Connecta amb nosaltres

EUROLLIGA

La radiografia: Steven Enoch

Enoch està sent un dels pivots més destacats d’aquesta Eurolliga. Analitzem la seva temporada.

Comparteix

La radiografia: Steven Enoch

Nascut a Norwalk, Connecticut, l’any 1997, als seus 24 anys Steven Enoch està sent un dels interiors més destacats de l’Eurolliga la present temporada. El pivot nord-americà, que ja va ser un dels grans descobriments de la lliga ACB la temporada passada amb l’Obradoiro, va arribar aquest mateix estiu al Baskonia amb la intenció de fer-se un lloc entre els millors interiors del vell continent. Fins al moment, Enoch està sent un dels millors jugadors de l’equip baskonista i ja s’està donant a conèixer entre els aficionats del bàsquet europeu. El cert és que, després d’un inici de temporada on no disputava gaires minuts, superat en la rotació per Landry Nnoko, amb l’arribada de Neven Spahija els papers es van canviar fins a acabar amb la sortida del pivot camerunès destí Burgos.

Les seves darreres exhibicions en els tres partits disputats contra el Barça (22 punts, 8 rebots i 35 de valoració; 23 punts, 6 rebots i 27 de valoració; i 13 punts, 10 rebots i 25 de valoració), l’han posat al focus de totes les mirades de l’afició baskonista les darreres setmanes. Amb només 24 anys, el seu futur dins del món del bàsquet és molt prometedor, i a “La Radiografia”, analitzarem l’estil de joc d’un dels pivots de moda del bàsquet europeu. Posem la lupa a la temporada d’Steven Enoch.

Perfil ofensiu

Steven Enoch és un pivot modern, un jugador que combina una capacitat física bestial amb la d’anotar en diverses situacions del joc molt interessant. Es podria catalogar al nord-americà com un pivot molt complet en atac, sens dubte, un gran anotador a la posició de ‘5’. Enoch és, en essència, un finalitzador amb capacitat per llançar de la curta, la mitja i, fins i tot, de la llarga distància. El tir exterior, però, encara l’ha d’acabar de polir, ja que fins al moment des de la seva arribada a Europa presenta bons percentatges, però el seu volum és relativament baix. Pel que fa al joc d’esquena a cistella, al pal baix, no és avui en dia un jugador especialment productiu, però té bones capacitats i tacte per acabar convertint-se en un jugador a tenir en compte.

Als seus 24 anys, Enoch mostra unes condicions espectaculars, ja que combina una capacitat física envejable (és un jugador fort, ràpid per la seva posició i amb bona potència de salt), amb unes bones capacitats tècniques i cada cop més bona mà. Així i tot, encara ha de consolidar algunes facetes del seu joc, com són el llançament de mitja i llarga distància, i també el joc de peus. Per la resta, Enoch és un jugador amb unes capacitats bestials i una facilitat anotadora a tenir molt en compte.

El seu joc en números

Tal com hem mencionat anteriorment i a causa de les seves bones capacitats anotadores, Steven Enoch és un pivot a qui els seus entrenadors volen treure tot el profit quan es troba a pista. Per aquest motiu, el nord-americà té més d’un 23% d’USG, que és el percentatge de tirs del jugador respecte el total de l’equip. Aquesta xifra és força alta per un pivot, ja que en el bàsquet actual els jugadors que absorbeixen més pilota solen ser els exteriors. Per posar-ho en context, els companys que ha tingut aquesta temporada a la posició, Costello i Nnoko, tenen un 19% i 17%, respectivament, en aquesta estadística. El pivot baskonista presenta números d’USG superiors als d’altres grans pivots de la competició com poden ser Vesely (22%), Tavares (19%), Milutinov (18%), Voigtmann (19%) o Poirier (20%). Només un jugador de la utilitat de Brandon Davies (29%), presenta una xifra superior a la d’Enoch, símptoma que és un jugador molt buscat dins l’engranatge baskonista.

Pel que respecta als percentatges de llançament, Enoch domina pràcticament tots els plans d’anotació, la qual cosa el converteix en un anotador molt complet. En el que va d’Eurolliga, el nord-americà ha anotat 30 dels 36 llançaments de sota cistella (83’3% d’encert) i 31 de 65 en tirs de prop de cistella (47’7%). Aquestes dades, molt positives, demostren el domini del jugador en situacions de finalització. Pel que respecta als llançaments més llunyans, Enoch ha anotat 8 dels 15 tirs de mitja distància que ha intentat (53’3%) i 6 de 12 en triples (50%). El volum de llançament exterior del pivot no és especialment elevat, ja que en 18 partits ha llançat 27 tirs de la mitja i la llarga distància (1’5 tirs per partit). Encara ha de guanyar volum de llançament en aquestes situacions, però aquest fet demostra que té una bona selecció de tir, i l’encert que acredita és una bona mostra d’això.

Carta de tir d'Steven Enoch | Basket News

Carta de tir d’Steven Enoch | Basket News

Endinsant-nos més en les característiques del seu joc ofensiu, trobem diverses estadístiques que retracten bé la seva forma de jugar i de com el busca el Baskonia. Tot i no ser un especialista, ni de bon tros, la situació més habitual del joc d’Enoch és el pal baix. Allà, el nord-americà llança un 29% del volum total dels seus tirs (1’8 possessions per partit), anotant 0’83 punts per possessió. La xifra no és massa alta, la qual cosa demostra que Enoch encara ha de perfeccionar el seu joc de peus, i el Baskonia faria bé de buscar-lo més en altres situacions on és més productiu. Per altra banda, és un jugador molt més determinant finalitzant possessions com a continuador de bloc directe, on anota 1’54 punts per possessió respecte a un 18% de volum (1’1 possessions per partit). També és determinant en situacions de talls a cistella, on anota 1’3 punts per possessió d’un 18% del seu volum de tir total.

Pel que fa al llançament exterior, com hem pogut veure en les xifres anteriors, no són situacions on el seu volum sigui elevat, tot i que presenta bons números d’encert. Les situacions de Pick & Pop representen un 10% del volum de llançament d’Enoch (0’6 tirs per partit), anotant 1’14 punts per possessió. Les de Catch & Shoot (rebre i llançar) representen un pobre 4% del volum de tir del pivot (0’3 tirs per partit). Així i tot, anota 1’33 punts per partit, mostrant-se com un jugador fiable quan ho intenta. Aquests números ens indiquen que seria bo que el Baskonia aprofités més aquesta capacitat d’obrir-se d’Enoch, per trobar-lo en situacions còmodes de tir. L’enorme quantitat de tiradors que té l’equip baskonista (Giedraitis, Fontecchio, Marinkovic, Costello, Granger, etc.), deixa a Enoch amb poques opcions de tir exterior i amb més espai per aprofitar les zones interiors.

Enoch bloqueja el rebot a Bolomboy | Euroleague Photo

Enoch bloqueja el rebot a Bolomboy | Euroleague Photo

Perfil defensiu i rebotejador

Si bé Steven Enoch és un jugador molt important en atac, en defensa encara té certes llacunes que ha de millorar. El nord-americà és un pivot amb unes condicions per brillar enormes, però en alguns moments acusa certa falta d’intensitat i posicionament tàctic. El baskonista ha de treballar alguns aspectes del seu joc per convertir-se en un gran defensor interior, ja que les seves condicions físiques fan indicar que és un jugador amb capacitat per a aconseguir-ho.

Els seus números defensius indiquen moltes coses de les seves característiques sobre la pista. El tipus de jugades que més li toca defensar són les caigudes dels pivots en Pick & Roll. Aquestes situacions engloben el 18% de les defenses d’Enoch (1’1 possessió per partit) i li anoten 1’15 punts per possessió. No és una mala xifra, però podria ser millor. El baskonista és un bon defensor de situacions interiors al pal baix, amb capacitat per millorar molt més. Allà, es produeixen un 14% de les seves defenses (0’9 possessions per partit) i li anoten 1’05 punts per possessió. Pel que fa a la defensa dels talls, Enoch encara ha de millorar el posicionament tàctic per no empassar-se’ls. En aquestes situacions, li anoten 1’31 punts per possessió respecte a un 9% de volum (0’6 per partit).

En la defensa de situacions més exteriors, Enoch presenta números decents gràcies a la seva velocitat i capacitat física per defensar jugadors de tota classe. Respecte a les situacions de Catch & Shoot, engloben un 13% de les seves defenses i només li anoten 0’94 punts per possessió en aquestes situacions. És un jugador que surt a puntejar agressiu i permet pocs punts exteriors. Per altra banda, la defensa de canvis que està tan de moda ara mateix al bàsquet europeu també té influència en les seves defenses. Enoch es queda sovint amb el ball-handler rival en situacions de Pick & Roll, i és una situació en la qual encara ha de millorar la seva defensa: rep 1’25 punts per possessió respecte a un 8% de volum. En canvi, on demostra les seves capacitats físiques per defensar bé als exteriors és en les situacions d’aclarits (Isolations), en les quals només rep 0’82 punts per possessió respecte a un 7% de volum. En defensa, doncs, queda clar que és un jugador amb un rendiment dispar. Té unes condicions enormes, però encara ha de millorar certs aspectes d’aquesta faceta del seu joc.

Pel que fa al rebot, aquesta és la característica més destacada d’Steven Enoch. El pivot és un dels grans jugadors de l’Eurolliga en aquesta faceta del joc. Enoch és el novè màxim rebotejador de la competició, amb 6 captures per partit. Pel que fa a rebots per minut, el baskonista és el cinquè de tota l’Eurolliga, amb 12 captures per cada 40 minuts de joc. El pivot de Connecticut és un millor rebotejador defensiu que ofensiu. En atac, és el 28è jugador en rebots ofensius per minut de joc. En canvi, Enoch és el millor jugador de tota l’Eurolliga en rebots defensius per minut. Captura 8’7 rebots defensius per cada 40 minuts. No és casualitat, doncs, que ja hagi aconseguit 4 dobles-dobles en el que va de competició. Enoch és tot un especialista en aquesta faceta i va cada cop a millor.

El canvi d’entrenador, clau

No es pot entendre el rendiment de la temporada d’Enoch sense el canvi d’entrenador que va patir el Baskonia el passat mes de novembre. La primera fase de la temporada del pivot, igual que la de tot l’equip baskonista, va ser força complicada. Enoch jugava pocs minuts amb Ivanovic, però des de l’arribada d’Spahija el seu rol ha canviat molt. El partit contra el Barça, en el tram final de l’etapa Ivanovic (derrota per 93-67, però 22 punts i 35 de valoració del pivot), va servir per començar a canviar aquesta dinàmica i la falta de minuts de l’americà. Amb Neven Spahija, Enoch ha estat important des del primer dia. Des de l’arribada de l’entrenador croat, el partit que menys minuts ha disputat Enoch han estat 21. Amb Dusko, la mitjana de minuts d’Enoch era de 13 a l’ACB i 14 a l’Eurolliga. Amb Spahija, l’interior disputa 26 minuts per partit a l’Eurolliga i més de 24 a l’ACB. Pràcticament el doble de minuts per partit.

Així com el seu minutatge ha canviat, els seus números s’han vist molt maximitzats. Amb Ivanovic, el pivot anotava 7’8 punts per partit, 3’7 rebots amb un 59% en tirs de 2 (26/44) i un 33% en triples (2/6) a l’Eurolliga. A l’ACB, els seus números eren de 6’6 punts per partit, 2’8 rebots, 67% en tirs de 2 (23/34) i 50% en triples (2/4). Els números, tenint en compte els pocs minuts que jugaven, eren molt positius. Amb Spahija, igual que dobla els minuts, Enoch dobla els seus números. A l’Eurolliga anota 12’4 punts per partit, captura 8’2 rebots, i anota amb un 59% en tirs de 2 (43/72) i un 66% en triples (4/6). A l’ACB, els seus números són també de 12’4 punts per partit, 4’6 rebots, 57% en tirs de 2 (19/33) i 66% en triples (4/6). Tenint en compte la diferència de minuts, la realitat és que tant amb un entrenador com amb l’altre, els seus números per minut són molt similars.

El que ha canviat força d’un entrenador a l’altre és el percentatge d’USG. Amb Ivanovic, l’USG d’Enoch a pista era del 29%, una xifra altíssima per un pivot. Amb Spahija, el seu USG és d’un 21%, una bona xifra però força inferior. El rol que tenia Enoch amb Dusko era el d’un pivot de pocs minuts, però d’extrema utilització sobre la pista. Amb Spahija, tot i tenir també un gran protagonisme, la major quantitat de minuts s’ha traduït amb una menor utilització. Per altra banda, Ivanovic tenia a Enoch com un finalitzador pur. El 85% de tirs de 2 del pivot sota la direcció del tècnic montenegrí eren via assistència prèvia. En canvi, amb Spahija, un 67% dels tirs de 2 d’Enoch són assistits. El rol del pivot americà continua sent essencialment el d’un finalitzador, però a poc a poc es va consolidant més a l’hora de crear-se el seu propi llançament al pal baix.

Steven Enoch | Euroleague Photo

Steven Enoch | Euroleague Photo

Incidència en el joc de l’equip

Fins a l’arribada de Neven Spahija, Enoch era el pivot suplent de Landry Nnoko. Amb el tècnic croat, els papers es van canviar i el Baskonia ho ha agraït. El cert és que l’impacte en el joc del pivot americà és força positiu dins l’engranatge baskonista. Amb ell sobre la pista, el Baskonia té un rating ofensiu (punts per cada 100 possessions) de 114. En canvi, els minuts en els quals el pivot de Norwalk es troba a la banqueta, el rating ofensiu baskonista és de 102. Dit amb altres paraules, l’equip vitorià té més facilitat anotadora quan Enoch es troba a pista. Pel que fa a la defensa, amb Enoch sobre el parquet el rating defensiu baskonista és de 118 punts. Quan el pivot està a la banqueta, el rating és de 117’5. Les xifres són pràcticament idèntiques i demostren que la presència d’Enoch sobre la pista no varia les capacitats defensives dels vitorians.

Per detallar més aquestes estadístiques, cal destacar que l’equip baskonista circula millor la pilota amb el pivot sobre la pista. Quan Enoch juga, el percentatge de cistelles assistides dels d’Spahija és d’un 63’3%, mentre que quan no ho fa la xifra baixa fins al 56’7%. Per altra banda, el percentatge de pilotes perdudes puja quan el jugador està a la banqueta. Amb Enoch, el percentatge és d’un 15%, mentre que sense ell la xifra puja fins al 17%. Amb el pivot americà sobre la pista també pugen els percentatges d’encert vitorià. Els minuts en els quals Enoch es troba a pista, el Baskonia llança un 51’4% en tirs de 2 i un 38’2% en triples, mentre que quan no juga els percentatges són d’un 49% en tirs de 2 i un 28’3% en triples.

El seu impacte defensiu, en canvi, és una mica més dispar. Els rivals circulen millor la pilota els minuts que Enoch està a pista (58% de cistelles assistides i 11’5% de pèrdues, contra 57% d’assistències i 14% de pèrdues). D’altra banda, els percentatges d’encert rivals no varien massa. Amb Enoch sobre el parquet, els contraris anoten un 51% dels tirs de 2 i un 36% en triples, mentre que quan el pivot no juga els números són del 53% i el 34%, respectivament. D’aquestes xifres es pot extreure que Enoch no té un impacte real en la defensa del seu equip, mentre que en atac sí que suposa una millora important en el joc baskonista.


Steven Enoch és un d’aquells jugadors que tots els directors generals dels equips d’Eurolliga haurien de tenir marcats en vermell a la seva llibreta. Amb només 24 anys, la seva progressió és imparable i s’està catapultant com un dels pivots més destacats del panorama europeu. Amb unes capacitats físiques envejables, Enoch és un jugador molt potent ofensivament parlant i que cada cop va a millor. En defensa, encara ha de millorar certs aspectes, però mostra una progressió interessant. Tant ell com el Baskonia fa dues setmanes que no disputen cap partit, a causa de la incidència actual que està tenint la Covid-19 a totes les competicions. Aquest divendres, el nord-americà i el seu equip tornen a jugar. I ho fan ni més ni menys que al Wizink Center contra un Madrid en ratxa. Serà una bona prova per a seguir avaluant la seva progressió. Recordeu el seu nom: Steven Enoch.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a EUROLLIGA

Tradueix »