Connecta amb nosaltres

EUROLLIGA

Què determina el resultat dels partits amb final ajustat?

Analitzem tot allò que pot decantar la balança en un final ajustat des de la perspectiva estadística.

Comparteix

Què determina el resultat dels partits amb final ajustat?

Amb l’ajuda de les dades i l’estadística volem mirar d’entendre quins són els factors que ens expliquen el guanyador d’un partit amb final ajustat. Definirem d’ara en endavant un partit “ajustat” com ”aquell que el resultat a falta de tres minuts i mig és de +/- 5.

Aleshores, el què ens volem preguntar és: té l’equip local un cert avantatge en els minuts finals pel fet de jugar a casa? Acabarà guanyant el partit aquell equip amb una millor dinàmica al llarg del darrer quart? És simplement una qüestió d’atzar?

De la mateixa manera, al llarg de l’anàlisi també centrarem la nostra atenció en l’estudi del comportament arbitral. Volem comprovar si és cert que els àrbitres tendeixen a xiular (de manera esperada) més faltes a favor del conjunt local en els moments calents de partit.

La mostra

Per a la realització del nostre estudi hem seleccionat aleatòriament una cinquantena de partits que s’han disputat aquesta temporada a l’Eurolliga de mostra. Remarquem de nou que la principal condició que compleixen tots ells és que el resultat a falta de 3 minuts i mig  fos de +/- 5 punts.

D’entre tots ells, s’han descartat aquells que l’avantatge de l’equip que manava en el marcador s’ampliava de forma ràpida sense resposta rival de forma que el desenllaç final no era ni molt menys competit.

Les dades, com sempre, provenen de la pròpia pàgina web oficial de l’Eurolliga.

Factor pista

Tal com ens preguntàvem inicialment, un dels factors que sembla que pot decantar la balança a favor d’un equip o un altre és el factor pista.

Si ens centrem en els balanços de victòries de tots els equips de l’Eurolliga d’aquesta passada temporada regular, observem que tots ells han aconseguit més victòries a casa que com a visitants. Per tant, és lògic pensar que el fet de jugar davant de la teva afició pugui repercutir positivament també en el desenllaç dels partits ajustats.

Veiem recollits el resultats de la nostra mostra en la següent taula:

GUANYADORPERCENTATGE
Local65,31%
Visitant34,69%

Així doncs, d’entre tots els partits ajustats seleccionats, un 65% se’ls ha acabat emportant l’equip local. Es tracta d’una diferència bastant contundent.

Podem analitzar aquest resultat per parts, també:

*AVÍS: El fet de seleccionar les nostres dades en funció d’una condició (com farem a continuació) fa que només ens quedem amb una part de la nostra mostra. Així doncs, com que el nombre de dades que compleixen la condició en qüestió serà més limitat, no podem assegurar amb total certesa que les conclusions que extraurem a continuació siguin del tot certes a la pràctica. Per a poder-ho confirmar seria necessari disposar de més partits.

GUANYADORCONDICIÓPERCENTATGE
LocalDiferència marcador > 0 a falta de 3 minuts i mig73,68%
VisitantDiferència marcador > 0 a falta de 3 minuts i mig43,47%

Per tant, quan l’equip local té un cert avantatge en el marcador, té també la victòria bastant ben encaminada. En canvi, que l’equip visitant estigui guanyant a falta de tres minuts i mig no implica ni molt menys que tingui la victòria assegurada.

La conclusió que podem treure d’això és que els equips locals tendeixen a remuntar molts més partits ajustats en els instants finals que els visitants.

GUANYADORCONDICIÓPERCENTATGE
LocalGuanyar de menys de 3 a falta de 3 minuts i mig64%
VisitantGuanyar de menys de 3 a falta de 3 minuts i mig50%

Fixem-nos que, tot i limitar el màxim avantatge dels dos equips a falta de 3 minuts i mig a una diferència màxima de + 3, els percentatges de victòria es mantenen bastant semblants als que hem vist abans.

Així doncs, la conclusió final que hem establert abans també seria vàlida  (però menys contundent) per als partits concrets on el marcador és encara més ajustat (+/- 3).

Exum

Dinàmica prèvia

De la mateixa manera, ens podem plantejar si l’esdevenir dels primers minuts de l’últim quart acaba repercutint d’alguna manera en el resultat.

Perquè quedi ben entesa la idea posarem un exemple del què pretenem comprovar.

A la jornada 34, el Bayern anava perdent 75 – 59 (16 punts de desavantatge) abans de l’inici de l’últim quart. Al llarg dels pròxims sis minuts, els alemanys li van clavar un parcial de (7 – 25) al Madrid, de tal manera que els dos equips es trobaven amb un resultat de 82 – 84 a falta de tres minuts i mig. El Bayern, doncs, portava una dinàmica molt més favorable.

Arribats a aquest punt, el què ens volem preguntar és si el fet que un equip acumuli  un millor parcial que el rival en els primers sis minuts de l’últim quart (el cas exacte del Bayern), fa que aquest s’acabi emportant la victòria.

En el nostre exemple, el Bayern efectivament va acabar guanyant el partit. Tanmateix, podem considerar aquest exemple com un cas extrem (‘outlier’): molts pocs equips han aconseguit remuntar 16 punts en menys de 7 minuts aquesta temporada.

Veiem reflectits els resultats en la següent taula:

Parcial 6:30 primers minuts 4QPercentatge Victòria
> 051%*
+ 566,67%

*Interpretem aquesta dada com: Aquells equips que tenien un parcial favorable en els primers 6:30 minuts de l’últim quart acabaven guanyant el partit un 51% de les vegades.

Observem que, com més gran és el parcial favorable en els primers instants de quart, més incrementa la probabilitat de victòria d’aquells equips que portaven una millor dinàmica (segona fila de la taula). Això pot estar associat al fet d’arribar amb un major avantatge en el marcador a falta de tres minuts i mig, fet que ja hem comprovat anteriorment i que permetia assegurar (especialment als equips locals)  la victòria amb una alta probabilitat.

Un altre fet que hem volgut analitzar ha estat la causalitat que existeix entre el parcial dels 6 primers minuts i mig del quart, i els tres i mig final. Un pot esperar, d’acord amb el que acabem de veure, que aquells equips que acumulen un parcial favorable els primers minuts de quart també l’aconsegueixin els tres minuts i mig finals.

Doncs el cert és que no!

*En vermell observem les dades que no concorden amb la nostra hipòtesi de causalitat inicial.

Si realment la relació fos perfecta, el que hauríem d’observar en aquest gràfic és una recta amb pendent clarament positiu (fet que contrasta amb el que veiem). Les dades estan disperses sense cap patró aparent.

Per què és això? Doncs perquè resulta que, a la pràctica, el parcial que s’acumula en els 6 primers minuts del quart no té res a veure amb el parcial dels 3 minuts finals en els partits ajustats. Estranyament, en aquest tipus de partits són esdeveniments independents.

Comportament arbitral

Finalment, un dels factors que pot influir de forma clara i directa en el resultat final són les decisions arbitrals.

El que s’ha volgut mesurar aquí és si existeix alguna diferència en termes de faltes rebudes entre equip local i visitant en els instants finals dels partits ajustats. Per a dur a terme la nostra tasca hem descartat:

  • Totes aquelles faltes que l’equip que anava per sota del marcador feia per disposar de les possessions necessàries per remuntar. Per ser més exactes, ens referim per exemple a les faltes que es cometen quan un equip es troba 2 a sota al marcador a falta de menys de 24 segons i amb possessió pel rival.
  • Totes aquelles faltes que l’equip que anava per sobre en el marcador per més de tres punts feia per tal d’evitar el triple rival en els instants finals. Això s’ha escollit així, ja que alguns entrenadors prefereixen que l’equip rival hagi de llançar dos tirs lliures abans que puguin tirar un triple que empati el partit o que retalli considerablement la diferència en el marcador.

Resumidament, hem descartat totes aquelles faltes potencialment voluntàries.

Cal matisar que, com que no disposem informació sobre la (no) voluntarietat de cada falta és possible haver incorregut en algun error. Havent detallat aquests dos aclariments podem procedir als resultats:

El cert és que, en un context on equip local i equip visitant gaudeixin del mateix tracte arbitral, amb 50 partits de mostra, hauríem d’esperar que el nombre de faltes totals xiulades a favor dels locals fos el mateix que el dels visitants.

Si observem les dades de què disposem i ens centrem en els instants finals dels partits ajustats que a nosaltres ens ocupen, podem confirmar que això es compleix.

La diferència de faltes xiulades (obviant les ja esmentades) és mínima: per a cada falta a favor de l’equip visitant, els àrbitres en xiulen 1.08 a favor del local (això és únicament 0.08 faltes de diferència). El tracte és gairebé el mateix.

 

Conclusió

  • Els equips locals tenen un percentatge de victòria més elevat (65,31% vs 34,69%) en els partits ajustats.

  • Els equips locals acostumen a capgirar el marcador al seu favor en els instants finals dels partits ajustats amb més freqüència que els equips visitants.
  • Aquells equips amb parcials bastant favorables en els primers minuts del darrer quart tendeixen e emportar-se amb major freqüència la victòria dels partits ajustats.
  • No existeix cap causalitat entre el parcial aconseguit en els primers minuts del quart i el parcial registrat en els instants finals dels partits disputats.
  • A nivell esperat, el tracte arbitral és el mateix per als dos equips; és independent del factor pista.

Una variable condicionant que s’hagués pogut tenir en compte seria la de l’equip superior. Per exemple, si el Barça (primer classificat) s’enfrontés al Zalgiris (últim classificat) i el partit acabés sent igualat, un pot pensar que el Barça s’emportaria la victòria pel simple fet de ser l’equip superior. Certament, aquest és un factor que s’hagués pogut tenir en compte. Tot i així, en la majoria dels partits recollits no és tan fàcil escollir quin és l’equip suposadament més fort. Alhora, deixar a les mans del propi analista aquesta tria seria una equivocació, doncs aquest pot estar condicionat pel fet de conèixer ja els resultats dels partits.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a EUROLLIGA

Tradueix »