Connecta amb nosaltres
Girona

BÀSQUET FEMENÍ

Spar Girona 83 – Famila Schio 63: L’anàlisi tàctica

Claus tàctiques sobre el partit que va tenir lloc entre l’Spar Girona i el Famila Schio.

Comparteix

Spar Girona 83 – Famila Schio 63: L’anàlisi tàctica

Dimecres es va disputar el partit corresponent a la segona jornada de la fase de grups de l’Euroleague Women que va enfrontar l’Uni Girona amb el Famila Schio. El partit es va resoldre amb un +20 per les locals. Deixar un equip com el Schio a només 63 punts té molt mèrit. Ahir es van poder veure molts dels automatismes defensius que planteja el Girona i que fan d’ell un equip molt difícil de batre en defensa. El que està clar és que Bernat Canut i Laura Antoja tenen clar com ha de jugar l’equip i quin tipus de filosofia defensiva volen plasmar a la pista. Analitzem-ne les claus del partit.

Obrir el camp i jugar de fora cap a dins

Penso que clarament això va ser una premissa dins del pla de partit del Girona. Atacar les jugadores interiors del Schio, molt perilloses a prop de l’anella, amb més dificultats quan els hi toca defensar lluny d’ella. Jugadores com Astou Ndour o Amanda Zahui van tenir molts problemes en aquest tipus de situacions lluny del cèrcol. Aquí apareixen jugadores com Maria Araujo o Irati Etxarri. Sobretot la primera, que va fer un partidàs, va saber interpretar aquestes situacions amb l’ús del pick and pop (continuació oberta en el bloqueig directe) o l’ús de les portes enrere. També va ser important en aquesta tasca Laia Flores. La seva agressivitat amb pilota atacant defenses conservadores del bloqueig, que es donaven sovint, feia saltar ajudes. Amb jugadores com Araujo al perímetre es trobaven moltes situacions d’avantatge atacant close outs (recuperacions defensives) en 1c1.

 El treball del rebot ofensiu del Girona

Aquí ja podem parlar d’un aspecte que ha vingut per quedar-se. El Girona va estar molt bé en la faceta del rebot, en aquest cas, l’ofensiu, permetent segones i inclús terceres oportunitats. Quan es produeix el bloqueig de rebot o “box out” i s’aconsegueix la captura, l’equip atacant té una molt bona oportunitat per trobar avantatges, ja que la defensa no està ben col·locada. El treball d’aquestes situacions porta a tirs d’alt percentatge, perquè sovint són tirs alliberats i sense marca. A les acaballes del segon quart, quan el joc interior de Marianna Tolo va guanyar una mica més de pes, es van capturar molts rebots ofensius, que jugadores com Shay Murphy amb el seu tir exterior van saber aprofitar.

L’ocupació d’espais defensius

Quan parlem d’spacing parlem d’ocupació d’espais. En atac volem trobar els espais que són útils per a determinades jugadores i volem que quan aquestes els ocupin les altres 4 no entorpeixin i sàpiguen moure’s sense pilota de manera coral, obrint línies de passada i castigant defenses.

Això que sembla simple, no és gens senzill i requereix molt rigor i molt entrenament. En defensa, aleshores, el que es busca és entorpir i embrutar aquests espais que l’atac vol utilitzar. Aquest aspecte l’està treballant molt bé el Girona, i és un dels motius pels quals està oferint tan bon nivell defensiu. Idees clares i rigor tàctic.

És comú veure les jugadores de costat de pilota molt agressives en l’1c1 i primeres línies de passada, així com les de costat d’ajudes (no pilota) situades col·lapsant aquests espais dels quals us parlo, separades de les seves assignacions atacants. En situacions de mismatch (o desavantatge), per exemple, si tenim una exterior rival contra una interior en situació d’1c1 perimetral, encara és més evident aquest concepte.

Maria Araujo, jugadora destacada del Girona

La jugadora gallega va fer un gran partit. Crec que va ser una de les claus de l’encontre. Calia treure de les seves posicions defensives a jugadores com Astou Ndour i tant l’amenaça perimetral com el seu atac a situacions de recuperació defensives van donar molt bons resultats. És cert que no va estar encertada en el tir exterior, però va ajudar a obrir el camp i a allargar recuperacions. Laia Flores també va tenir un paper important. Contra defenses agressives del bloqueig fixava la jugadora gran i era capaç de trobar Araujo en posicions de perímetre per castigar les ajudes. Aquesta parella ofensiva va crear molts problemes al Schio.

En definitiva, Maria Araujo per mi va ser una jugadora clau en la victòria. Es va enfilar als 10 punts i 8 rebots en 22 minuts de joc i va ajudar en altres facetes del joc. Va acabar amb un total de 15 de valoració.

La pissarra

Us deixo amb un sistema per a Shay Murphy (2 al dibuix). Li dibuixen una doble via, o sortida bloquejada cap a pal baix, o sortida per tirar amb indirecte de 4, segons lectura defensiva.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a BÀSQUET FEMENÍ

Tradueix »