Connecta amb nosaltres

BARÇA

Radiografia del Barça-Zenit: observacions del primer partit

Analitzem algunes claus de la desfeta del Barça contra el Zenit.

Comparteix

Radiografia del Barça-Zenit: observacions del primer partit

La sèrie a vida o mort entre Barça i Zenit St. Petersburg ha començat de la pitjor manera possible per als interessos blaugrana: amb una derrota. Una derrota que corrobora els dubtes sobre la concentració col·lectiva que Sarunas Jasikevicius feia dies que detectava i advertia i que, si bé es produeix a l’inici d’un esdeveniment que té diverses entregues per endavant, et roba el factor pista i fa que hagis de valorar amb uns ulls diferents la resta d’enfrontaments. Hi ha una màxima al món del bàsquet: Xavi Pascual, amb quatre canyes, és capaç de posar contra les cordes qualsevol rival. I en aquest inici, de nou, així ha estat.

Que el Barça a hores d’ara no mani i que el Zenit sumés la primera victòria sense tenir disponible un dels tres jugadors més importants quant a creació de l’equip, Ponitka, no treu que el Barça continua sent superior respecte dels russos i que mai hem de sobrereaccionar a un primer partit de sèrie. Dit això, hem de tenir dues coses clares: el Barça perd per uns problemes identificables i, a més, aquests problemes requereixen de solució per continuar avançant en la temporada 2020/2021. La conseqüència és un accident, però algunes de les seves causes són fets palpables que fa unes setmanes que es reprodueixen en major o menor grau d’intensitat.

Quina és la responsabilitat de Pau Gasol?

El Zenit, igual que la resta d’equips que han jugat contra el Barça en les tres últimes setmanes, ha orientat els seus atacs contra Pau Gasol sempre que el pivot de Sant Boi ha estat a la pista. Són conscients que Pau Gasol encara està agafant el ritme de competició i que és, segurament, l’única escletxa palpable del plantejament blaugrana. El cas del Zenit ha estat idèntic al de Madrid i Bayern. Ús abundant del 2 contra 2 i explotació constant dels espais que el Barça concedeix a la mitja distància ja que, amb Pau a pista, sempre s’opta pel drop (el cas d’ahir) o pel flat. L’enfocament d’emparellar-lo amb Gudaitis abans que amb Tariq Black o Alex Poythress era millor per a ell, però el problema del generador va esdevenir molt més difícil de resoldre.

En els seus enfrontaments contra el Zenit, Jasikevicius sempre ha escollit criteris defensius basats en negar la mà dreta a Pangos i obligar-lo a fer sortides i jugades sobre la mà esquerra, i ahir va ser el mateix, però el marge de maniobra que tenia contra un Barça que amb recursos limitats intentava protegir la zona a qualsevol cost (durant els primers cinc minuts) era molt major que el que va exhibir, sense anar més lluny, en el partit de fase regular de la segona volta, en el qual el bàndol blaugrana va aplicar la tradicional cultura defensiva dels equips de Jasikevicius amb Brandon Davies, Pierre Oriola i Rolands Smits desplegant-se al perímetre. Pau Gasol no ha fet això en cap moment de la seva carrera.

El Zenit, faltat de generadors en situacions de bloqueig directe, va trobar en la reorientació del bloqueig i la confiança de Pangos dues fortaleses determinants per a entendre el transcurs de -especialment- la primera part.

És tant cert que en els minuts amb Pau Gasol el Zenit va tenir finestres ofensives obertes poc freqüents en el Barça com que el partit d’ahir, ni molt menys, serveix per focalitzar la derrota en la seva presència. Per dues raons: perquè juga quatre minuts i perquè els pitjors trams del Barça, en cap cas, arriben amb ell a la pista. Mai és tard per recordar, de nou, que en el cas de Pau la responsabilitat sempre serà de l’aficionat: des de dins del club se’l veu com un recurs, mentre que certs sectors de l’afició puntualment poden deixar-se endur pel record o les expectatives i exigir-li fites que no pot complir. La perspectiva és enganyosa i molt subjectiva.

Pau Gasol ha arribat al Barça en un moment molt difícil: els equips rivals van com trens i els temps competitius del Barça són inversos als seus. Jasikevicius és conscient del seu talent i, a més, en estones com el primer quart contra Gran Canaria o el tercer quart contra Manresa, el pivot català ja ha demostrat que té arguments amb la pilota a les mans per marcar diferències des de la passada o amb llançaments, però el llistó de l’Eurolliga és un altre. La lògica indica que, en el que queda de sèrie, deixarà de tenir protagonisme a la rotació d’inici i se centrarà més en la Lliga Endesa, que és la competició ideal per anar prenent el pols al bàsquet europeu i que li permetrà acabar tenint un major impacte a la recta final de la temporada.

Xavi Pascual mana en l’1 contra 1

Un detall del final del partit que em va cridar molt l’atenció va ser el criteri de Xavi Pascual per atacar contra la defensa del Barça. Conscient que Brandon Davies és un jugador que canvia dinàmiques en defensa de canvis i que Víctor Claver és inexpugnable, el tècnic de Gavà va prendre una decisió magistral: iniciar accions de bloqueig directe amb l’1 i el 4, fer que qui assumís el canvi automàtic fos Nikola Mirotic i, a partir d’aquí, resoldre fiant-ho tot a l’1 contra 1 d’un Kevin Pangos de dolç i KC Rivers, clau anotant llançaments sobre la botzina.

La filosofia de canvis amb Mirotic i Brandon Davies ha funcionat al llarg de la temporada, però ahir es van crear desajusts perquè Brandon Davies va quedar allunyat d’aquestes accions al final del partit. En el quart període el Zenit va apostar per Andrey Zubkhov com a bloquejador. Eren bloqueigs de poca qualitat amb un únic objectiu: accelerar el procés de canvi automàtic del Barça, arrossegar Calathes emparellant-lo amb un jugador més gran que aniria a carregar el rebot i deixar que la màgia de -sobretot- Pangos decidís la sort dels russos.

La primera possessió del vídeo és una bona defensa pel joc de peus de Mirotic que acaba en triple fallat i rebot d’un Zubkhov que fa valdre la superioritat esmentada -Zenit tenia superioritat a la zona-.

En la segona defensa Zubkhov fa un bloqueig amb la finalitat específica d’allunyar Calathes de l’acció, deixar que Pangos iniciï l’aclarat amb la mà dreta (!!) i emparellar-lo amb Mirotic. Allà, el base canadenc troba comoditat i resol amb sang freda.

En la tercera el canvi automàtic deixa KC Rivers emparellat amb Mirotic allunyant Víctor Claver (3) de l’acció, que estava sent el millor defensor perimetral del Barça.

I després, lògicament, també hi ha accions que protagonitza Pangos a cop de vareta contra defenses ben fetes.

De cara al pròxim partit, divendres, segur que Jasikevicius i l’equip tècnic planificaran correccions per afrontar millor la defensa sobre Kevin Pangos. Zenit viu de la presa de decisions del base, així que la clau és impedir-li que trobi la comoditat per assumir-les. La solució segur que serà algun ajust que el Barça ja ha fet bé al llarg de la temporada -bàsicament perquè és la millor defensa d’Europa-.


Finalment, cal que tinguem en compte una cosa. No hem parlat de l’atac del Barça en el partit d’ahir, entre altres coses, perquè el curtcircuit del primer temps no va ser normal. Nikola Mirotic no tornarà a tenir un partit així de discret i Cory Higgins tindrà més ajuda, però en qualsevol cas és convenient que prestem atenció a dos qüestions que poden marcar la diferència en aquesta eliminatòria i en fases posteriors: la resposta del Barça contra defenses de canvis, condicionada en gran part pel perfil dels bases de l’equip i per la manca de jugadors constantment desequilibrants des del bot, i la comoditat en l’atac a partir del bloqueig indirecte.

En el primer partit, excepte batzegades de Kuric i un llançament triple de Mirotic, ningú més es va sentir còmode circulant per anotar. Abrines no va poder aparèixer i Zenit va cobrir molt bé les línies. Serà clau que passi a un pla principal, quan les coses es congestionin, la capacitat per rebentar el guió. Perquè Xavi Pascual és un estratega excel·lent que no ha anat a Barcelona de vacances.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

PATREON

Més a BARÇA

Tradueix »