Connecta amb nosaltres

EUROLLIGA

La radiografia: Sasha Vezenkov

Analitzem el rendiment de Sasha Vezenkov. Clau per l’èxit d’Olympiacos.

Comparteix

La radiografia: Sasha Vezenkov

Aleksandr “Sasha” Vezenkov (1995, Nicoisia, jugador de l’Olympiakos) és un dels grans noms propis del que portem de temporada. Aler-pivot de 206 centímetres i 102 kg de pes, el jugador búlgar -tot i que també té la nacionalitat grega- és una de les raons per les quals el seu equip sigui tant amunt en la classificació. Podríem dir que ocupa el tercer lloc en el rànquing dels millors jugadors amb qui comparteix posició, doncs només té per sobre a Mirotic i a Shengelia, paraules majors.

Vezenkov ha fet el salt de qualitat que se li pressuposava quan el Barça va fitxar un talent jove que va enlluernar Grècia sent el màxim anotador de la lliga domèstica. Després de no cuallar al Barça (no el va ajudar conviure en els pitjors anys de la història del club) al 2018 el conjunt grec es  va fer amb els seus serveis. La 18-19 i la 19-20 van ser molt discretes i tot apuntava a que aquell gran jugador que prometia s’havia esfumat i la seva carrera només podia anar a pitjor, però d’ençà la temporada 2020-2021 el seu creixement ha estat exponencial. Ja la temporada passada va acabar jugant gairebé 24 minuts per partit amb 11,5 punts 5,4 rebots i un excels 43% sobre 4.4 intents en el triple. Tot i això, es veia que era un jugador de números buits, doncs no tenia un context favorable i, el més important, no tenia un equip competitiu. Aquest any, la cosa ha seguit anant cap amunt. Ja amb Dorsey, Fall, Walkup i Sloukas ell s’ha erigit com un altre pilar eclipsant a la rotació tota una llegenda com Printezis. Està vorejant els 29 minuts i anota gairebé 13 punts cada cop que salta al parquet, reboteja 5,4 vegades i està en el millor percentatge de la seva carrera en tirs de camp. A més, a Europa està llançant un 86% en tirs lliures, dada clau en un jugador que rep tantes faltes (2 per partit, moltes en acció de “and-one”).

Virtuts ofensives

Si en alguna cosa destaca Vezenkov, és en ser un arma perillosíssima en la vessant ofensiva. És el setè en valoració del continent i el dissetè d’Europa en anotació. En un equip amb tant de talent en la generació (Sloukas, Dorsey, Walkup) el perfil de Sasha entenent l’spacing i no només aportant des del “spot up” és or pur. El punt d’inflexió a la carrera de Vezenkov és el salt dimensional en el seu joc. Ha tornat a la seva essència a l’ARIS per diversificar molt més els seus recursos. Es sent molt còmode en l’execució ja que té una de les mecàniques més ràpides d’Europa. A més, té una lectura privilegiada de com atacar el close out del rival quan el surt a puntejar per trencar i penetrar cap a dins. Un cop ataca cistella té una gran habilitat en el “floater” amb el seu canell esquerre i no fuig del contacte. Un altre dels aspectes importants en Vezenkov és la transició. Olympiakos ha fitxat a Dorsey, un jugador que se sent comodíssim a altes revolucions i que ha trobat en Vezenkov un soci genial. El búlgar A més, ha fet un canvi físic i el seu tren inferior és més potent. Reboteja molt bé i és capaç de beneficiar-se del contacte per treure el 2+1 i donar continuïtat a moltes accions del seu equip que no acaben en cistella.

En aquest tall podem apreciar els grans trets forts de Sasha Vezenkov: transició, domini del floater, excel·lent lectura d’atac del close out, domini de la seva mà esquerra i especialista des de les cantonades.

Les xifres de Vezenkov

Com ja hem mencionat prèviament, la seva carta numèrica és de 12,7 pts, 5,5 reb i 1,6 assistències, dada que ens indica que Vezenkov és ja un dels millors interiors d’Europa. A més, el seu net rating ofensiu és de 137,2 (tot i que ja sabem que a la pista juguen quatre jugadors més, insistir en que Vezenkov millora les possessions pel fet de saber col·locar-se en l’espai just per obrir camí als companys i generar una línia de passada). A més, el fet de ser un gran rebotejador ajuda en termes de sortir en transició i amb ell a pista Olympiakos reboteja força més que quan està assegut. La seva carta de tir és força impactant: té un 76% en tirs dins la zona, gran indicador de la sensibilitat del seu canell. Domina els ganxos i les safates com pocs jugadors de la seva envergadura. A més -i com a peculiaritat- se sent molt més còmode sense fer servir el taulell.

Fixem-nos ara en la seva carta de tir (FONT: Basketnews).

Primer, se’ns fa cridaner que tot i ser un gran anotador en el seu radi d’acció a la zona, a la part dreta el percentatge cau en picat. I és que Vezenkov, a diferència d’altres jugadors com poden ser els propis Mirotic o Shengelia, no té un domini de la seva ma no hàbil, fet que el penalitza en algunes situacions de cara a poder sortir a finalitzar de dretes. També salta a la vista la diferència en els percentatges des de segons quina zona del 6,75. I aquí ens hem de remuntar al paràgraf anterior: ell se sent còmode i poderós atacant les penetracions des dels angles de 45 graus, d’aquí venen els baixíssims percentatges en aquestes zones. En canvi, a les cantonades i des del frontal el seu percentatge és excels. És a dir: és prou intel·ligent com per saber quan executar i quan atacar el bot per donar continuïtat a la jugada. Aquesta millora en la lectura dels espais també s’exemplifica amb la següent dada: el 74% dels tirs de dos de Vezenkov eren assistits l’any passat mentre que aquest any només ho són el 61%. Ha guanyat en autonomia i capacitat d’anotació.

FONT: PivotAnalsis

Consolidació a l’elit

S’està parlant molt -i amb raó- dels altres jugadors de l’equip grec, però la veritat és que la temporada de Vezenkov està per incloure’l en una discussió de l’All-Euroleague en la posició de “forward”, ja que en moments ha jugat de “3” tot i no ser habitual ja que ell fa parella interior o bé amb Fall o bé amb Hassan Martin. La realitat és que l’ex del Barça ja és una peça estructural d’un dels equips capdavanters i que, si bé d’entrada no és un ferm candidat a la F4 de Colònia, sí ho és per ser al mateix grup del Zenit com a equips que poden donar un ensurt als grans en una eliminatòria de Play-Off. Als seus 26 anys, Vezenkov encara no ha fet el més difícil, que no és ser-hi, sinó quedar-s’hi. Se sent important i no defuig responsabilitats en moments calents de partits. Parlant clar: Sasha Vezenkov no és gaire lluny de ser una de les estrelles del bàsquet europeu.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a EUROLLIGA

Tradueix »