Connecta amb nosaltres

EUROLLIGA

Els russos, suspesos: en quina situació queda l’Eurolliga?

Quines conseqüències té per a l’Eurolliga la suspensió dels equips russos?

Comparteix

Els russos, suspesos: en quina situació queda l’Eurolliga?

Poques notícies han copat més hores d’actualitat en aquesta darrera setmana que la guerra entre Rússia i Ucraïna. El conflicte bèl·lic ha causat un impacte brutal a nivell global, i ha afectat a moltes institucions de tot el món. En el tema que ens pertoca, el món del bàsquet, el conflicte també ha tingut un impacte directe en les màximes competicions europees: l’Eurolliga i l’Eurocup. En una temporada on els brots de Covid ja havien causat grans problemes en el calendari, aquest fet ha capgirat per complet el panorama d’una Eurolliga que ja encarava el tram final de lliga regular. Després d’uns dies d’incertesa, les reaccions per part dels alts càrrecs de les grans institucions basquetbolístiques no han trigat molt a arribar, i, segons el comunicat conjunt d’ambdues competicions, han pres les següents mesures:

Suspendre la participació dels equips de la Federació Russa, tant de la Turkish Airlines Euroleague com de la 7DAYS Eurocup“. “Fer un seguiment continuat de l’evolució de la situació. Si la situació no evoluciona favorablement, s’anul·laran tots els partits de la lliga regular contra equips russos per a acabar de configurar les classificacions“.

Així doncs, la participació de CSKA, Zenit, Unics i Lokomotiv en competicions europees queda en entredit, en una situació molt delicada que podria resoldre’s excloent-los definitivament del que queda de temporada. De moment, la suspensió és indefinida, a l’espera de com evolucioni el conflicte.

En quina situació queden l’Eurolliga i l’Eurocup? S’acabaran reincorporant els equips russos en el tram final de campanya? Com afectarà a les competicions la seva no-presència? Ho analitzem.

Impacte directe en les classificacions

Mentre els equips russos es mantinguin suspesos, els partits que incloguessin equips russos queden també anul·lats a efectes de classificació. Per exemple, al Barça no se li compten les victòries contra Zenit, CSKA i Unics al Palau, ni tampoc la derrota contra els de Kazan a la seva pista. Aquest panorama canvia per complet la situació actual dels Playoffs de l’Eurolliga. El fet que els tres equips russos que disputaven la màxima competició europea estiguessin en el moment de la suspensió dins de Playoffs varia la classificació completament.

En aquests moments, el Zenit de Xavi Pascual es trobava en cinquena posició, el CSKA d’Itoudis en sisena i l’Unics Kazan de Perasovic en vuitena. Aquesta suspensió fa que equips com el Bayern, que es trobava en onzena posició (12-12), es col·loqui actualment cinquè, o el Maccabi, que era dotzè (11-13) es trobi ara mateix en setena posició. Altres equips que surten enormement beneficiats d’aquesta mesura són l’Efes, que passa de la novena a la sisena plaça, o l’Olympiacos, que tot i que manté la seva posició (quarts), ha ampliat bastant la seva distància amb el cinquè classificat. En canvi, equips com el Monaco de Mike James, que era setè (14-13), veuen minvades les seves esperances de Playoffs, restant-se 4 victòries per només 1 derrota (10-12) i quedant en vuitena posició, a mitja victòria de quedar-se fora del Top-8.

En el cas de l’Eurolliga, la suspensió dels russos contribueix també a augmentar l’esperança en equips que la veien perduda, com poden ser els casos del Baskonia i l’Estrella Roja. En el cas dels de Belgrad, aquesta situació els fa reduir diferències amb els equips de Playoff i mantenir un mínim d’esperança de classificar-se pel Top-8, que fa poc semblava una quimera. En el cas dels vitorians, que es trobaven en penúltima posició, amb un rècord molt pobre (7-17), aquesta situació els fa pujar 6 posicions de cop, ja que no havien pogut guanyar cap partit contra equips russos, i se’ls resten quatre derrotes. L’equip d’Spahija, que es trobava a sis victòries del Top-8, ara es troba només a tres. La seva classificació sembla molt difícil, però ja no és impossible.

En el cas de l’Eurocup, la suspensió del Lokomotiv Kuban té un impacte menor, pel fet de ser només un equip i no tres, com a l’Eurolliga. L’equip liderat per Johnathan Motley, que era tercer al grup de la Penya i l’Andorra (8-4), deixa una plaça lliure i fa canviar el rècord de tots els equips del grup. El Joventut, que lidera el grup, queda lleugerament perjudicat, ja que se li resta la victòria que van aconseguir contra els de Kuban, mentre que l’Andorra surt beneficiat perquè se li resten les dues derrotes que van tenir contra els russos. Els andorrans queden amb 7 victòries i 4 derrotes i empaten en la tercera plaça amb el Metropolitans francès, per darrere de la Penya i Partizan.

A més, si la suspensió dels russos és definitiva, també canvia el panorama de classificació per l’Eurolliga per part dels equips de l’Eurocup. La presència d’Unics i Zenit dificultaria la classificació per la màxima competició europea, però la seva suspensió fa que només hagin d’estar pendents del que faci el Monaco. Si els del Principat arriben al Top-8, només es classificarà el campió. En canvi, si no ho aconsegueixen, es classificaran tots dos finalistes.

Unics i CSKA, dos dels grans afectats.

Unics i CSKA, dos dels grans afectats | Euroleague Photo

Fuga de jugadors

Més enllà de l’impacte que ha tingut la suspensió indefinida dels conjunts russos tant de l’Eurolliga com de l’Eurocup, aquests mateixos equips han patit baixes que, en cas de deixar-los competir, els deixarien sota mínims. El cas del CSKA és flagrant. L’equip moscovita ha confirmat oficialment les sortides de Shengelia, Lundberg, Voigtmann i Grigonis. El club també ha confirmat la sortida de Joel Bolomboy. El cas de l’aler-pivot és curiós, ja que compta amb triple nacionalitat russa, nord-americana i congolesa, però és nascut a Ucraïna, país on s’està desenvolupant el conflicte. A més, per xarxes socials es parla que aviat marxaran de l’equip Clyburn, Hackett i el nouvingut Pangos, que encara no ha ni debutat amb el CSKA.

El cas del Zenit no és gaire diferent, ja que el club entrenat per Xavi Pascual ha donat via lliure a tots els jugadors no-russos per tornar al seu país. Alguns com els lituans Gudaitis i Kuzminskas sembla que retornaran a casa seva, mentre que el nord-americà Shabazz Napier, cridat a ser l’estrella de l’equip de Sant Petersburg, també abandona la disciplina dels russos per tornar als Estats Units. El cas del base és sorprenent, ja que, després d’una gran pretemporada i una lesió que l’ha tingut apartat de la competició molts mesos, fa les maletes quan semblava que debutaria aviat amb l’equip (ho va fer a la VTB abans de lesionar-se, però no ho havia fet encara a l’Eurolliga).

Pel que fa a l’Unics, semblava que era l’únic equip sense baixes, però en les darreres hores s’han començat a confirmar les primeres. Jarrell Brantley torna als Estats Units, mentre que es parla que aviat faran les maletes Lorenzo Brown, Isaiah Canaan i, el candidat a defensor de l’any, John Brown III.

Es desconeix per ara si hi haurà més baixes, i ni si tan sols aquestes baixes anunciades seran definitives. La situació, avui en dia, és ben incerta i no se sap com evolucionarà. L’únic dels equips russos que ha fet un comunicat al respecte és el CSKA, anunciant les sortides dels jugadors mencionats anteriorment. Els moscovites han comunicat que les accions que han fet els jugadors són una vulneració dels drets contractuals amb el club, però que tracten amb comprensió la situació de cada un d’ells. Els russos diuen que resoldran les situacions amb els jugadors quan la situació política i esportiva torni a la normalitat. Per tant, no queda clar si les baixes són definitives. El que queda clar és que, mentre es mantingui la suspensió, la fuga de jugadors de Rússia no pararà.

I si finalment els deixen competir?

Un cop analitzat com queden les competicions sense els equips implicats i en quina situació queden les seves plantilles, toca fer-se una pregunta: si la situació del conflicte millora pròximament, què passaria si els russos tornessin a competir?

Aquesta situació, que a hores d’ara sembla poc probable, canviaria per complet la situació amb la qual ens trobem actualment. Les classificacions tornarien al seu punt anterior i, pel que sembla, tots els partits ajornats es disputarien en format bombolla a Belgrad, just abans de la disputa dels Playoffs.

Aquest fet, que sembla surrealista, seria una forma de no perjudicar en excés el camí dels equips russos en les dues grans competicions europees. Cada un dels equips que tingués partits pendents amb ells els disputarien en un curt període de temps i les lligues regulars es tancarien amb la major celeritat possible. Aquesta situació, tot i això, no resoldria tots els problemes existents. El Zalgiris s’ha negat en rotund a disputar partits contra equips russos, i no és descartable que altres equips secundin aquesta proposta dels lituans. S’hauria de veure com podrien encaixar totes les peces del trencaclosques perquè tot pogués tornar a la normalitat.

Un altre dels problemes a afrontar seria que fer amb els jugadors fugats. Com es desconeix si les seves baixes són definitives, caldria veure si els jugadors que han retornat als seus països tornarien a les disciplines dels equips russos o, per contra, competeixen només amb jugadors nacionals.

Són moltes les preguntes que es deriven de la gran incertesa que es viu avui en dia en el món del bàsquet europeu. El no saber com es desenvoluparà tot fa que la competició segueixi, per ara, sense equips russos. La improvisació serà la tònica de les pròximes setmanes, en les quals s’anirà reavaluant la situació per veure com es pot acabar la temporada europea de la millor forma possible.

Què passarà amb el futur dels equips russos? El desenvolupament del conflicte ho decidirà.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a EUROLLIGA

Tradueix »