’28 punts per cada possessió sobre un 21% del seu volum de tir total. Nebo llegeix bé el que passa a la pista i sap moure’s sense pilota per trobar la millor situació en la qual poder finalitzar. Pel que fa als rebots ofensius, el pivot del Zalgiris és un especialista tant en capturar-los (2’5 per partit), com per acabar anotant després d’agafar-los. En situacions de putback, Nebo anota 1’64 punts per possessió respecte a un 18% de volum. Una bestialitat.

Com s’ha mencionat en l’apartat anterior, l’ex de l’Hapoel no és el major especialista en el joc d’esquena a cistella. Així i tot, té les seves armes per ser un jugador funcional i decent. Els seus números, tot i no ser el jugador més estètic, no són dolents. Anota 1’14 punts per possessió en aquestes situacions. El seu volum de tir al pal baix és força baix per ser un pivot (només un 12% del total), però demostra una bona selecció a l’hora de jugar-se els 1 contra 1 sota cistella. Nebo sap que no és el seu fort i només ho intenta quan es veu amb disposició d’anotar, d’allà els seus números. Finalment, el seu llançament és inconsistent i pràcticament inèdit. Nebo no té rang de tir i això es veu en què només el 2’5% dels seus tirs són en situacions de Catch & Shoot. No té un bon tir de mitja distància, anotant només 0’67 punts per possessió. Així i tot, ha anotat 5 llançaments des del midrange aquesta campanya, amagant amb un possible augment del rang de tir en un futur. Seria interessant per a ell.

Perfil defensiu i rebotejador

On més brilla el joc de Josh Nebo és a la cistella pròpia. El pivot de Texas és un gran defensor, amb capacitat per adaptar-se a diversos plantejaments defensius. Nebo és un interior que, tot i la seva alçada, no regala res al pal baix gràcies a la seva fortalesa física. A més, és un dels interiors més ràpids i amb una millor lateralitat del continent, la qual cosa li permet defensar switch i emparellar-se amb exteriors rivals amb èxit. El ‘5’ de Zalgiris és un dels interiors a tenir més en compte en l’apartat defensiu, ja que presenta poques mancances en aquest apartat del joc.

La defensa del pal baix és una de les seves especialitats. Un 20% del volum de tir que li fan és en aquestes situacions i, allà, Nebo es desenvolupa bé gràcies a les seves capacitats físiques. Només rep 0’63 punts per cada possessió en les jugades de pal baix, una xifra molt positiva. En defensa de Pick & Roll, en canvi, presenta números dispars. Sorprenentment, és millor defensant a exteriors en defensa de canvis, on només rep 0’78 punts per possessió per part del ball-handler, respecte a un 17% de volum. Pel que fa a la defensa del roller, Nebo pateix més i rep 1’32 punts per possessió respecte un 16% de volum. Si veiem el volum en totes dues situacions, ens adonem de què el Zalgiris defensa molt en situacions canvis involucrant a Nebo a la defensa dels generadors, on hem comprovat que es desenvolupa bé. També és agressiu sortint a puntejar llançaments exteriors, rebent només 0’57 punts per cada possessió en Catch & Shoot, respecte a un 10% de volum. Presenta bona lateralitat defensant penetracions exteriors en situacions de Catch & Drive, ja que només rep 0’55 punts en un 8% de volum.

A més, Nebo ja és un dels grans rebotejadors de l’Eurolliga. El seu promig és de 6’1 captures per partit, sent el setè màxim rebotejador de la competició. Si ho extrapolem a 40 minuts, el nord-americà agafa 11 rebots, sent l’onzè jugador amb més captures per minut. On més brilla en aquesta faceta és en el rebot ofensiu. 2’5 captures per partit l’acrediten com el 5è millor jugador en aquesta categoria, només per darrere de Milutinov, Poirier, Tavares i Jekiri, 4 absoluts especialistes. Pel que fa al rebot defensiu, Nebo en captura 3’6 per partit, sent el 19è en aquesta categoria. El pivot yankee també és un bon taponador. Tot i la seva alçada, la potència i el bon timming de salt que té li permeten ser un bon rim protector. Nebo fa 0’8 taps per partit, que no és una xifra especialment elevada, però és el 9è jugador de tota l’Eurolliga que més en fa.

En línies generals, Josh Nebo és tot un valor segur per a la defensa del Zalgiris, convertint-se en un dels interiors més complets en aquesta faceta del joc. Amb només 24 anys i podent treballar molt més les seves lectures tàctiques, les característiques físiques del pivot el postulen com un dels grans referents defensius del futur del bàsquet europeu.

Nebo, rodejat per tres jugadors del Milà | Euroleague Photo

Nebo, rodejat per tres jugadors del Milà | Euroleague Photo

Incidència en el joc de l’equip

Josh Nebo és el pivot titular del Zalgiris. Aquest fet comporta que jugui força minuts en el pitjor equip de la competició, que sol tenir registres negatius pel que fa a l’estadística de ±. Aquest fet fa que, si ens fixem en el rating ofensiu i defensiu del Zalgiris sigui pitjor independentment de si el pivot es troba a pista o no. Quan Nebo juga, els lituans anoten 101 punts per cada 100 possessions, i reben 117 punts en aquest mateix temps. En canvi, quan el nord-americà descansa, el Zalgiris anota 116 punts per cada 100 possessions, una xifra força més elevada, però també en rep més: un total de 122. Per tant, es pot dir que els lituans ataquen pitjor però defensen millor quan Nebo es troba a pista. Per entendre que passa amb l’atac, una explicació plausible és que Nebo és el pivot amb menys recursos dels 3 que té el Zalgiris. Tant Lauvergne com Blazevic són dos interiors amb més facilitat de veure cistella de forma autònoma, la qual cosa augmenta els registres ofensius dels lituans. En canvi, Nebo augmenta el nivell defensiu de l’equip, sent una peça cabdal en l’engranatge defensiu dels de Zdovc.

És important destacar que els percentatges de llançament rival són menors quan Josh Nebo es troba a pista, passant d’un 57% i un 36’5% en tirs de 2 i triples, respectivament, a un 51% i un 36%. La presència del pivot sobre el parquet també dificulta més la circulació de pilota rival, que passa d’un 61% de cistelles assistides a un 58%. En atac, els minuts que Nebo està a pista suposen un descens dels percentatges del Zalgiris, passant d’un 47% d’encert en tirs de 2 a un 52% quan no juga (sorprèn tenint en compte els bons percentatges que acredita ell personalment).


Josh Nebo és un dels pivots més rellevants de l’Eurolliga. Les seves capacitats físiques, espectacularitat en el joc i consistència han cridat l’atenció dins d’un pobre Zalgiris. Els lituans han trobat en ell un fil d’esperança de cara a una futura recuperació. El pivot nord-americà, que va tenir una actuació destacada fa dues setmanes en la victòria per 21 punts contra el Madrid (10 punts i 9 rebots), és un dels jugadors en els quals s’està basant la millora dels lituans en les darreres jornades, amb 3 victòries en els últims 4 partits. Els de Kaunas, ja sense opcions a Playoffs, volen continuar donant guerra de la mà del seu pivot de moda. Aquest mateix divendres, reben la visita del líder Barça, on es retrobaran amb un vell conegut, el llegendari Sarunas Jasikevicius. Els de Kaunas buscaran la sorpresa, i Nebo serà un dels noms del partit. De segur que hi ha diversos equips amb el seu nom marcat en vermell a la llibreta, ja que Josh Nebo és un dels jugadors a seguir d’aquesta Eurolliga.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a EUROLLIGA

Tradueix »