Connecta amb nosaltres

BARÇA

Laprovittola ja és blaugrana. Com encaixarà amb Jasikevicius?

Laprovittola ja és del Barça. El fitxatge del base argentí crea discrepàncies.

Comparteix

Laprovittola ja és blaugrana. Com encaixarà amb Jasikevicius?

1 de juliol. L’entorn blaugrana portava setmanes amb rumors sobre qui seria el suplent de Calathes per la propera temporada. Noms com Pangos, Walkup o Jovic havien sonat per a ocupar aquest lloc. El darrer nom en sortir a la palestra havia estat el de Chris Jones, que semblava que podia ser el definitiu. Però aquella mateixa calorosa tarda d’estiu saltava la bomba: l’escollit pel Barça per ser el nou base de la nau blaugrana era Nicolás Laprovittola. El base argentí, que s’acabava de desvincular del Madrid, era l’home escollit per acompanyar a Calathes i Jokubaitis (també fitxat aquest estiu) a la direcció de joc culer. Un mes més tard, el fitxatge ja és oficialment una realitat.

El fitxatge de Laprovittola no ha deixat indiferent a ningú. Des que a principis de juliol es va confirmar com el jugador escollit, les reaccions per part de l’afició blaugrana han estat molt dispars. Alguns afirmen que un jugador que fa tres temporades va ser MVP de la Lliga Endesa no li pot anar malament a un equip per a completar la rotació. Un suplent de luxe, diuen. A altres, entre els que m’incloc, no els convenç el perfil ni el nivell del jugador en una rotació com la blaugrana. El cert és que Laprovittola és un jugador peculiar, que sempre ha rendit en contexts específics en els quals ha assumit molta pilota i molt protagonisme. Al Barça, igual que al Madrid, no es preveu que tingui aquest rol.

Aquesta disparitat d’opinions ha confirmat el de Laprovittola com un fitxatge polèmic, també pel fet de venir de l’etern rival. Serà una bona peça de rotació per l’equip de Saras o fracassarà com a la resta de grans equips als quals ha estat? Ho analitzem en els propers paràgrafs.

Perfil anotador

Nico Laprovittola és un base amb força capacitat anotadora. No és un anotador pur, però és un jugador amb punts a les mans. El jugador argentí és, però, molt irregular en aquest aspecte del joc. Aquesta darrera temporada, amb el Madrid, ha acreditat 6’8 punts per partit amb un 43% en llançaments de 2 i un 34% en triples (percentatges força millorables). A l’ACB, per la seva banda, ha millorat bastant les seves prestacions, amb 9’5 punts per partit i uns més que interessants 48% en tirs de 2 i 42% en triples.

El nou fitxatge blaugrana és un base amb capacitat de dominar els tres plans d’anotació (prop de cistella, midrange i llarga distància), però amb molta irregularitat des de qualsevol de les 3 distàncies. Els seus percentatges van i venen, sense ser consistent en cap d’ells. Aquesta darrera temporada, per exemple, ha aconseguit un interessant 57% en tirs de prop de cistella, tenint en compte la dificultat d’algunes penetracions que intenta, però només un 27% en tirs de mitja distància, a més del ja esmentat 34% en triples.

La seva irregularitat anotadora es manifesta en números com els de la temporada 2019/20, la seva primera al Madrid. Els seus percentatges van ser totalment dispars depenent de la competició que jugava. En tirs de 2 va aconseguir un destacable 55% a l’Eurolliga i un molt fluix 32% a l’ACB.  Pel que fa als triples, els seus percentatges van ser totalment oposats. A l’Eurolliga va moure’s al voltant del 28%, una xifra molt pobra, mentre que a l’ACB va tenir un 45%.

El tipus de jugada que més utilitza Laprovittola per a intentar anotar és atacar la cistella des del Pick & Roll. Més d’un 45% del volum dels seus llançaments vénen d’aquestes situacions. A l’Eurolliga, però, és inconsistent, ja que només aconsegueix anotar 0’95 punts per cada possessió en aquest tipus de jugada. A l’ACB, en canvi, té més facilitat per arribar a situacions òptimes de tir des del 2×2 i anota 1’25 punts per possessió. L’argentí tampoc és un gran jugador atacant en situacions d’1×1 amb el defensor. Només un 10% del volum dels llançaments que intenta són en situacions d’aclarit i no sol trobar la cistella amb comoditat. Anota 0’83 punts per possessió a Eurolliga i només 0’42 punts a l’ACB.

Pel que fa a situacions de transicions ràpides, Laprovittola és un jugador que pot arribar a cistella amb relativa facilitat, aprofitant la seva intel·ligència. A l’Eurolliga, anota 1’05 punts per possessió i 1’53 en ACB, sobre un 8% de volum dels seus llançaments. És un jugador que es troba més còmode amb la pilota a les mans i no sol gaudir de jugades de bloquejos indirectes per a sortir a llançar. Els seus números en aquestes situacions són molt dispars, demostrant que no és un jugador acostumat a aquest tipus de jugada. A l’Eurolliga, anota uns baixíssims 0’38 punts per possessió, mentre que a l’ACB uns sorprenentment bons 1’4 punts, sobre un 4% de volum de tir.

Nico Laprovittola, amb la selecció argentina el passat Mundial 2019.

Nico Laprovittola, amb la selecció argentina el passat Mundial 2019.

On l’ex-madridista ha estat més consistent al llarg de la temporada ha estat en situacions de rebre i llançar, sense bloquejos pel mig (spot-up). Allà, l’argentí ha aconseguit uns destacables 1’35 punts per possessió a l’Eurolliga i 1’38 a l’ACB, sobre un 14% del volum total dels seus llançaments. Com hem observat en els seus números, aquesta darrera temporada hi ha hagut una gran diferència numèrica ofensiva de Laprovittola entre Eurolliga i ACB, sent un jugador destacat en competicions domèstiques i limitat en les europees.

Del nou fitxatge blaugrana no podem esperar que sigui un jugador especialista des de la llarga distància. Si algun culer espera que Laprovitola pal·liï la falta de llançament exterior de Calathes, l’argentí no és exactament el seu home. El nou base culer acredita un 31% en triples a l’Eurolliga, un 30% a l’Eurocup i un 39% en lligues nacionals al llarg de la seva carrera.

Perfil assistent

Si bé Laprovittola és irregular pel que fa a les diferents capacitats anotadores, l’argentí és un jugador amb bona capacitat per assistir als seus companys. Quan juga el Pick & Roll i no finalitza ell, sol tenir la pausa necessària per a aconseguir trobar als seus companys lliurats, sobretot a les continuacions dels homes grans, que són els més beneficiats de la seva presència.

Aquesta temporada a l’Eurolliga, Lapro ha acreditat 3’8 assistències per partit en 17 minuts de joc. Aquesta dada el converteix en el vuitè jugador de tota l’Eurolliga en assistències per minut jugat, amb 8’6 per cada 40 minuts. Només està per darrere de grans especialistes com Calathes, Pangos o el Chacho, i per davant, per exemple, de l’MVP Micic, que es troba en 20ena posició en aquesta categoria. D’altra banda, també es pot afirmar que l’argentí ha estat el jugador del Madrid amb més assistències per minut jugat aquesta temporada.

Per altra banda, encara que sovint pugui semblar que és un jugador que abusa massa de tenir la pilota a les mans i que això es tradueix en pèrdues, aquesta temporada ha acreditat una ràtio d’assistències/pèrdues molt positiva. Ha estat el novè jugador de tota l’Eurolliga en aquesta categoria, amb 3’8 assistències per 1’6 pèrdues per partit. A l’ACB, si contem només els jugadors que han disputat més de 10 partits aquesta temporada, és el 16è jugador de tota la competició en aquesta categoria.

Per finalitzar el perfil ofensiu del nou fitxatge blaugrana, val a dir que el seu impacte ofensiu sobre la pista és positiu pel seu equip. Aquesta darrera temporada, quan Laprovittola estava a pista, el Madrid anotava 116 punts per cada 100 possessions jugades. Quan l’argentí estava a la banqueta, n’anotaven 115. La diferència és pràcticament mínima, però aquesta dada revela que els blancs veien la cistella amb una mica més de facilitat quan Lapro es trobava a pista.

Perfil defensiu

No és cap secret que Laprovittola no és un bon defensor. El nou director blaugrana ni té les característiques físiques, ni té la dedicació per aconseguir tenir un impacte positiu en aquest costat de la pista. L’argentí no domina pràcticament cap faceta defensiva, més enllà de saber col·locar-se en certes accions per a posar la mà i robar alguna pilota. Lapro no és un gran defensor d’1×1, tot i que tampoc és la seva pitjor qualitat en aquesta faceta del joc. On més pateix l’argentí és en defenses de bloqueig directe, on és habitual veure’l quedar-se enganxat als bloquejos.

Aquesta poca qualitat per passar els bloquejos l’hem vist al Madrid darrerament, que des de la marxa de Campazzo no compta amb grans especialistes en la defensa sobre pilota. D’aquesta manera, Laprovittola és l’encarregat de defensar als bases rivals. Amb la selecció argentina, en canvi, estem podent veure en aquests Jocs Olímpics que el seleccionador Sergio Hernández l’allunya al màxim de la pilota. Com juga molts minuts acompanyat de Campazzo, és el Facu el que s’encarrega de defensar als bases rivals, mentre que Lapro s’encarrega dels escortes.

Numèricament, igual que en l’apartat ofensiu, el nou fitxatge blaugrana també mostra grans diferències de rendiment entre Eurolliga i ACB. Com hem mencionat, amb el Madrid, acostumat a defensar als bases rivals, prop d’un 40% del volum de jugades on es troba involucrat són defenses de Pick & Roll. En aquest tipus de jugades, a Eurolliga, el seu atacant li anota 1’17 punts per possessió mentre que a l’ACB, on el nivell és menor, el seu rendiment és destacable, rebent només 0’74 punts per possessió. Pel que fa a les defenses d’1c1 en situacions d’aclarits (ISO), es consolida com un defensor decent, rebent només 0’6 punts per possessió en qualsevol de les dues competicions. Tot i això, el volum d’aquest tipus de jugades en les que es troba involucrat és molt baix, només un 4% del total.

Allunyat de la pilota, tampoc presenta uns grans números com a defensor. En situacions de bloquejos indirectes, el jugador al qual defensa anota 1’45 punts per possessió a l’Eurolliga, mentre que a l’ACB la xifra baixa fins a 1’06, sobre un 8% de volum. Aquesta darrera dada tampoc és especialment dolenta, ja que s’ha de tenir en compte que la majoria de llançaments sobre bloquejos indirectes solen ser triples.

Així i tot, el seu impacte defensiu amb el Madrid ha estat negatiu. Quan ell es troba a pista, al Madrid li anotaven 116 punts per cada 100 possessions, mentre que quan Lapro descansava, li anotaven 113. La diferència no és abismal, però els blancs defensaven millor quan Laprovittola no estava a pista.

Laprovittola, defensat per Calathes en un Clàssic al Palau Blaugrana.

Laprovittola, defensat per Calathes en un Clàssic al Palau Blaugrana.

Rol del jugador

On més dubtes presenta el fitxatge de Laprovittola és en el rol que tindrà al club blaugrana. Al llarg de la seva carrera, als equips on el nou jugador culer ha rendit millor ha estat en conjunts on ha gaudit del rol d’estrella, amb molta pilota a les seves mans. Sense anar més lluny, els millors anys de la seva carrera han estat a l’Estudiantes, anotant 13’8 punts per partit la temporada 15/16 i la temporada i mitja que va estar a la Penya, on va anotar 17 punts de mitjana per partit i va guanyar l’MVP de la Lliga Endesa. Al Barça, es fa difícil pensar que tindrà un rol mitjanament protagonista, ja que sobre el paper tindrà a Calathes i Jokubaitis per davant. Igual que amb el Madrid, s’esperen d’ell minutatges no especialment elevats. A la seva etapa amb els blancs, la majoria de l’afició considera el seu pas per l’equip madridista com un fracàs.

D’aquesta manera, es pot afirmar que Laprovittola mai ha triomfat en equips de gran entitat, ja que no ho ha fet al Madrid, així com tampoc al Baskonia ni en el seu breu pas per l’NBA. Es fa difícil pensar que el jugador argentí gaudirà d’un rol amb el qual es pugui sentir d’allò més còmode sobre la pista, amb un rol protagonista i una elevada quota de pilota.

Encaix al Barça

Veient l’estil de joc de Laprovittola i pensant en el seu encaix al club blaugrana, d’entrada sorprèn que els catalans s’hagin desfet d’Heurtel per portar un jugador que compleix, més o menys, el mateix perfil de base. Tots dos jugadors són dos bases que se senten còmodes dins del caos, amb una gran quota de pilota i abusant de la generació de Pick & Roll. El base argentí, de fet, és una mica pitjor que Heurtel en l’apartat defensiu, sense ser el francès un jugador destacat en aquest aspecte. El fet és que, aquest estiu, el Barça ha perdut a dues de les àncores defensives de l’equip, com són Hanga i Claver, a més de Westermann, que era complidor en aquesta faceta. Portar un jugador que no es destaca per l’apartat defensiu no sembla un moviment especialment propi de Saras, sabent de la importància que li dóna el lituà a la defensa.

En l’àmbit ofensiu, Laprovittola aportarà una qualitat important que li faltava al Barça la temporada passada: un jugador amb capacitat per jugar el Pick & Roll amb una bona lectura de les situacions que es deriven. L’any passat, més enllà de Calathes (tot un especialista en la matèria), i Higgins i Bolmaro (que utilitzaven els blocs per atacar la cistella), el Barça no comptava amb jugadors que tinguessin una bona lectura dels bloquejos directes. De fet, menys el grec, faltaven jugadors amb capacitat d’alimentar als interiors en aquest tipus de situacions. Aquest any, amb els fitxatges de l’argentí i Jokubaitis, el Barça busca pal·liar aquesta mancança que tenia al seu joc. L’encaix ofensiu de Laprovittola al Barça dependrà de la capacitat que tingui ell per rendir en diferents contextos i amb diferents rols (ja sigui acompanyant a altres generadors amb pilota o com a generador únic).

Defensivament, l’encaix de Laprovittola al Barça no és òptim. L’equip blaugrana es caracteritza per realitzar una gran pressió sobre la pilota i canviar en els bloquejos. Lapro no és un jugador que es destaqui en cap d’aquestes dues situacions, ja que no és un defensor agressiu i pateix en mismatchs. D’aquesta manera, no seria d’estranyar que el Barça busqui allunyar-lo de la pilota, com fa la selecció argentina, i s’encarregui de defensar exteriors sense una gran quota de pilota. Una altra raó per la qual se sustenta la idea d’allunyar-lo dels jugadors amb pilota, és per la presumible defensa de canvis blaugrana. Si Lapro defensa exteriors que no estiguin involucrats en bloquejos directes, no es veurà obligat a defensar situacions de mismatch, on pateix molt més que la resta d’exteriors culers.

Amb Laprovittola, el Barça fitxa un jugador experimentat, de 31 anys. A les seves esquenes compta amb una final d’un Mundial, el 2019. També té experiència a l’Eurolliga en equips de màxim nivell i en equips d’un perfil més baix. Fins i tot, Lapro compta amb experiència NBA, després del seu curt pas pels Spurs (16 partits). En aquest sentit, el club blaugrana incorpora un jugador que sap on va i que té experiència al màxim nivell, encara que no hagi brillat en excés.

Triomfarà Laprovittola al Barça? Callarà als més escèptics i es farà un lloc a la rotació blaugrana?

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

PATREON

Més a BARÇA

Tradueix »