Connecta amb nosaltres

EUROLLIGA

La radiografia: Mario Hezonja

Mario Hezonja està consolidant-se al primer nivell de l’Eurolliga. Ho analitzem.

Comparteix

La radiografia: Mario Hezonja

SuperMario torna a casa. Aquest dimecres, el crack croat torna al Palau després de 6 anys en un moment de forma dolç, convertit en un dels grans referents de l’actual quart classificat de l’Eurolliga, el sorprenent Unics Kazan. Hezonja va marxar del Barça amb només 20 anys per posar rumb a l’NBA, esperançat d’aconseguir complir les altíssimes expectatives que estaven posades sobre ell. Als Estats Units no va acabar mai de fer-se un lloc, i al març d’aquest mateix any va decidir tornar a l’Eurolliga de la mà de l’altre club del seu cor, el Panathinaikos. Allà, va disputar 8 partits (a l’Eurolliga) que es van saldar amb dues victòries i sis derrotes pels grecs, que tot i així van voler renovar-lo. Els rumors d’un retorn a Barcelona van ser constants, però finalment el club blaugrana va decidir no exercir els drets que tenia sobre el croat i deixar-lo escapar. Enrabiat, va signar per l’Unics, un projecte nouvingut a l’Eurolliga (després de 4 temporades a l’Eurocup). Els russos, que estaven formant una plantilla amb molt talent, van apostar per Hezonja perquè fos el pal de paller del seu projecte. Els dubtes sobre el seu rendiment, en una plantilla de qualitat però amb diverses personalitats imprevisibles, eren reals, però SuperMario s’està encarregant de callar als més escèptics i demostrar que és un dels grans exteriors de l’Eurolliga.

En aquesta nova secció, “La Radiografia”, analitzarem setmanalment un dels talents de l’Eurolliga, endinsant-nos en els números i les característiques del jugador en qüestió. Una anàlisi que pretén ser el més complet possible, per posar l’ull en el talent i analitzar els grans jugadors que juguen al vell continent.

Perfil ofensiu

És complicat, avui en dia, descobrir quin tipus de jugador és Mario Hezonja, a qui tothom ja coneix. El croat és un aler alt (203 cm), que combina una capacitat física bestial amb un talent innegable. SuperMario és un exterior que per les seves qualitats també pot jugar com a ‘4’. És un jugador que pot tenir diversos rols sobre la pista, ja que es troba còmode amb la pilota a les mans, però també és capaç de viure sense ella, donant el protagonisme ofensiu a un altre exterior i limitant-se a executar el rol de finalitzador.

Amb la pilota a les mans, Hezonja és un aler amb capacitat de generar des del bot, amb una correcta lectura dels bloquejos directes, i amb una gran potència per a atacar la cistella. Per altra banda, també ha demostrat al llarg de la seva carrera tenir bona mà des de la mitja i la llarga distància, ja sigui finalitzant en Spot Up (rebre i tirar) o generant-se el seu propi llançament sobre bot. Podríem dir que és, en essència, un jugador total, l’exterior més complet i amb més condicions per brillar de tota Europa.

El seu taló d’Aquil·les, a part de la seva complicada personalitat, ha estat la regularitat. Al Barça, tot i tenir un rol creixent amb el pas dels anys, mai va acabar de trobar una regularitat òptima en el seu rendiment. Va tenir pics de forma altíssims en partits determinats, però no va arribar a ser mai un jugador cabdal pels plans de Xavi Pascual. A l’NBA, es creia que trobaria aquesta regularitat, però el problema va anar a més. Mai va trobar el seu lloc a l’altra banda de l’Atlàntic. El seu retorn a Europa li ha servit, fins ara, per començar a canviar aquesta mancança que l’ha perseguit sempre al llarg de la seva carrera. La mostra de partits, però, encara és petita, i necessita seguir brillant com fins ara per acabar d’acallar als crítics. Té 26 anys i una carrera per davant per aconseguir-ho.

El talent en números

Mario Hezonja està fent una grandíssima temporada a les files de l’Unics Kazan. Els números així ho avalen. El croat està signant 14’3 punts, 5’6 rebots i 1’6 assistències en més de 28 minuts per partit a l’Eurolliga. Els percentatges, a més, no són dolents: 57% en tirs de 2 (career-high) i 31% en triples. En la recent ratxa dels russos, a més, ha millorat prestacions: en els darrers 6 partits de l’Unics (5 victòries i 1 derrota), ha aportat 17 punts, amb un 61% en tirs de 2 i un 38% en triples, 6’5 rebots i 2’6 assistències. Aquests grans números que està acreditant a l’Eurolliga els millora a la VTB, la lliga russa, on està signant 17’1 punts, 6’1 rebots i 2’9 assistències, amb un bon 60% en tirs de 2. A la VTB, però, ha de millorar el 20% d’encert que està tenint des del triple.

El llançament de 3 està sent el seu gran deure en aquesta temporada, ja que tot i millorar els percentatges en les darreres setmanes, la seva aportació exterior encara no és suficient per a un jugador del seu calibre. Si estabilitza el seu encert des del triple en unes xifres que s’acostin al 40% d’encert, estaríem parlant d’un jugador pràcticament impossible d’aturar, ja que en la resta de facetes, Hezonja està rendint a un nivell superb.

Carta de tir de Mario Hezonja | Basket News

Carta de tir de Mario Hezonja | Basket News

En l’àmbit ofensiu, SuperMario està sent un jugador utilitzat en moltes situacions diferents per part de Perasovic. En situacions de transició, siguin atacs a camp obert o situacions d’atacs ràpids, Hezonja s’està sentint molt còmode. És el tipus de jugada que li suposa un volum de llançament més elevat (fins a 2’4 possessions per partit, 16% del total), i està anotant 1’18 punts per cada possessió que assumeix. Igual que ho ha estat al llarg de la seva carrera, croat segueix sent mortífer en transició. Una faceta on també està rendint molt bé és en els llançaments sortint de bloqueig indirecte (Screen Offs), que li suposen 2’1 possessions per partit i anota 1’3 punts per possessió. Respecte a les finalitzacions sobre bloqueig directe, Mario està sent un jugador funcional i efectiu, però no tot el que podria ser-ho. Anota 1’07 punts per cada possessió sobre un 14% de volum.

Pel que respecta al joc al pal baix, Hezonja aprofita la seva capacitat física per finalitzar amb comoditat, però encara li falta millorar l’efectivitat. Al pal baix anota 0’98 punts per cada possessió que intenta, respecte a 1’6 possessions per partit. On ha de millorar clarament és en dues situacions concretes: el Catch & Shoot i les situacions d’aclarit. Pel que fa a les situacions de rebre i tirar, el de Dubrovnik està anotant només 0’82 punts per cada possessió sobre un 15% de volum, números que van lligats als baixos percentatges des del triple que està tenint. Pel que fa als aclarits (Isolations) anota 0’84 punts sobre 1’6 possessions per partit. Números molt millorables per un jugador del seu talent i les seves capacitats per l’1 contra 1.

En línies generals, però, els seus números ofensius són positius i el cataloguen com un jugador molt complet, capaç d’anotar des de diverses situacions. Respecte a la tipologia de llançaments que pren, els números deixen clar que és un jugador a qui li agrada generar-se el seu tir per penetrar o anotar de mitja distància (només un 33% dels tirs de 2 que fa són assistits per un company). D’altra banda, a l’hora de llançar de 3, prefereix que sigui en situacions assistides, sense haver-se de generar ell mateix el seu propi llançament (un 73% dels triples que llança són assistits).

Hezonja, en l'àmplia victòria de l'Unics contra el CSKA | Euroleague Photo

Hezonja, en l’àmplia victòria de l’Unics contra el CSKA | Euroleague Photo

Perfil defensiu i rebotejador

Però Hezonja no està sent només una arma ofensiva brutal per l’Unics, sinó que també està sent un jugador important dins l’esquema defensiu de Perasovic. El croat aprofita les seves capacitats físiques i una voluntat que poques vegades abans s’havia vist en la seva carrera per ser un valor defensiu pels russos. SuperMario està perfectament integrat en la defensa de canvis que realitza sovint el tècnic croat, compatriota d’Hezonja, aprofitant que compta amb una plantilla de gran envergadura. Compleix quan li toca defensar a jugadors exteriors, i es destaca quan li toca emparellar-se amb interiors en el canvi d’assignació, aprofitant la seva potència física.

Els seus números defensius són més que correctes. Habitualment allunyat de defensar al generador amb pilota rival, la situació que més ha de defensar Hezonja és el Catch & Shoot del seu atacant (18% de volum). Sol arribar a puntejar bé els llançaments, ja que només li anoten 0’9 punts per possessió en aquestes situacions. Pel que fa a situacions de defensa sobre pilota, no es destaca especialment, però tampoc acredita mals números. Defensant finalitzacions de Pick & Roll, Hezonja rep 1 punt per possessió del seu atacant sobre un 10% de volum, mentre que en situacions d’aclarits ha de millorar els 1’25 punts que rep en un 9% de volum. On més destaca el croat és en les situacions on ha d’utilitzar més el seu físic, ja sigui en jugades al pal baix o en situacions de close-out defensiu. Hezonja està defensant bé als interiors en situacions de pal baix, rebent només 0’76 punts per possessió respecte a un 12% de volum. Per altra banda, surt molt bé a aturar situacions de rebre i botar (Catch & Drive) realitzant close-outs de ràpids i efectius, ja que rep només 0’73 punts per possessió en aquestes situacions (12% de volum).

On també es destaca Mario Hezonja és en l’àmbit rebotejador. L’aler croat està realitzant gairebé 6 captures per partit entre Eurolliga i VTB, la gran majoria d’elles defensives. Hezonja és l’exterior que més rebots per partit captura de l’Eurolliga, seguit de prop pel baskonista Sedekerskis (5’6 captures Mario i 5’4 Tadas). Pel que fa a rebots defensius, el croat és el segon millor jugador de tota la competició en aquesta faceta, només per darrere del seu ex-company Papagiannis. Mario captura 5’2 rebots defensius per només 0’4 ofensius. A Hezonja li agrada carregar el rebot defensiu per sortir botant ell mateix cap a la pista rival, i així començar l’atac sent el protagonista amb pilota. Una situació similar a la que es veu al Barça amb Mirotic.

Incidència en el joc de l’equip

L’impacte que té Hezonja sobre el joc de l’Unics és, en línies generals, positiu. L’equip rus millora en diversos aspectes ofensius claus quan el croat es troba a pista. Quan Hezonja juga, l’Unics té un 56% d’encert en tirs de 2, mentre que la xifra baixa fins al 47% quan ell no es troba a pista. Per altra banda, l’equip conserva millor la pilota els minuts que el SuperMario està a pista. El percentatge de pilotes perdudes de l’equip baixa lleugerament del 17% a 16% quan ell és a pista. Per contra, el percentatge de triples dels russos baixa quan Hezonja juga (40% quan no juga i 37% quan està a pista). També baixa el percentatge de cistelles assistides, d’un 62% quan no juga a un 53% quan està a pista. L’Unics circula més la pilota quan el croat està a la banqueta, encara que l’encert no sigui major. En línies generals, a l’equip li costa una mica més anotar els minuts que Hezonja juga que els que no, doncs el rating ofensiu de l’equip és de 110 punts per cada 100 possessions jugades, mentre que quan el croat és a pista baixa fins als 106 (tot i que no és una mala xifra).

Per altra banda, el de Dubrovnik també sol tenir un impacte positiu en la defensa dels russos, que són més sòlids amb ell a pista. L’Unics concedeix 101 punts per cada 100 possessions jugades a l’Eurolliga. Xifra que baixa quan Hezonja es troba a pista fins als 96’6. El rating defensiu dels russos és boníssim, i amb el croat a pista són pràcticament un mur. El percentatge de triples dels rivals els minuts que SuperMario juga és força baix (28%), xifra que puja quan es troba a la banqueta (34%). A més, el percentatge de cistelles assistides rivals també puja quan Hezonja no està a pista (55% per 53%). També és més alt el percentatge de pilotes perdudes rivals amb ell a pista (18’5%) que quan no juga (17%). Per contra, el percentatge de 2 del contrari és més alt quan l’ex-blaugrana juga (56% a 50%).

Sorprenentment, es podria dir que l’impacte d’Hezonja sobre el joc de l’Unics és més positiu en l’àmbit defensiu que en l’ofensiu.

Hezonja i Vorontsévich | Euroleague Photo

Hezonja i Vorontsévich | Euroleague Photo

Hezonja, jugador clutch

Que a SuperMario li agraden els finals ajustats és un fet que sap qualsevol aficionat al bàsquet. El croat és un jugador que creix a mesura que avança el partit i li agrada ser el factor decisiu en el tram final, sobretot al darrer quart. Aquesta temporada, els números ho confirmen més que mai. Hezonja anota 4’5 punts per partit en els quarts quarts. El darrer quart és el període en el qual més punts anota (seguit del tercer quart amb 4 punts). Sorprenentment, és el quart en el qual té un USG més baix (percentatge de llançaments d’un jugador respecte el total de l’equip), amb un 22%. Aquest fet demostra que el croat optimitza millor que mai els seus llançaments en el darrer període. Durant els 3 primers quarts de partit, Hezonja promitja un 56% en tirs de prop de cistella (25/44), un 50% en tirs de mitja distància (12/24) i un 32% en triples (19/58). En el darrer quart, ataca molt més la cistella i aconsegueix un brutal 84% en tirs de prop de cistella (16/19). Per contra, baixa percentatges en tirs de mitja distància (33%, 3/9), i puja lleugerament en triples (33%, 7/21). En el tram final de partit, el croat interioritza molt més el seu joc, assegurant cistelles amb bones penetracions.

Al darrer quart el croat també es troba més lúcid a l’hora d’assistir als companys. Hezonja té una ràtio d’assistències/pèrdues de 0’9 als tres primers períodes, una ràtio força baixa (perd més pilotes que assistències dóna). Al quart període, però, la ràtio puja fins a 2’0, fet que significa que SuperMario fa dues assistències per cada pilota que perd en aquest tram de partit. A més, l’equip nota moltíssim l’impacte positiu del croat al darrer període. Amb ell a pista, l’Unics té un ± de +84, una xifra altíssima. En els tres primers quarts, amb Hezonja a pista, els russos tenen un +24, xifres positives però molt més baixes que en el quart període.


Mario Hezonja està en forma. L’ex-blaugrana és el líder ofensiu d’una de les grans revelacions del que va de temporada, l’Unics Kazan de Velimir Perasovic. L’equip rus està en ratxa i bona part de la culpa la té el crack croat. Acompanyat de generadors del nivell de Lorenzo Brown i Isaiah Canaan, està sabent adoptar un rol de generador secundari, creixent amb el pas dels minuts fins a fer-se clau en els trams finals de partit. Integrat de ple en l’exitós engranatge defensiu de l’Unics, està encaixant bé en la defensa de canvis que proposen els russos. SuperMario està rendint millor que mai tant en atac com en defensa, convertint-se en un jugador total. Serà capaç de liderar el projecte de l’Unics Kazan fins als Playoffs? El primer pas, aquesta mateixa nit al Palau.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a EUROLLIGA

Tradueix »