Connecta amb nosaltres
Marc Gasol

NBA

Com encaixarà Marc Gasol als Lakers de Vogel?

Marc Gasol jugarà als Los Angeles Lakers la temporada que ve.

Comparteix

Com encaixarà Marc Gasol als Lakers de Vogel?

Els Los Angeles Lakers han tancat una setmana fantàstica: a l’estructura de la temporada passada encapçalada per LeBron James i Anthony Davis, que els va valdre per guanyar l’anell més atípic de la història, li han sumat diverses incorporacions de luxe que faran que augmenti el nivell promig de la plantilla i que, de pas, sigui necessari jutjar el dia a dia dels Lakers des d’un prisma diferent. Dennis Schroder, Wesley Matthews i Montrezl Harrell van arribar en els primers dies de finestra de mercat i agència lliure, i fa poques hores hem sabut que Marc Gasol serà el jugador que tanqui la rotació interior de l’equip de Frank Vogel. La plantilla és, d’entrada, millor que la de la temporada passada.

Més enllà de l’evident valor narratiu que té el fitxatge de Marc Gasol pels Los Angeles Lakers, hem de centrar-nos en el que el pivot de Sant Boi podrà aportar des del primer moment a la rotació. Parlem d’un jugador molt diferent de JaVale McGee i Dwight Howard, que estaven habituats a treballar per damunt del cèrcol i depenien de l’atletisme, però les seves virtuts poden ser fins i tot més útils pel context angelí. Marc Gasol té un sentit tàctic i posicional defensiu d’elit i en atac, tot i que les xifres de producció indiquen una cosa, continua sent una vàlvula d’escapament extraordinària per als seus equips. Nick Nurse el va convertir en la seva xarxa de seguretat des de la intervenció puntual, la passada i la relativització de distàncies. És un jugador que corregeix dinàmiques i estabilitza plantejaments.

 Marc Gasol continua sent un defensor d’elit

El valor de Marc Gasol en defensa se centra bàsicament en tot l’impacte que té des de la col·locació. Mai ha tingut una capacitat de desplaçament descomunal i tampoc ha estat un jugador capaç de sostenir sistemàticament emparellaments lluny del cèrcol, però el rendiment que dona quan exerceix les funcions típiques de l’àncora continua sent excel·lent. Una gran similitud entre els Raptors i els Lakers és que els dos són equips molt llargs al frontcourt i compten amb jugadors forts físicament i aptes per fer esforços prolongats al perímetre, de manera que Marc Gasol podrà continuar realitzant recorreguts limitats per no allunyar-se del seu àmbit de comoditat.

 Una cosa que li anirà molt bé a Marc Gasol als Lakers és que compartirà parquet amb Anthony Davis, que possiblement és l’interior més dinàmic en defensa de l’NBA. Ja vam veure la temporada passada que pot fer-se càrrec d’una assignació perimetral per defecte amb total naturalitat. És el comodí d’uns Lakers que són una anomalia física. Anthony Davis és una de les millors àncores de l’NBA, és també és un dels defensors intercanviables més competents i té una habilitat inherent per relativitzar distàncies (igual que Marc Gasol), al mateix temps que és una referència en la defensa d’ajudes -el gran hàndicap de Marc Gasol-. Tenint en compte que Marc porta diverses temporades sense assolir els 30 minuts per partit, Vogel haurà d’escollir si vol ajuntar-los o si vol aprofitar per emparellar Marc amb Montrezl Harrell. Tenint en compte la naturalesa de les parelles angelines i la dificultat de l’ex dels Clippers per sostenir emparellaments a l’exterior de manera eficaç, el més normal seria que veiéssim minuts d’AD-Harrell i que Marc compartís pista amb LeBron James fent de quatre o amb algun altre complement que fitxin (Markieff Morris). Una parella Harrell-Marc, atesa la inconsistència del primer, seria una invitació al desajust perimetral defensiu. Quan Marc Gasol i AD comparteixin pista, que presumiblement serà als inicis i als finals de partit, els Lakers seran gairebé inaccessibles. Quina por.

Hi ha una dada que reflecteix perfectament l’impacte que té Marc Gasol prop del cèrcol: la temporada passada només va concedir 0’57 punts per possessió al pal baix. Els Lakers són un equip mutant que es tanca amb molta facilitat i que té tendència a defensar de dins cap a fora, de manera que aquesta qualitat del pivot català s’ajusta perfectament a la proposta de Vogel. La clau, igual que en el tema de l’anotació i en el del rebot ofensiu, és no entendre Marc Gasol pel que produeix pel seu compte sinó pel que permet que el seu equip produeixi. Té un sentit col·lectiu enorme i posa les coses molt fàcils al seu entorn. Indiscutiblement, quan està en forma, millora tot allò que està al seu voltant.

Un dinamitzador ofensiu al servei de LBJ

Els guarismes de Marc Gasol van en declivi des de la seva arribada a Toronto. La temporada passada va promitjar 7’6 punts, 6’3 rebots i 3’3 assistències per partit en 26’4 minuts amb un 42% d’encert en tirs de camp i un 38’5 % en triples. Si en defensa s’ha convertit en una àncora d’elit, en atac és cada vegada més un jugador que exerceix de repetidor i de dinamitzador. Té dues zones predilectes: els colzes i el triple frontal. Des d’allà distribueix, executa i concedeix espais a companys (Siakam i les penetracions de FVV i Kyle Lowry l’any passat). Exerceix funcions de neteja, ordre i pensament.

Marc Gasol va tenir només un 13’2% d’USG% la temporada passada a Toronto. A Los Angeles la cosa hauria de canviar poc: continuarà sent un jugador essencialment dinamitzador que haurà de procurar no distorsionar els espais ofensius d’Anthony Davis i Montrezl Harrell -a més de LeBron James- i tindrà com a tasca principal trobar els companys alliberats. Marc Gasol és un dels jugadors que més vegades intervé als colzes de l’NBA i haurà d’aprofitar-se de la proposta ofensiva d’uns Lakers que, especialment quan algun jugador dels que capta més freqüentment l’atenció defensiva es col·loca prop del cèrcol, compten amb una gama d’intèrprets d’elit que tallen incansablement per trobar cistelles fàcils o alliberar la zona en qüestió per facilitar un ISO.

 Al cap i a la fi, Marc Gasol és un jugador que a la pista es mou per criteris de coherència i geometria. Detecta perfectament en quins rangs se’l requereix i fa de boia. És una peça clau per agilitzar circulacions i es posa en llocs on no molesta. Ja no depèn de la pilota per tenir una incidència positiva en el desenvolupament tàctic de l’equip.


Els Lakers han fet un fitxatge sensacional. Marc Gasol flexibilitzarà la rotació de l’equip, actuarà com una altra veu experimentada al vestidor -un vestidor amb molts guanyadors ja, per cert- i podrà continuar perseguint el seu gran desig en un dels millors entorns possibles: obtenir un altre anell. Tots volem veure’l a Girona tard o d’hora, però encara ens queda un temps de gaudir-lo a l’NBA. I és que al final, si hi pensem detingudament, Marc Gasol té una característica comuna en les llegendes del bàsquet: juga amb el cap. Les cames, en el seu cas, són un aspecte secundari. És on ha de ser quan hi ha de ser.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Més a NBA

Tradueix »